LIVIU DRAGNEA: "PSD solicită Guvernului să abroge HG privind data alegerilor locale"

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Politică / 16 februarie 2016

"PSD solicită Guvernului să abroge HG privind data alegerilor locale"

Actualizare 19:37 Mihai Voicu, despre demersul PSD: "Se înscrie la şantaj şi ameninţare"

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat astăzi că solicitarea liderului PSD Liviu Dragnea către premier de a abroga hotărârea de Guvern privind data alegerilor se înscrie, din punct de vedere penal, la şantaj şi ameninţare.

"Cererea domnului Dragnea către Guvernul României de a abroga Hotărârea de fixare a datei alegerilor se încadrează, din punct de vedere penal, la următoarele categorii: şantaj şi ameninţare. La acestea putem adăuga mita electorală din fondul de rezervă, constatată de Curtea de Conturi, şi abuzul în cazul Ordonanţei de preluare forţată a primarilor, constatată deja de Curtea Constituţională", a declarat Mihai Voicu, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

În opinia lui Voicu, "Dragnea a mai participat sau iniţiat următoarele acţiuni: limitarea dreptului de vot pentru Diaspora la precedentele alegeri prezidenţiale, refuzul de a organiza alegeri parţiale pentru câteva milioane de electori şi tentativă, eşuată, de a restrânge dreptul la liberă exprimare".

"Mai nou, domnul Liviu Dragnea contestă dreptul Guvernului de a fixa data alegerilor şi dreptul partidelor de a contesta constituţionalitatea unor legi. Pentru Liviu Dragnea şi PSD, democraţia, însăşi, este un grup infracţional organizat. De ce le este frică nu vor scăpa: într-un singur tur sau în două, PSD tot va pierde alegerile. Românii au anticorpi puternici la pesedism, care rezistă şi reacţionează la orice tentativă de limitare a drepturilor democratice, de abuz, intimidare sau şantaj. Îmi pare rău că dl Dragnea încearcă să importe la nivel naţional metodele primitive de a face politică pe care le-a pus în aplicare în întreaga sa carieră politică", a completat liderul PNL, potrivit sursei citate.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat marţi că a trimis o scrisoare premierului Dacian Cioloş în care îi solicită să revoce hotărârea de Guvern prin care se stabileşte data alegerilor locale şi să o adopte din nou odată cu toate celelalte hotărâri care reglementează procedurile pentru scrutin, aminteşte Agerpres.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat marţi că nu intenţionează să abroge hotărârile de guvern referitoare alegerile locale şi că nu doreşte să intre în jocurile politice ale partidelor.

(A.L.)

-----------

Actualizare 17:16 Băsescu: "Dragnea şi Gorghiu au abordări ridicole la HG privind data alegerilor locale"

Preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, a declarat astăzi că liderii PSD şi PNL, Liviu Dragnea şi Alina Gorghiu, au abordări ridicole în privinţa Hotărârii de Guvern privind data alegerilor locale şi i-a numit pe cei doi "caraghioşi", transmit surse din presă.

"Apropo de seriozitatea PNL şi a PSD, am luat notă de disputa în care împing Hotărârea cu privire la data alegerilor. După cum ştiţi, PNL a anunţat că atacă HG în contencios-administrativ pentru că în ea sunt şi elementele care arată că se desfăşoară într-un singur tur. Astăzi, pentru că domnul Dragnea nu putea să rămână mai puţin caraghios decât doamna Gorghiu, domnul Dragnea cere şi dânsul retragerea HG care stabileşte data alegerilor pentru că a aflat că ar fi fost în înţelegere cu Cioloş. Asemenea abordări ridicole la oameni care au pretenţia că ar conduce partide mari de care ar depinde sănătatea politică a României cred că nu s-au mai văzut. Deci, în momentul de faţă şi PSD şi PNL sunt împotriva HG prin care se stabileşte data alegerilor. Mă întreb ce mai putem înţelege noi, ceilalţi competitori în alegeri din această dispută", a declarat Traian Băsescu, la sediul Mişcării Populare.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:15 Alina Gorghiu: "PSD vrea să evite cu orice preţ o pronunţare a CCR privind alegerile locale"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a scris astăzi pe Facebook că PSD vrea să evite cu orice preţ o pronunţare a Curţii Constituţionale pe tema revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, afirmând că acest lucru arată că PSD ştie că actuala lege este neconstituţională.

"Faptul că PSD vrea să evite cu orice preţ şi cu orice mijloace o pronunţare a Curţii Constituţionale pe tema revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin demonstrează că PSD ştie că actuala lege este neconstituţională, iar demersul PNL are mari şanse de a fi validat printr-o decizie a Curţii", a afirmat Alina Gorghiu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Alina Gorghiu a precizat că atacul PSD la PNL şi Guvernul Cioloş are două explicaţii simple: dorinţa de a acoperi ecourile eşecului înregistrat în tentativa sa de a limita dreptul la liberă exprimare şi teama de alegeri în două tururi.

Copreşedintele PNL i-a transmis liderului PNL că nu va scăpa de alegeri şi de rezultatul acestora, iar legea cenzurii îi va marca CV-ul politic.

"Îl informez pe domnul Dragnea că de alegeri şi de rezultatul lor tot nu va scăpa, iar legea cenzurii îi va marca, în continuare, CV-ul politic, la fel ca şi mituirea primarilor din fondul de urgenţă al Guvernului sau Ordonanţa de preluare forţată a primarilor opoziţiei, în preajma alegerilor prezidenţiale", a mai scris Alina Gorghiu.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:09 Liderul PSD: "Data alegerilor trebuie stabilită cu 75 de zile înaintea votării; acţiunea PNL, inadmisibilă

Liviu Dragnea motivează în scrisoarea deschisă transmisă premierului prin care solicită revocarea hotărârii privind data alegerilor locale că, potrivit dispoziţiilor din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, "data alegerilor se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării".

"Hotărârea de Guvern nr. 51/10.02.2016: "Art. 1. - Se stabileşte ziua de 5 iunie 2016 ca dată a alegerilor locale din anul 2016; Art. 2. - Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 22 martie 2016." Conform Notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern nr. 51/ 10.02.2016 - "Proiectul de act normativ vine, pe de o parte, în sprijinul alegătorilor, candidaţilor şi formaţiunilor politice, iar, pe de altă parte, în sprijinul autorităţilor publice şi al organismelor electorale care vor dispune de un calendar precis al datelor până la care trebuie să-şi îndeplinească sarcinile prevăzute de lege". Din considerente care ţin de transparenţa şi de securitatea juridică a alegătorilor şi a competitorilor electorali, adoptarea de către Guvern a prezentului proiect urmează a fi făcută înaintea începerii perioadei electorale, odată cu stabilirea datei alegerilor [...] "Data începerii perioadei electorale coincide cu momentul intrării în vigoare a hotărârii, respectiv cu data de 22 martie 2016." În aceste condiţii, în care PNL a demarat procedura prealabilă a atacării în contencios administrativ a H.G. nr. 51/ 2016 privind stabilirea datei alegerilor locale, este clar că scopul social pe care Guvernul l-a avut în vedere la data emiterii actului normativ nu numai că nu a fost atins, dar a şi fost deturnat în zona abuzului de drept", arată preşedintele PSD în scrisoare, potrivit Agerpres.

Dragnea afirmă că, în opinia PSD, deturnarea de către PNL, fără voia Guvernului, a unui act normativ emis în considerarea şi pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 115/ 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale nu poate fi admisă.

"Pe cale de consecinţă, vă solicităm să revocaţi H.G. nr. 51/2016 şi să emiteţi o Hotărâre de Guvern cu acelaşi conţinut cu maxim o săptămână înaintea datei limită de 75 de zile înaintea votării, deoarece scopul urmărit de dumneavoastră în mod legal, şi anume acela de fi cunoscută data desfăşurării alegerilor locale, a fost atins. Plângerea prealabilă depusă de PNL, prin care se atacă pe motive de neconstituţionalitate o hotărâre de guvern, care nu este încă în vigoare, reprezintă o acţiune judiciară inadmisibilă, în condiţiile în care legislaţia românească şi Jurisprudenţa Curţii Constituţionale sunt clare în acest domeniu", se mai arată în scrisoarea adresată premierului.

PSD susţine că "PNL recunoaşte, în cuprinsul plângerii prealabile ce a fost depusă, că, de fapt, acest demers este numai un pretext pentru ocolirea dispoziţiilor legale în vigoare, ceea ce reprezintă implicit refuzul conformării la dispoziţiile obligatorii ale unei legi în vigoare, adoptate în baza unui larg consens politic la care inclusiv PNL a luat parte, lege ce a fost adoptată şi promulgată în condiţii de deplină legalitate şi care se bucură, în acest moment, de prezumţia de constituţionalitate - "Legea nr. 115/2015" [...] care constituie temeiul emiterii hotărârii de guvern atacate prin prezenta acţiune [...] dispoziţii legale cu privire la care PSD îşi rezervă rezervă dreptul de a sesiza CCR".

Un alt argument adus este că "orice asemenea conduită, care tinde să perturbe în mod grav ordinea juridică aplicabilă, este ilegală, după părerea Curţii Constituţionale, aşa cum în mod clar se desprinde din motivarea Deciziei CCR nr. 766/2011".

"În anul 2012, parlamentarii PNL (inclusiv actualul preşedinte, doamna Alina-Ştefania Gorghiu) au fost semnatarii unei sesizări de neconstituţionalitate care a dus la Decizia CCR nr. 51/ 25.01.2012 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale: "Dreptul la alegeri libere impune respectarea unor exigenţe, între care şi aceea a stabilităţii normelor juridice în domeniul electoral. Într-un plan mai larg, stabilitatea acestor norme constituie o expresie a principiului securităţii juridice, instituit, implicit, de art. 1, alin. 5 din Constituţie, principiu care exprimă în esenţă faptul că cetăţenii trebuie protejaţi contra unui pericol care vine chiar din partea dreptului, contra unei insecurităţi pe care a creat-o dreptul său pe care acesta riscă s-o creeze, impunând ca legea să fie accesibilă şi previzibilă. Într-o bogată jurisprudenţă, CEDO a subliniat importanţa asigurării accesibilităţii şi previzibilităţii legii, inclusiv sub aspectul stabilităţii acesteia, instituind şi o serie de repere pe care legiuitorul trebuie să le aibă în vedere pentru asigurarea acestor exigenţe (cauze precum "Sunday Times" contra Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, 1979)", se mai arată în text.

PSD atrage atenţia că, modificând cu mai puţin de un an înaintea alegerilor procedura de desfăşurare a acestora, se abate de la dispoziţiile invocate.

"O asemenea modificare legislativă intempestivă poate fi de natură să creeze dificultăţi suplimentare autorităţilor însărcinate cu aplicarea sa, sub aspectul adaptării la procedura nou instituită şi la operaţiunile de ordin tehnic pe care aceasta le presupune". (...) În condiţiile în care PNL, ca partid politic responsabil, cunoaşte în detaliu Decizia Curţii Constituţionale şi motivarea acestei Decizii, apare în mod clar o conduită abuzivă de încercare de manipulare a legii în favoarea unui scop ilicit, cu depăşirea limitelor dreptului pe care îl invocă", se menţionează în scrisoarea preşedintelui PSD.

(S.A.)

----------

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat astăzi că partidul pe care îl conduce îi solicită premierului Dacian Cioloş să abroge Hotărârea de Guvern privind data alegerilor locale şi a susţinut că există "tot mai multe indicii" privind o înţelegere între Guvern şi PNL, faptă care ar intra sub incidenţa legilor penale.

"Am trimis Guvernului, primului ministru şi în atenţia celorlalţi membri ai Cabinetului o solictare de revocare a Hotărârii de Guvern, care a fost dată în grabă, fără niciun fel de explicaţie logică, prin care s-a stabilit data alegerilor locale", a anunţat Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.

Concret, PSD îi cere premierului să abroge HG adoptate săptămâna trecută privind data alegerilor locale (5 iunie), hotârări care intră însă în vigoare la 22 martie. PNL a demarat deja demersurile privind atacarea în contencios administrativ a acestor HG, cu scopul de a ajunge la Curtea Constituţională şi de a obţine o decizie a Curţii privind legea alegerilor locale, în ideea în care liberalii vor revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

PSD vrea să blocheze demersruile PNL şi susţine că premierul ar trebui să revoce HG şi să le emită, din nou, în aceeaşi formă, dar cu doar o săptămână înaintea datei limită de 75 de zile înaintea votării. Dragnea susţine că începe să creadă "tot mai tare" în posibilitatea unei înţelegeri între PNL şi Guvern, pe tema emiterii Hotărârii de Guvern.

"Dacă domnul prim-ministru vrea să dovedească că toate zvonurile privind o înţelegere între Guvern şi PNL pentru a adopta în mare grabă o Hotărâre de Guvern cu un singur articol, pentru a da posibilitatea celor de la PNL, aşa cum afirmă public, să atace hotărârea în contencios pentru a ridica acolo excepţia de neconstituţionalitate, dacă doreşte să elimine aceste suspiciuni poate să abroge acea Hotărâre de Guvern", a mai adăugat liderul PSD.

În solicitarea trimisă de PSD premierului Dacian Cioloş, social-democraţii susţin că, în cazul în care, nu va proceda la abrogarea Hotărârii de Guvern, ar putea intra sub incidenţa legii penale.

"În măsura în care nu veţi proceda în acest fel, în prima şedinţă de Guvern, domnule Prim-Ministru şi distinşi membri ai Guvernului României, şi nu veţi revoca Hotărârea de Guvern nr. 51/10.02.2016, în tot, şi fără emiterea niciunui alt răspuns la plângerea prealabilă formulată de PNL, care încearcă să deturneze în mod profund ilegal sensul actului normativ pe care l-aţi emis, vom considera că publicarea, cu 45 de zile înainte de data intrării sale în vigoare, a hotărârii de guvern care stabileşte data alegerilor, contrar întregii practici guvernamentale anterioare (aşa cum am demonstrat la punctul 2), este parte a unei conivenţe frauduloase prin care se încearcă nerespectarea legislaţiei electorale şi perturbarea în mod grav a stabilităţii sistemului judiciar românesc, motiv pentru care, cu toată seriozitatea şi responsabilitatea, vă atragem atenţia asupra (..) dispoziţiilor din legislaţia penală", se arată în scrisoarea PSD. În text, se face trimitere la mai multe articole din Codul penal, privind sancţiuni pentru funcţionari publici, şi la art. 367, alin. 1 care prevede că "initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup, se pedepseste cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitarii unor drepturi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb