Lista băncilor implicate în schema "Troika Laundromat"

Laura Albu
Bănci-Asigurări / 6 martie 2019

Lista băncilor implicate în schema "Troika Laundromat"

Mai multe bănci europene sunt acuzate de acţiuni de spălarea banilor în Rusia. O mare parte din informaţiile despre posibila lor implicare au fost puse la dispoziţia mass-media de către The Organized Crime and Corruption Reporting Project sau OCCRP, citate de Bloomberg.

Investigaţiile în acest scandal sunt în curs de desfăşurare în ţările baltice, S.U.A., Regatul Unit şi în ţările nordice.

Mai jos este o listă a principalelor bănci implicate în acest scandal. Fondul Monetar Internaţional a estimat că valoarea banilor spălaţi la nivel global pe decursul unui an este de 2% până la 5% din PIB-ul global sau până la 2 trilioane de dolari.

Danske Bank A/S

Cea mai mare bancă din Danemarca a recunoscut în septembrie că aproximativ 230 de miliarde de dolari, care au trecut prin micile sale unităţi estoniene între 2007 şi 2015, au fost probabil suspecte încă de la origine.

Creditorul este investigat de Departamentul de Justiţie al SUA şi de Comisia pentru Bursa şi Valori Mobiliare (SEC) , precum şi de autorităţile din Danemarca, Estonia, Regatul Unit şi Franţa.

Swedbank AB

Postul de radio suedez, SVT a afirmat că aproximativ 6 miliarde de tranzacţii suspecte au provenit din Danske Bank şi Swedbank în perioada 2007-2015, implicând banca suedeză, Danske, în scandalul de spălare a banilor de 230 miliarde de dolari.

Banca este investigată de autorităţile de supraveghere financiară din Suedia şi Estonia. De asemenea, este cercetată de Autoritatea de Criminalitate Economică din Suedia pentru încălcarea presupuselor nereguli privind informaţiile privilegiate.

Nordea Bank Abp

Cea mai mare bancă nordică a preluat aproximativ 700 de milioane de euro în bani potenţiali murdari, fonduri provenite de la banca lituaniană Ukio Bankas, care a dat faliment şi care se îndreaptă către companii din ţări precum Insulele Virgine Britanice şi Panama, potrivit postului finlandez de televiuziune YLE.

Investitorul Bill Browder a depus plângeri la autorităţile nordice în luna octombrie, în care au susţinut că 405 milioane de fonduri suspecte au trecut prin bancă. Suedia a decis să nu investigheze această acuzaţie iar Finlanda încă nu a luat o decizie.

ING Groep NV

Banca olandeză a fost conştientă de potenţiala implicare în acţiuni de spălarea banilor ale unuia dintre clienţii săi de la sucursala sa din Moscova, a afirmat ziarul Trouw. Informaţiile au venit la doar câteva luni după ce creditorul a plătit o amendă de 875 de milioane de dolari în legătură cu această infracţiune. Sute de milioane de euro au trecut prin sucursala băncii din Moscova ca face parte dintr-o schemă de spălare a banilor construită de Troika Dialog, a mai scris publicaţia Trouw, pe baza informaţiilor OCCRP (The Organized Crime and Corruption Reporting Project) . Compania aflată în centrul atenţiei este compania Popat Holdings din Cipru, care a avut un cont la sucursala ING din Moscova din 2006 până în 2013, spune Trouw.

Poliţia olandeză a refuzat să comenteze investighaţia băncii.

Credit Agricole SA

Între 2005 şi 2012, mai mult de 500 de transferuri de fonduri din aşa-numita Troika Laundromat (n.r. Conducta rusească de bani către Occident), în valoare de aproximativ 150 de milioane de dolari, au fost trimise în conturile Credit Agricole de la Geneva, a precizat ziarul Tages-Anzeiger, parte a OCCRP.

Conturile aparţineau unor companii, 5 la număr, care erau înregistrate în paradisuri fiscale, toate având acelaşi director, mai informează publicaţia.

Credit Agricole a spus că unitatea sa de gestiune Indosuez Wealth Management respectă regulile referitoare la lupta împotriva spălării banilor şi nu a comentat detaliile din raport.

Deutsche Bank AG

Mai mult de 889 milioane de dolari au trecut din conturile Deutsche Bank la cele ale aşa-numitei "Troika Laundromat" între 2003 şi 2017, potrivit cotidianului german Suddeutsche Zeitung - parte a grupului jurnalist OCCRP.

Raportul vine în baza controlului reglementar în privinţa rolului Deutsche Bank în scandalul Danske Bank privind spălarea banilor şi ca probă din partea procurorilor germani privind implicarea sa într-o schemă de evaziune fiscală demascată de Panama Papers în 2016.

Raiffeisen Bank International AG

Banca austriacă este printre cei mai mari creditori străini din Rusia, şi totodată deţine principalele conturi ale Fondului Hermitage, mai exact suma de 634 de milioane de dolari. Sumă pretins transferată de la Ukio Bankas din Lituania şi de la unitatea estonă din Danske Bank. Hermitage a declarat că banca a ignorat semnele care ar fi trebuit să declanşeze măsuri de prevenire a spălării banilor.

Raiffeisen a lansat o anchetă internă, însă subliniază, de asemenea, că Hermitage a depus deja acuzaţii similare şi că a fost respinsă de autorităţile austriece.

ABN Amro Group NV

Troika Laundromat a transferat circa 190 de milioane de euro printr-o unitate a băncii olandeze care a devenit parte a Royal Bank of Scotland, spun ziarul olandez Trouw şi revista De Groene Amsterdammer. Toate activele, datele şi clienţii unităţii au devenit responsabilitatea legală a RBS în februarie 2008, conform ABN.

Poliţia olandeză a refuzat să comenteze dacă investighează banca.

Cooperatieve Rabobank U.A.

Aproximativ 43 de milioane de euro au fost virate în conturile Rabobank ale constructorului olandez, Heesen, pentru construirea a două ambarcaţiuni pentru senatorul rus Valentin Zavadnikov, potrivit ziarului Trouw şi revistei De Groene Amsterdammer. Banii provin din schema Troika Laundromat, a afirmat presa.

Poliţia olandeză a refuzat să comenteze dacă investighează banca.

Turkiye Garanti Bankasi A.S.

Unitatea olandeză a băncii turce a procesat 200 de milioane de euro în tranzacţii care proveneau din două bănci lituaniene, acestea se aflau în centrul spaţiilor de lucru Troika, a anunţat presa olandeză.

Nu a fost clar dacă situaţia a fost investigată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deși previzibil, dezvăluirile sunt fabuloase!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb