Guvernul lituanian a anunţat ieri suspendarea cu începere din februarie a unui acord de transport feroviar de marfă din Belarus, după săptămâni de discuţii, în contextul în care sancţiunile occidentale împotriva Belarusului încep să afecteze economia ţărilor baltice, notează AFP, citată de Agerpres.
Potrivit autorităţilor de la Vilnius, acordul din 2018 dintre compania feroviară de stat lituaniană şi grupul de stat belarus Belaruskali, un producător gigant de îngrăşăminte cu potasiu, este "împotriva intereselor de securitate naţională" ale Lituaniei.
Acordul nu va mai fi valabil din februarie, a declarat ministrul transporturilor lituanian, Marius Skuodis, după o şedinţă de guvern.
La rândul său, compania feroviară lituaniană s-a declarat pregătită să pună în aplicare decizia guvernului, deşi va pierde până la 70 de milioane de euro (80 de milioane de dolari) din cifra de afaceri şi un sfert din mărfurile transportate.
Belaruskali produce 20% din exporturile mondiale de îngrăşăminte cu potasiu, potrivit Asociaţiei Internaţionale a Industriei Îngrăşămintelor.
Ţările baltice au jucat un rol de prim-plan exercitând presiuni asupra preşedintelui belarus, Aleksandr Lukaşenko, după realegerea sa în august 2020 - pentru al şaselea mandat - considerată frauduloasă de opoziţia belarusă şi ţările occidentale. Minskul a reprimat dur un val de proteste istorice după acest scrutin.
Cu toate acestea, ţările baltice beneficiază de legăturile comerciale pe care le-au creat cu vecinul lor belarus.
Liderul opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, care s-a refugiat în Lituania după ce a candidat împotriva lui Aleksandr Lukaşenko în 2020 şi a pledat pentru sancţiuni economice mai dure împotriva Minskului, s-a întâlnit miercuri cu preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.
Cei doi au apreciat că este "important să se acopere lacunele din sancţiuni şi să se caute o modalitate de a opri tranzitul produselor vizate de sancţiuni prin ţările baltice", potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii de Svetlana Tihanovskaia după această întâlnire.
Guvernul de la Vilnius se teme, însă, că Belaruskali va găsi o altă posibilitate de a-şi transporta producţia în portul Klaipeda din nordul Lituaniei, cel mai apropiat loc pentru exportul de îngrăşăminte din Belarus către întreaga lume.
În decembrie anul trecut, când sancţiunile americane împotriva Belaruskali au intrat în vigoare, Lituania nu a reuşit să oprească tranzitul acestui transport feroviar de marfă, reaminteşte AFP.