LIVE TEXT: Klaus Iohannis - consultări cu partidele pentru guvernare. Iohannis: ''Intenţionez să convoc noul Parlament pe 21 decembrie''

S.B.
Politică / 14 decembrie 2020

sursa foto: presidency.ro

sursa foto: presidency.ro

Actualizare - 18:08 - Iohannis: ''Intenţionez să convoc noul Parlament pe 21 decembrie''

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, astăzi, la Palatul Cotroceni, că într-o săptămână va convoca noul Parlament.

---

Actualizare - 18:07 - Iohannis: ''Nu sunt încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern''

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat după prima rundă de consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, că încă nu sunt întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru, conform Agerpres.

---

Actualizare - 17:38 - Hunor: ''N-ar trebui să trecem în 2021 cu guvernul interimar; nu susţinem un tehnocrat''

Preşedintele UDMR consideră că nu ar trebui să intrăm în anul 2021 cu un guvern interimar, adăugând că, în acest sens, PNL şi USR PLUS trebuie să ajungă la o concluzie, pentru că reprezentanţii Uniunii "au fost cei mai flexibili" la masa negocierilor de până acum, informeazĂ Agerpres.

"E prima ţintă - să avem pe 23 (decembrie - n.r.) un guvern. Dacă nu reuşim, pe 26, 27. Înainte de 31 noi considerăm că trebuie să învestim noul guvern. (...) N-ar trebui să trecem în anul 2021 cu guvernul interimar. Noi mergem pe varianta PNL, trebuie să aibă dreptul de a desemna primul ministru şi trebuie să ajungem la o concluzie şi la un consens în coaliţie", a declarat Kelemen Hunor.

---

Actualizare - 17:17 - Hunor, despre traseismul politic: ''Dacă nu se poate interzice prin lege, ar trebui să amendăm Constituţia''

Traseismul politic ar trebui interzis prin lege şi, dacă acest lucru nu este posibil, prin amendarea Constituţiei în acest sens, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, conform Agerpres.

UDMR a propus duminică, la consultările cu PNL şi USR PLUS, includerea neacceptării traseismului politic în viitorul acord al coaliţiei de guvernare, propunerea fiind acceptată.

---

Actualizare - 16:48 - Preşedintele Klaus Iohannis susţine o declaraţie de presă la ora 18:00

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine, luni, la ora 18,00, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

---

Actualizare - 16:47 - Şoşoacă (AUR): '' Mi s-a spus că nu pot să intru fără mască - am arătat adeverinţa''

Diana Şoşoacă, membră a delegaţiei AUR la consultările convocate astăzi de preşedintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, a declarat că nu a purtat la discuţii mască de protecţie sanitară, pentru că este bolnavă şi exceptată de la această măsură, fapt pe care l-a probat cu o adeverinţă pe care a prezentat-o la intrarea în Administraţia Prezidenţială, transmite Agerpres.

---

Actualizare - 16:31 - Hunor: ''Un guvern de uniune naţională nu este o soluţie potrivită în acest moment''

Un guvern de uniune naţională nu este o soluţie potrivită în acest moment, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

"Nu cred că în acest moment un guvern de uniune naţională este o soluţie viabilă, de aceea nici nu am discutat despre această soluţie. Şi nu credem că în acest moment o astfel de soluţie este potrivită", a declarat liderul UDMR, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis.

---

Actualizare - 16:15 - Hunor: ''Cea mai bună formulă este o coaliţie PNL - USR PLUS - UDMR''

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că cea mai bună formulă este o coaliţie guvernamentală şi parlamentară PNL - USR PLUS - UDMR, informează Agerpres.

"Astăzi, la invitaţia preşedintelui, am fost prezenţi la prima rundă de consultări la Palatul Cotroceni şi am spus că, după rezultatul oficial al votului din 6 decembrie, sunt mai multe formule pentru a asigura o stabilitate guvernamentală. Din punctul nostru de vedere, cea mai bună şi poate singura formulă despre care putem discuta este o coaliţie guvernamentală şi parlamentară PNL - USR PLUS şi UDMR. Asta ar însemna o majoritate solidă, nu constituţională (...), dar cu sprijinul grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, am avea o majoritate solidă cu care s-ar putea guverna patru ani", a declarat liderul UDMR.

---

Actualizare 16:04 - Au început discuţiile preşedintelui Iohannis cu reprezentanţii minorităţilor naţionale

Preşedintele Klaus Iohannis a început la Palatul Cotroceni, consultările cu reprezentanţii minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Delegaţia este formată din Varujan Pambuccian, Ovidiu Ganţ, Dragoş Zisopol, Silviu Vexler şi Cătălin Manea.

Cu delegaţia minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament se încheie consultările şefului statului cu partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, conform Agerpres.

---

Actualizare 15:15 - Au început discuţiile preşedintelui Iohannis cu delegaţia UDMR

Preşedintele Klaus Iohannis a început la Palatul Cotroceni, consultările cu delegaţia UDMR în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

"V-am invitat din nou la consultări să-mi spuneţi cum vedeţi formarea unei majorităţi, cum progresează discuţiile pentru formarea unui Guvern sau orice alte probleme doriţi", a spus Iohannis, în debutul consultărilor cu reprezentanţii UDMR.

---

Actualizare 15:10 - Simion: "Am hotărât să propunem ţării un nume de prim-ministru, domnul Călin Georgescu"

Copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a declarat că a venit la întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis cu o propunere de prim-ministru - Călin Georgescu.

"Propunerea AUR pentru postul de prim-ministru, văzând că partidele de pe locul unu, doi şi trei nu au venit cu nume convingătoare, am hotărât noi să propunem ţării un nume de prim-ministru, domnul Călin Georgescu. Aş vrea să mă adresez alegătorilor PSD, dacă sunt mulţumiţi de propunerea pe care PSD a făcut-o şi să facă o comparaţie între Alexandru Rafila, cel care a fost de acord cu închiderea noastră în case şi cu măsuri abuzive împotriva bătrânilor noştri, să-l compare pe Alexandru Rafila cu Călin Georgescu", a precizat Simion.

---

Actualizare 14:45 - Barna: "Suntem optimişti că există o şansă reală pentru o majoritate de centru-dreapta"

Dan Barna a declarat că în urma consultărilor de la Palatul Cotroceni, alianţa este optimistă în ceea ce priveşte şansele constituirii unei majorităţi de centru-dreapta stabile şi echilibrate.

"I-am transmis preşedintelui poziţia consecventă a USR PLUS. A fost un mesaj în care ne-am exprimat aşteptarea şi decizia de a intra într-o coaliţie prin care să construim, nu să facem încă o improvizaţie similară cu cele de 30 de ani. A fost un mesaj prin care noi am spus foarte clar că este important ca această coaliţie, care se va forma în perioada următoare, - şi transmitem acest mesaj - suntem foarte optimişti că vom ajunge la o soluţie. După consultările de astăzi suntem optimişti că e o şansă reală pentru România să avem o majoritate de centru-dreapta stabilă şi echilibrată. Acesta a fost mesajul pe care l-am transmis. Este important ca această coaliţie să nu fie una pentru şase luni, pentru un an de zile, ci să fie o coaliţie cu potenţial de a guverna România patru ani de zile şi de a face acele reforme atât de importante", a afirmat Dan Barna.

---

Actualizare 13:30 - Ludovic Orban: "PNL rămâne dedicat obiectivului de a forma un guvern de centru-dreapta"

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, azi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că au transmis dorinţa de a continua negocierile pentru formarea unui guvern de centru-dreapta, alături de USR-PLUS, UDMR şi minorităţi, dar şi propunerea lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier, potrivit news.ro.

De asemenea, liberalii i-au transmis şefului statului că doresc funcţia de preşedinte al Camerei deputaţilor pentru Ludovic Orban.

"PNL consecvent acţiunii sale politice şi angajamentelor din campania electorală rămâne dedicat obiectivului de a forma un guvern de centru-dreapta care să poată să asigure dezvoltarea Românei, dezvoltarea sistemelor publice şi saltul economic de care are nevoie care să ducă la un salt în calitatea vieţii şi la un salt în veniturile românilor", a afirmat Ludovic Orban, după consultările de la Cotroceni.

Liderul PNL a afirmat că PNL doreşte formarea unui guvern de centru-dreapta cu posibili parteneri USR-PLUS, UDMR şi grupul minorităţilor.

De asemenea, Orban a precizat că l-a propus pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier.

"I-am spus că propunerea noastră pentru funcţia de premier e în persoana domnului Florin Cîţu şi preşedinţia Camerei să fie deţinută de preşedintele PNL. L-am informat de evoluţia discuţiile până în prezent cu posibilii parteneri şi l-am informat de dorinţa noastră continuarea discuţiile, astfel încât să ducă la un rezultat în formarea unui guvern de centru-dreapta", a mai declarat Orban.

---

Actualizare 13:00 - Consultările cu reprezentanţii USR PLUS au început.

Preşedintele Klaus Iohannis a început, la ora 13.00, discuţiile cu delegaţia USR PLUS, pentru consultări în vederea desemnării unui premier. "Vă ascult cu mare atenţie", le-a transmis Iohannis delegaţilor

"Bine aţi venit la consultări! Tema este clară, o posibilă majoritate, un posibil guvern, o posibilă negociere. Vă ascult cu maree atenţie", le-a spus preşedintele Klaus Iohannis reprezentanţilor USR PLUS

Delegaţia USR PLUS este formată din Dan Barna, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă, Cosette Chichirău.

Klaus Iohannis - consultări cu partidele pentru guvernare. Iohannis: ''Intenţionez să convoc noul Parlament pe 21 decembrie''

---

Actualizare 12:30 - Discuţiile cu reprezentanţii PNL s-au încheiat.

Discuţiile dintre Klaus Iohannis şi delegaţia Partidului Naţional Liberal s-au încheiat după circa 30 de minute.

---

Actualizare 12:20 - Ciolacu: "Am menţionat că nu ne permitem o majoritate fragilă în Parlament şi considerăm că un guvern de uniune naţională, care să includă şi PNL, e cea mai bună soluţie pentru România."

Liderul PSD Marcel Ciolacu a susţinut că preşedintele Klaus Iohannis a felicitat PSD pentru câştigarea alegerilor în cadrul consultărilor de la Cotroceni. În cadrul discuţiilor, potrivit lui Ciolacu, PSD a susţinut formarea unui guvern de uniune naţională condus de candidatul social democraţilor pentru poziţia de premier, Alexandru Rafila.

"Preşedintele României a recunoscut faptul şi chiar ne-a felicitat că PSD a câştigat aceste alegeri şi propunerea de premier Alexandru Rafila este onorabilă.

Am menţionat faptul că acele negocieri ridicole pe lângă Constituţie, de la Vila Lac 1, nu au ce căuta într-o democraţie reală şi vom aştepta finalizarea tuturor negocierilor pentru a trage o concluzie.

Am insistat că România trece printr-o perioadă complicată, având în vedere atât pandemia cât şi criza economică şi nu ne permitem o majoritate fragilă.

Un guvern de uniune naţională este cea mai bună soluţie, iar partidul care a câştigat alegerile trebuie să desemneze premierul în persoana lui Rafila", a declarat Ciolacu.

---

Actualizare 12:00 - Reprezentanţii PNL discută cu Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis - consultări cu partidele pentru guvernare. Iohannis: ''Intenţionez să convoc noul Parlament pe 21 decembrie''

După două zile de negocieri eşuate cu potenţialii parteneri de alianţă, USR PLUS şi UDMR, delegaţia PNL, formată din Ludovic Orban, Florin Cîţu, vicepremierul Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu şi Robert Sighiartău intră la consultări cu Klaus Iohannis.

---

Actualizare 11:25 - Discuţiile cu delegaţia PSD s-au încheiat după 20 de minute.

Klaus Iohannis - consultări cu partidele pentru guvernare. Iohannis: ''Intenţionez să convoc noul Parlament pe 21 decembrie''

---

Actualizare 11:00 - Discuţiile cu reprezentanţii PSD au început.

Delegaţia PSD este formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu şi Vasile Dâncu.

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele pentru desemnarea noului premier după alegeri încep la ora 11.00, când primii intraţi la discuţii vor fi reprezentanţii PSD, care merg cu propunerea Alexandru Rafila premier şi guvern de uniune naţională, informează Hotnews.

PNL, USR-PLUS şi UDMR nu au ajuns la un acord după discuţiile din weekend şi merg la Iohannis cu propuneri separate. Liberalii îl propun premier pe Florin Cîţu, iar USR-PLUS pe Dacian Cioloş.

Din delegaţia PSD care va intra la discuţii la Cotroceni fac parte Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu şi Vasile Dâncu. Alexandru Rafila - propus de PSD pentru funcţia de premier - nu a mers la Cotroceni, având COVID-19 şi fiind în izolare.

Programul consultărilor şi componenţa delegaţiilor:

Ora 11:00 - Partidul Social Democrat (PSD) - Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu şi Vasile Dâncu.

Ora 12:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL) - Ludovic Orban, Florin Cîţu, Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Robert Sighiartău şi Iulian Dumitrescu.

Ora 13:00 - Alianţa USR-PLUS - Dan Barna, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă, Cosette Chichirău.

Ora 14:00 - Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - George Simion, Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă, Diana Şoşoacă.

Ora 15:00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) - Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakarias, Bíro Rozalia, Antal Árpad.

Ora 16:00 - Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ciolacule securist, nu mai pupi tu la guvernare, mai plagiatorule securist.

    Ramai in grota ta de ticalos care baga cutite in spate. 

    1. MASCARADA de la COTROCENI,CU CONSULTARILE partidelor intrate in noul parlament ,a fost un FILM de PROST GUST,care nu a REZOLVAT NIMIC,in afara ca a adus RETINGURI MARI la TELEVIZIUNI! Ce au vazut Romanii ieri la Cotroceni,a fost o FORMA de PROSTITUTIE POLITICA.Cu niste politicieni care il asteptau pe IOHANNIS mai TAPENI decat statuile din RODOS,si cu un IOHANNIS plictisit,care lua ziaristii la goana dupa ce le permitea politicienilor sa se aseze,apoi cu declaratii care mai de care mai LAUDATIVE la niste asazise Conferinte de presa ale partidelor care bucuroase ca au fost bagate in seama la aceste intalniri,nu s-a discutat nimic despre Tara si Cetateni,in afara de impartirea Ciolanului.Cea mai spumoasa declaratie,a fost data de dusmanul Romanilor seful UDMR,HUNOR :"nu am vrut sa il tulbur si mai mult pe presedinte".HUNOR,i-a citit deranjul din capul lui Iohannis si l-a crutat de prea multa vorbarie.Apoi,spre seara,a aparut si IOSEFINI de la Cotroceni,si i-a anuntat pe Romani ca,nu poate nominaliza inca un candidat de Premier,intrucat HIENELE compuse din Partidele de DREAPTA,pe care ii anuntase el ca si viitori guvernanti inainte de alegeri {lasai dracu pe romanii care au votat altceva decat a dorit el},nu l-au ascultat si nu sau inteles in privinta HALCILOR pe care sa si le imparta din ROMANIA in COLAPS.Asa ca,pentru a pune lucrurile la punct,l-a chemat la COTROCENI pe LUCOVID ORBAN,sa ii spuna cine sa ia si cat din PRADA.Daca LUCOVID nu o sa inteleaga,o sa ajunga iarasi un TUTAR la barbatul unei distinse membre PNL.Intr-o Romania,aflata in AGONIE,cu Cetateni care mor de orice alte boli in fata spitalelor COVID,cu Romani morti din ce in ce mai multi in asa zisele sectii ATI,ucisi de brancardieri,medicii fiind obositi ,cu localitati CARANTINATE degeaba(in loc sa scada infectarile,ele cresc ca si cozonacul pus la dospit), IOSEFINI se tine de SCAMATORII,iar Romanii,sunt bucurosi ca sunt partasi la aceste SCAMATORII.La sfarsitul CIRCULUI,noua COALITIE si noul Premier,vor fi stabilit(e)i,de noi nostri stapani,iar IOHANNIS,v-a pleca la MAIAMI,obosit de atata zbucium si campanie electorala pentru DREAPTA.ODIHNA placuta si binemeritata,GERULA!

    chiar nu poate nimeni sa-i spuna , acestui ratacit prin politica , sa renunte la prostia asta cu guvern de uniune nationala ? eu banuiesc altceva , pe acest blatist tradator , vrea sa-i albeasca , si sa-i scape pe hotii de liberali , de tunurile si jafurile din pandemie in frunte cu catzu . sa faca acest asa zis guvern , si sa spuna , gata , ce a fost , a fost , ne apucam de la zero de treaba ! asta vrei tigane ?

    Meditare până în 21 .

    daca va fi Rafila, OMS va conduce Romania, nu PSD.

    asteptati-va atunci la toata pleiada de masuri din vest si aici in Romania 

    nu am incredere in Rafila nici cat sa stau 5 secunde cu spatele la el  

    in rest ce sa zic? Alegeri de prim-ministri unul si unul .. . nu am de unde alege.  

    Citu ar merge, Ciuca ar merge, cam atat.

    Si Orban ar merge dar nu mai vrea omul.  

    1. desigur, Germania preseaza pentru PSD Rafila acum

      dar e oare in interesul Romaniei ? 

      Rafila inseamna lockdown dur in ianuarie + aprilie, mai si iunie 2021.  

      Citu nu inseamna lockdown.

      Ciuca si Orban inseamna lockdown dar nu general - doar pe ici pe colo cand mai urca numarul de cazuri.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb