Listarea FP la Londra şi lipsa ofertelor au dăunat lichidităţii BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 25 mai 2015

Listarea FP la Londra şi lipsa ofertelor au dăunat lichidităţii BVB

Rulajul FP s-a înjumătăţit, după cotarea la London Stock Exchange

Brokerii speră într-un sezon estival atipic, cu rulaje mai mari, pe motiv că datele ex-dividend au fost împinse în vară

Lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti este în picaj dramatic în acest an, media zilnică fiind de 7,2 milioane de euro până acum, cu 37% sub cea de anul trecut, în condiţiile în care până acum nu s-au derulat oferte publice sau plasamente private.

Luna mai poate fi considerată un dezastru, pe primele 21 de zile, media rulajalor fiind de numai 5,47 milioane de euro.

"Nothing!", cum ar spune directorul polonez al bursei noastre, Ludwik Sobolewski, care nu a scăpat de ce se temea - diminuarea lichidităţii Fondului Proprietatea, după ce acesta a reuşit, pe 29 aprilie, listarea secundară pe Bursa din Londra, pe care şi-o dorea de câţiva ani.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville", vede două posibile cauze pentru evoluţia negativă a lichidăţii BVB în acest an: "Pe de o parte, una dintre temele majore care a animat bursa la începutul anului trecut au fost randamentele foarte atractive ale dividendelor oferite de companiile de stat; în 2015, acestea s-au situat sub aşteptările investitorilor, companiile preferând să direcţioneze o parte mai mare din profituri către investiţii. Nici SIF-urile, care au revenit la o politică de plată a dividendelor după un an de pauză, nu au reuşit să suscite interesul. Iar cele mai mari două companii, OMV Petrom şi Fondul Proprietatea, au fost afectate mai mult sau mai puţin direct de scăderea cotaţiilor petrolului la începutul lui 2015. Pe de altă parte, spre deosebire de anii precedenţi, nu au mai apărut emitenţi noi, statul întârziind alte listări, în timp ce segmentul AERO a atras doar câteva mici companii private".

Domnia sa notează că, înainte de listarea la Londra, volumul mediu zilnic pe acţiunile FP (calculat pe baza datelor din ultimele două luni precedente listării) era de circa 9,5 milioane acţiuni, în timp ce după listare acesta a scăzut la 4,1 milioane acţiuni. De altfel, după listare, circa 22% din titlurile FP (deţinute în mare parte de acţionari instituţionali străini) au fost transformate în certificate de depozit (GDR) care se pot tranzacţiona la Londra. "Astfel, pe baza volumelor de tranzacţionare înregistrate, putem spune că listarea la Londra a contribuit la scăderea lichidităţii pe BVB, valoarea zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni FP diminuându-se în medie cu circa 1 milion euro", ne-a spus domnul Dumitrescu.

Domnia sa nu se aşteaptă, pe termen scurt, la o îmbunătăţire semnificativă a lichidăţii la BVB, mai ales în lipsa unor noi listări.

Cristina Boicu, Raiffeisen: "Elementul de noutate este calendarul diferit al dividendelor "

O explicaţie a reducerii lichidităţii în acest an ar fi, în opinia Cristinei Boicu, Head of Equity Sales Raiffeisen Bank România, că piaţa românească oferă o paletă restrânsă de opţiuni, atât ca nume individuale, cât şi ca sectoare de activitate, iar anul acesta au lipsit tranzacţiile speciale (ABB, IPO) cu care ne-am obişnuit în exerciţiile anterioare şi care animau substanţial piaţa.

"Elementul de noutate este calendarul diferit al dividendelor, care istoric aveau dată de înregistrare în luna mai şi generau mişcare în piaţă", ne-a spus domnia sa, adăugând: "În condiţiile curente de lichiditate generalizată scăzută, FP nu-şi putea menţine media anuală de 2 milioane de euro. În luna mai, aceeaşi valoare a fost împărţită în mod aproape egal între cele două pieţe, dar nu mă aştept ca situaţia să rămână aşa, ci să vedem o pondere tot mai mare către piaţa principală".

În opinia sa, contrar mediei istorice, este posibil ca anul acesta să vedem o lichiditate bună pe bursă şi în lunile de vară, perioada în care vor fi cele mai multe date ex-dividend (ziua din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividende).

"Mare parte din diferenţa faţă de anul trecut provine din faptul că în 2014 am avut un aport semnificativ din partea tranzacţiilor desfăşurate în cadrul IPO Electrica şi apoi, pe final de an, în oferta de răscumpărare a Fondului Proprietatea", apreciază brokerul Simion Tihon, de la "Prime Transaction".

Domnia sa adaugă: "Un alt factor cred că este şi evoluţia mai mult laterală a pieţei, aspect ce contribuie decisiv la decizia de cumpărare ori de vânzare.

În ceea ce priveşte luna mai, faptul că datele de înregistrare sunt începând de anul acesta pe toată perioada verii (până anul trecut, mai toate companiile aveau datele de înregistrare în prima jumătate a lunii mai) se vede în volumele tranzacţionate".

Pe piaţă există o aşteptare contagioasă, care va continuă până în momentul unui factor declanşator de volatilitate, estimează brokerul citat. "Cred şi sper în acelaşi timp că sezonul estival va fi unul atipic, iar datele de înregistare, cât şi semnele bune dinspre evoluţia economică să devină un catalizator de creştere a lichidităţii", ne-a mai spus Simion Tihon.

Căruntu, BCR: "Listările făcute de guvernul român se încadrează în categoria paşilor obligatorii, dar se pare că nu şi suficienţi pentru creşterea lichidităţii"

Scăderea lichidităţii BVB, raportat la perioada similară din 2014, trebuie să fie privită în contextul unei ajustări de lichiditate înregistrate şi pe alte pieţe, în condiţiile unui nivel ridicat de incertitudine în rândul investitorilor, care se confruntă cu tot mai multe provocări din perspectiva descoperirii preţului corect al acţiunilor, este de părere Mihai Iulian Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţa de Capital BCR.

Domnia sa ne-a declarat: "De asemenea, comparaţiile 2015 versus 2014 vor continuă să nu fie în favoarea unei dinamici îmbunătăţite a lichidităţii în acest an, dacă avem în vedere şi vânzările prin plasament privat realizate anul trecut de Fondul Proprietatea (FP) în cazul Romgaz şi Transelectrica, în condiţiile în care în 2015 nu s-a realizat încă nicio vânzare importantă dintr-o participaţie din portofoliu. Pe de altă parte, nu trebuie să fie neglijat nici impactul negativ pe care programele de răscumpărare derulate sistematic de FP le au asupra reducerii volumelor tranzacţionate pe această acţiune odată cu trecerea timpului. Listarea la Londra nu este cazul să fie blamată prin prisma impactului asupra lichidităţii BVB, datorită simplului fapt că acţionarii sunt suverani şi au luat o decizie care o văd în interesul lor şi rămâne de văzut dacă în timp se va dovedi a genera efecte indirecte benefice pentru companiile româneşti, prin creşterea vizibilităţii acestora în rândul marilor investitori instituţionali. Însă, cel puţin pe termen scurt, impactul listării FP la Londra s-a reflectat într-o lichiditate înjumătăţită a acţiunii la BVB după 29 aprilie când FP a început să fie tranzacţionat şi prin GDR-uri. Astfel, dacă în 2014 lichiditatea FP a fost de 3,2 milioane euro pe şedinţa, valoarea medie a tranzacţiilor în 2015 a fost de 2 milioane euro până la listarea la Londra, şi de un million de euro pe şedinţă după listarea FP la Londra".

Cuantumul în valoare absolută al lichidităţii la BVB, de 7,4 milioane euro pe şedinţa de la începutul anului consolidează imaginea că pragul de zece milioane de euro pe şedinţă rămâne unul de referinţă pentru BVB şi că este greu de depăşit de piaţa noastră de acţiuni, cel puţin pe termen scurt, notează analistul.

Mihai Căruntu observă că nici listarea FP, şi nici listările Romgaz şi Electrica în 2013 şi 2014 nu au reprezentat un medicament miraculous pentru lichiditatea BVB. "Astfel, aceste listări majore făcute de guvernul român se încadrează în categoria paşilor obligatorii, dar se pare că nu şi suficienţi, pentru ca lichiditatea BVB să facă un salt major către un ordin de mărime superior. Astfel, un nivel mediu al tranzacţiilor la bursă, de peste 30 milioane de euro pe şedinţă, precum la bursele din Budapesta şi Praga, pare îndepărtat şi foarte dificil de fundamentat ca fiind un obiectiv realist pentru bursa din Bucureşti. Cu titlu de termen de comparaţie sugestiv, este de reţinut că numai OTP din Ungaria are o lichiditate medie de peste 10 milioane euro pe şedinţă, în timp ce valoarea medie zilnică a tranzacţiilor pentru PKO BP şi KGHM (cele mai lichide titluri din Polonia), este de peste 20 milioane euro".

Între elementele de substanţă ce ar părea că se pot îmbunătăţi într-un termen de până la doi ani pentru bursa de la Bucureşti, cu un impact pozitiv asupra lichidităţii, Mihai Căruntu enumeră: finalizarea reformei instituţionale iniţiate de BVB din punctul de vedere al accesibilităţii pieţei de către investitori: "În această zona, punerea la dispoziţia investitorilor a unei game de instrumente adecvate, cum este cazul mult discutatelor vânzări în lipsă, ar fi de natură să ajute lichiditatea BVB. De asemenea, un inconvenient pentru BVB ar fi generat de faptul că societăţile de administrare a fondurile româneşti de pensii obligatorii sunt obligate să acopere costurile de tranzacţionare în mod direct din veniturile lor din administrare, nefiind stimulate astfel tranzacţiile pe bursă care, în cazul unui management mai activ de portofoliu, ar eroda profitabilitatea business-ului lor de administrare".

Analistul apreciază că lichiditatea BVB nu va depăşi semnificativ şi sustenabil 10 milioane de euro pe şedinţa fără listări ale unor companii private româneşti, lideri în domeniile lor, create de antreprenorii locali sau dezvoltate de fondurile de private equity: "Chiar şi cu Hidroelectrica şi fostul Romtelecom la bursă, lucrurile nu se vor schimba semnificativ, aşa cum s-a întâmplat după sosirea FP, Electrica şi Romgaz. Un semnal îngrijorător din această perspectivă este că piaţa obligaţiunilor corporatiste continuă să fie foarte firavă, iar cu excepţia băncilor comerciale, companiile private nu utilizează această modalitate de finanţare".

Nicu Grigoraş, Director Departament Tranzacţionare şi Front Office SSIF Intercapital Invest, oferă o perspectivă diferită. Domnia sa notează că lichiditatea medie zilnică în primele patru luni ale anului (perioada ianuarie-aprilie) a crescut în 2015 cu 13% faţă de perioada similară a anului 2014: "Dacă comparăm acest indicator, caculat ţinând cont de tranzacţiile din tot anul 2014, cu lichiditatea medie zilnică de la începutul anului 2015 cifrele sunt distorsionate de listarea Electrica. Excluzând, cum cred că ar fi normal, listarea Electrica, lichiditatea a avut în 2015 o evoluţie pozitivă.

În ultimele 4-6 săptămâni se observă o scădere uşoară a volumelor medii zilnice tranzacţionate la BVB. Principalul motiv care ar putea să explice această situaţie temporară este o prezenţă mai puţin activă a investitorilor nerezidenţi în piaţă în această perioada. Nerezidenţii au adoptat o poziţie de aşteptare cel mai probabil datorită scăderilor înregistrate de pieţele europene în ultimele 4-6 săptămâni".

Şi domnia sa se aşteaptă la o revenire a lichidităţii, odată cu apropierea de datele de înregistrare pentru dividende.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Lipsa de interes nationala pentru piata bursiera a fost consacrata de Sobolewski.

    BVB nu mai intereseaza nici pe Consiliul Bursei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb