Listarea "Erste", aşteptată să "salveze" piaţa bursieră bucureşteană

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 februarie 2008

Listarea "Erste", aşteptată să "salveze" piaţa bursieră bucureşteană

Prezenţa "Erste" la BVB ar putea influenţa cotaţiile acţiunilor SIF pe termen lung

Tranzacţionarea acţiunilor "Erste Bank der oesterreichische Sparkassen AG" pe Bursa de Valori Bucureşti va începe joi, 14 februarie. Brokerii aşteaptă cu sufletul la gură evenimentul, sperând ca acesta să scoată piaţa de capital autohtonă din amorţeală.

Bursa a înregistrat scăderi severe de la începutul anului pe fondul turbulenţelor financiare de pe pieţele internaţionale, declanşate de criza creditelor imobiliare din America, precum şi din cauza veştilor negative legate de situaţia economică locală.

"Listarea Erste va aduce în primul rând un plus de lichiditate pe piaţă şi o vizibilitate mai mare a bursei româneşti în zonă", este de părere Mihai Frunză, analist la Vanguard.

Mai mult, listarea acţionarului majoritar al BCR ar putea avea o influenţă pozitivă şi asupra acţiunilor societăţilor de investiţii financiare, care deţin 30% din BCR.

Adrian Ceucă, director general adjunct la SSIF "Broker", consideră că începerea tranzacţiilor cu titluri "Erste" ar putea să asigure un echilibru în sectorul financiar: "Dacă Erste va creşte la Praga sau Viena, va creşte şi la noi, iar în aceste condiţii, este greu de crezut că SIF-urile şi băncile autohtone ar putea avea evoluţii inverse trendului acţiunilor Erste". De asemenea, va spori interesul investitorilor străini pentru Bursa de la Bucureşti, potrivit domnului Ceucă. Un scenariu avansat de către domnia sa este acela în care investitorii doresc să cumpere acţiunile Erste deţinute de salariaţii BCR la preţuri cât mai mici.

Andreea Ciobanu, analist la "Intercapital Invest" opinează că, pe termen scurt, evoluţia titlurilor SIF nu va fi influenţată de începerea tranzacţionării acţiunilor Erste la Bucureşti, deoarece acest lucru este deja încorporat în preţul acţiunilor, ştirea fiind intens vehiculată în piaţă în ultima lună. "Inves­titorii urmăresc în primul rând informaţiile venite din partea pieţelor externe şi aşteaptă veşti pozitive legate de situaţia macroeconomică din ţară. Pe termen mediu şi lung există posibilitatea unei corelări pozitive între cotaţiile Erste şi cele ale SIF din perspectiva deţinerilor acestora la BCR şi creşterii vizibilităţii acestei bănci printre investitorii autohtoni", ne-a explicat doamna Ciobanu.

Şi Mihai Frunză este de părere că există totuşi o legătură indirectă între preţul acţiunilor Erste şi cel al SIF-urilor, deşi societăţile de investiţii financiare nu deţin în portofoliu acţiuni Erste, ci BCR.

Paul Brendea, analist la SSIF "Prime Transaction", consideră că o veste precum listarea "Erste" ar fi propulsat cotaţiile SIF-urilor, dacă ar fi venit în 2006 sau la începutul lui 2007. Domnia sa ne-a explicat: "Acum, când mediul investitorilor a devenit unul extrem de prudent, când toţi sunt cu ochii pe ameninţarea recesiunii în Statele Unite, veşti ca listarea Erste sau majorarea de capital social la SIF Moldova sunt complet ignorate. Pe SIF-uri nu listarea Erste le avantajează direct, ci listarea BCR, care ar determina calcularea valorii pachetelor de acţiuni BCR deţinute în funcţie de cotaţia la bursă (preţul mediu ponderat din ultimele 90 de zile) şi nu în funcţie de capitalurile proprii ale băncii. Aşa, listarea Erste nu face decât să deschidă o fereastră către posibile negocieri între banca austriacă şi SIF-uri, privind schimbul de acţiuni (acţiuni BCR în schimbul acţiunilor Erste Bank), varianta susţinută de conducerea Erste pentru rezolvarea problemei celor 30% din BCR aflate în posesia SIF-urilor. Însă, în mod raţional, de aici şi până la conversia efectivă e cale lungă".

Acţiunile "Erste Bank" vor fi listate la categoria Acţiuni Internaţionale sub simbolul EBS. Capitalul social al emitentului este de 632.577.890 euro, fiind divizat în 316.288.945 de acţiuni. Preţul de referinţă pentru titlurile "Erste" va fi cel al Wiener Börse AG (piaţa principală a acţiunilor EBS) din data de 13 februarie 2008. BVB a înregistrat ca Market Maker pentru acţiunile EBS, instituţia de credit Banca Comercială Română.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cind va fi listat fondul proprietatea, care afost amanat la listare de 4 ori in 3 ani?Cat timp a luat listare actiunilor " erste bank" ?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb