Listarea "NEPI" aduce popularitate BVB

Simona Adam
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iunie 2011

"Acţionarii NEPI primesc cel puţin 90% din câştigurile distribuibile (de două ori/an) de firmă, sub formă de dividende", a declarat Martin Slabbert, Chief Executive Officer la "NEPI".

"Acţionarii NEPI primesc cel puţin 90% din câştigurile distribuibile (de două ori/an) de firmă, sub formă de dividende", a declarat Martin Slabbert, Chief Executive Officer la "NEPI".

Anunţul listării, în publicaţiile "London Stock Exchange"

Anunţul cu privire la listarea primului fond de investiţii imobiliar la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), "New Europe Property Investments" (simbol NEPI), a apărut şi în publicaţiile "London Stock Exchange" (LSE), astfel că Bursa noastră a beneficiat de ceva reclamă gratuită printre investitorii străini.

În completarea informaţiilor publicate de LSE, Martin Slabbert, Chief Executive Officer la "NEPI", a declarat în timpul unei conferinţe organizate ieri pentru investitorii interesaţi, că acţionarii NEPI primesc cel puţin 90% din câştigurile distribuibile (de două ori/an) de firmă, sub formă de dividende. Potrivit domniei sale, câştigurile distribuibile se calculează scăzând din veniturile provenite din închirieri cheltuielile de exploatare şi dobânda aferentă creditelor bancare. Potrivit reprezentanţilor NEPI, câştigurile distribuibile au crescut de peste două ori în 2010, la 11.665.016 euro, faţă de 5.164.378 euro în 2009. De asemenea, dividendele/acţiune au crescut cu 7,1% la 15,77 eurocenţi în 2009, şi cu 11,2% la 17,61 eurocenţi/acţiune în 2010.

Listarea NEPI este anunţată într-o perioadă în care preţul acţiunilor emitentului a urmat un trend uşor ascendent din august 2009, iar volumele tranzacţionate au oscilat puternic de atunci (de la 0 la circa 1,2 milioane acţiuni).

Gradul de îndatorare (calculat ca raport între împrumuturile din care se scade numerarul şi valoarea proprietăţilor imobiliare în care s-a investit) a crescut cu 16,1 puncte procentuale, în perioada 30 iunie 2008 - 31 decembrie 2010, la 49%. De asemenea, numărul de acţiuni emise a crescut cu 171,8% la 76,5 milioane unităţi în acelaşi interval de timp.

Reprezentanţii "NEPI" au declarat că fluxurile de numerar au fost generate de veniturile din chirii, emisiunile de acţiuni şi împrumuturile bancare. Potrivit lui Martin Slabbert, veniturile din chirii ale emitentului sud-african provin, cu precădere, din retail (50%), închirieri de birouri (44%) şi industrial (6%). Domnia sa a adăugat că durata medie a chiriilor contractate între 2011 - 2020 este de 7,6 ani.

Portofoliul imobiliar al fondului de investiţii valorează 314 milioane euro (excluzând terenurile achiziţionate pentru dezvoltarea imobiliară în 2010), 27 proprietăţi fiind în ţara noastră.

NEPI are o capitalizare bursieră cumulată de 2,5 miliarde euro. Grupul "Resilient Property Income Fund" împreună cu managementul şi directorii deţin circa 47 % din capitalul social al NEPI.

Fondul de investiţii imobiliar sud-african este listat pe piaţa AIM din cadrul Bursei de Valori din Londra şi în sectorul "Real Estate - Real Estate Holdings and Development" în cadrul pieţei principale de la Johannesburg Stock Exchange (JSE).

Acţiunile NEPI au fost admise la tranzacţionare pe piaţa AIM în 2007.

În iulie 2010, JSE a aprobat trans-ferul NEPI din sectorul AltX (unde era listat din 2007) pe piaţa principală a JSE, în vigoare din august 2010.

Acţiunile fondului de investiţii sunt emise în euro pe AIM şi în ranzi sud-africani pe JSE. Tranzacţionarea la BVB se va realiza în lei, în loturi de cîte o acţiune.

Consiliul Bursei a aprobat, săptămâna trecută, începerea tranzacţionării titlurilor emise de fondul de investiţii sud-african NEPI, pe segmentul "Alte Instrumente Financiare Internaţionale", Categoria A - Instrumente financiare asimilabile titlurilor de capital.

Cotaţia acţiunilor de la JSE este de 3,42 euro/acţiune, potrivit "Intercapital Invest", în timp ce la LSE, ieri, a fost 3 euro/acţiune.

Evoluţia acţiunilor NEPI la JSE a crescut cu 105% (în euro), comparativ cu cea a indicelui BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii listate, de 94,8% (în euro), în intervalul aprilie 2009 - mai 2011.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. in 8 luni un singur emitent/fond si acela adus si negociat de o singura persoana. care a fost desigur data afara. la bvb se practica acest lucru. cand cineva doreste sa faca treaba, este trimis cu demisie acasa. halal bursa si halala conducere. de fapt unul singur conduce, stere, stere

    1. mai bine cere audit la banii aruncati anul asta de ionesco. stere ar fi construit un sediu de banii cu care cosmetizeaza ionesco... mie daca-mi reduce postul asta fac. in ultimele 6 luni a fost tot mai rau si mai cheltuitor omu asta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb