Marea Britanie a fost, în ultimii ani, una dintre cele mai active pieţe pentru oferte publice iniţiale (IPO) din Europa, depăşind activităţile similare din Paris, Frankfurt şi alte burse de pe continent, însă incertitudinile generate de rezultatul votului privind Brexit-ul (posibila ieşire a ţării din UE) a ţinut pe margine companiile care au dorit să se listeze. Totodată, investitorii au fost reticenţi să-şi plaseze banii în companiile nou-listate la Londra.
Potrivit Reuters, un vot favorabil ieşirii Marii Britanii din UE ar afecta piaţa din Londra, cel puţin pe termen scurt.
Edward Sankey, co-director al departamentului de pieţe de capital pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul "Deutsche Bank", declară că aşteaptă o activitate redusă pe segmentul acţiunilor noi, pentru o vreme.
Acesta adaugă: "Dacă va fi Brexit, unor emitenţi le va lua ceva timp ca să înţeleagă reacţia pieţei, iar abia mai târziu vor decide ce vor face".
Tom Johnson, co-director al diviziei de pieţe de capital din cadrul "Barclays", responsabil pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, spune, la rândul său: "De acum până la finele lunii iulie, «conducta» nu e mare. Vor fi, probabil, numai câteva listări în semestrul al doilea".
Mai multe companii din Europa au avertizat că un eventual Brexit le-ar putea afecta planurile de listare. Spre exemplu, directorul executiv al "Enav", companie italiană cu operaţiuni de control al traficului aerian, a declarat, luna aceasta, că a amânat listarea până în iulie ca să evite confuzia generată de votul pe marginea Brexit-ului.
Numărul listărilor noi din Europa se află, în 2016, la cel mai redus nivel din 2013, conform Thomson Reuters, care arată că pe continent au avut loc, până în 17 iunie, 77 de oferte publice iniţiale care au generat 15,7 miliarde de dolari.
În perioada similară din 2015, în Europa au fost lansate 113 oferte publice iniţiale, care au atras 32,7 miliarde de dolari. Tot 113 companii au fost listate în Europa în acelaşi interval din 2014, când au fost obţinute astfel 33,1 miliarde de dolari, potrivit datelor Thomson Reuters.
Anul acesta, la Londra au fost listate o treime din cele 77 de companii, piaţa britanică găzduind două dintre primele zece mari oferte publice iniţiale derulate în Europa, anul acesta.
Cea mai mare listare a anului este "Dong Energy", companie daneză de utilităţi, care a generat circa 2,6 miliarde de dolari. Oferta, lansată pe Nasdaq Copenhaga, a evaluat "Dong Energy" la circa 15 miliarde de dolari.
Urmează listarea asiguratorului olandez "ASR Nederland", a diviziei "Philips Lighting" din cadrul producătorului olandez de electronice "Philips" şi vânzarea "Moneta Money Bank" din republica Cehă, de către "GE Capital".
"Moneta" s-a listat la Praga, iar ASR şi "Philips Lighting" - la Amsterdam.
Cea mai mare listare de pe piaţa din Londra a fost, anul acesta, cea a diviziei locale a "National Australia Bank" ("Clydesdale Bank"), tranzacţie care a generat aproape 570 de milioane de dolari.