Literatura clasică a devenit victima preferată a corectitudinii politice

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 17 octombrie 2017

Literatura clasică a devenit victima preferată a corectitudinii politice

Corectitudinea politică începe să sape temeinic la fundaţia literaturii universale. În fiecare săptămână aflăm că într-o şcoală, într-o regiune sau într-un stat o nouă carte - ne referim doar la lucrările de mare impact, consacrate - este interzisă. De fiecare dată argumentele acestor gesturi sunt "beton", inflexibile şi inexpugnabile. Astfel se fac primii paşi spre o societate asemănătoare cu aceea din romanul Fahrenheit 451 scris de Ray Bradbury (după care s-a făcut în 1966 un film celebru, regizat de François Truffaut) o lume în care se consideră că literatura provoacă nefericire, posesia acestora fiind interzisă, iar echipe de pompieri ard cărţile pentru a proteja minţile oamenilor.

Romane scrise în secolele XIX, XX sunt reconsiderate, reinterpretate şi în final puse sub lacăt, pentru că oferă un exemplu prost tinerelor generaţii. Luna aceasta, la noi, o profesoară de Limba şi Literatura română, destul de cunoscută pe reţelele de socializare, a venit cu prima propunere legate de o carte cunoscută care ar trebui să dispară din programa şcolară. "Baltagul" lui Mihail Sadoveanu este considerat inadecvat pentru studiu pentru că lasă să se înţeleagă că violenţa domestică, cu femeia pe post de victimă, reprezintă o normalitate. O altă operă literară autohtonă clasică, "Mara" lui Ioan Slavici, a fost pusă în discuţie, argumentele fiind în linii mari aceleaşi. Cu astfel de şabloane de interpretare, în curând bibliotecile vor fi depopulate pentru că multe cărţi conţin acte de violenţă, crime, rasism, limbaj inadecvat.

În SUA lucrurile se mişcă mult mai rapid, mai întâi în vizor au intrat statuile unor oameni de stat sau militari care au fost de acord cu sclavia, după care s-a trecut la cărţi şi la transpunerile lor pe peliculă. "Pe aripile vântului", unul dintre cele mai cunoscute filme ale cinematografiei mondiale, a fost retras de la proiecţie într-o sală de cinema din Memphis. Conducerea cinematografului a ajuns la concluzia că filmul este "insensibil" faţă de populaţia locală, formată în proporţie de 64% din persoane de culoare, deşi foarte multă lume consideră că acesta este o pledoarie împotriva sclaviei. Filmul este bazat pe cartea lui Margaret Mitchell, "Pe aripile vântului/Gone with the wind", care a început să aibă şi ea probleme, existând biblioteci în SUA unde conducerile consideră că ar trebui retrasă. Un alt roman celebru, "Să ucizi o pasăre cântătoare", de Harper Lee, are mari probleme şi a fost exclus săptămâna trecută din lista de lecturi pentru clasa a opta într-un district şcolar din statul american Mississippi, la "cererea unor cititori deranjaţi de limbajul folosit". Publicat în anul 1960, romanul scris de Harper Lee, recompensată cu un premiu Pulitzer, tratează problema inegalităţii rasiale dintr-un oraş mic din statul american Alabama, după ce o femeie ar fi fost violată de un bărbat de culoare, care este judecat pentru acest lucru. Romanul a fost vândut în peste 40 de milioane de exemplare şi a fost adaptat într-un film, în 1962, care a câştigat trei premii Oscar. Brusc, acesta a devenit nefrecventabil. Din păcate lista exemplelor este mai lungă, iar avocaţii acestor cărţi clasice sunt deocamdată destul de timizi.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mintea acestor netrebnici care sunt "adeptii corectitudinii politice", functioneaza identic cu a tuturor dictatorilor, obisnuiti sa asculte numai ce le place.

    Ceusescu, dupa vizita din Coreea de Nord, in anii 1970, a dat dispozitie ca in librarii, teatre, cinematografe sa nu se mai distribuie altceva decat fapte marete si eroice in constructia socialismului multidezvoltat, cu omul nou, cinstit si devotat, care nu poate sa fure sau sa minta si sa leneveasca! 

    Problema e ca toate acestea se intampla in democratii,unel cu traditie de secole,nu in tari comuniste!

    1. ...că dacă votezi înseamnă că trăiești în democrație??!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb