Liviu Voinea, GEA: "Majorarea dobânzilor poate genera falimente în sectoarele supraîndatorate ale economiei"

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 octombrie 2008

Liviu Voinea, GEA: "Majorarea dobânzilor poate genera falimente în sectoarele supraîndatorate ale economiei"

Ella Kallai, "Alpha Bank": "Restrictivitatea creditării va obliga populaţia să economisească"

Efectele crizei financiare actuale reprezintă, pe termen mediu, o provocare atât pentru sectorul privat, cât şi pentru gospodării, aceste sectoare fiind următoarele victime după cel bancar. Momentan, primele efecte ale crizei se resimt deja la nivelul dobânzilor creditelor, în special la cele imobiliare, deoarece băncile au început procesul de majorare a lor din cauza scumpirii finanţării şi a restricitvităţii politicii monetare. Următorul pas îl constituie transferul acestor costuri către economia reală a ţării noastre, consideră economiştii.

Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), susţine că majorarea dobânzilor la credite, ce are loc pe seama crizei internaţionale, poate genera falimente în sectoarele supraîndatorate ale economiei, precum cel al cons­trucţiilor sau retail.

"Economia noastră se bazează pe consumul realizat pe datorie care trebuie să se reducă iar efectul scăderii consumului a început să se producă deja: avem o încetinire a producţiei industriale pe luna august", a explicat domnia sa.

La rândul său, Ella Kallai, economist şef al "Alpha Bank", consideră că restrictivitatea în privinţa acordării de credite va determina populaţia să economisească ceea ce va duce la o reducere a consumului, ce va antrena o reducere a cererii pentru produsele interne şi din import şi precum şi a activelor imobiliare. "Accelerarea economisirii va pune la dispoziţie fonduri suplimentare pentru inves­tiţii, care la un moment dat ar putea substitui o parte din finanţările externe", a adăugat economistul "Alpha Bank".

În ceea ce priveşte efectul asupra agenţilor economici, Ella Kallai a explicat: "Majorarea costurilor va reduce marja de profit a agenţilor economici, având în vedere că transferul costurilor majorate în preţul de consum este mai dificil atunci când cererea este în declin. Firmele a căror marjă de profit nu este suficientă pentru absorbţia costurilor suplimentare şi care nu au posibilitatea să transfere costurile în preţul final vor dispărea de pe piaţă, şi odată cu ele vor dispărea şi locurile de muncă pe care le-au înfiinţat".

Economistul "Alpha Bank" a mai precizat că unele firme ar putea răspunde cererii interne mai scăzute cu orientarea producţiei către export, îndeosebi în regiunile mai puţin afectate de criză, ceea ce ar putea duce la o creştere a exporturilor. În privinţa importurilor, doamna Kallai susţine că investiţiile bazate pe finanţare din creditare se vor reduce şi vor antrena scăderea nevoii de importuri.

Pe termen scurt, câştigul imediat pentru ţara noastră ar fi re-echilibrarea mai rapidă a contului curent, a mai adăugat domnia sa.

Kenneth Orchard, analist al agenţiei de rating "Moody"s", aperciază că dobânzile ridicate vor produce efecte în lanţ precum scăderea împrumuturilor, a consumului şi a investiţiilor atât în mediul privat cât şi în rândul populaţiei, efecte care, în mod normal, au loc cu o întârziere între şase şi optsprezece luni.

Domnia sa a adăugat că în condiţii normale, o creştere a dobânzilor nu ar avea un efect puternic, dar economia ţării noastre, care a cunoscut deja unele efecte ale recentelor evenimente, va resimţi o încetinire a creşterii economice mai mult decât era estimat.

Totuşi, "În următorii doi ani consumul, investiţiile, importurile şi exporturile se vor reface rapid, deşi creşterea importurilor şi a consumului va fi mai redusă decât în această perioadă ", a declarat Kenneth Orchard.

Potenţialul economic al ţării noastre pe termen lung rămâne unul puternic iar problemele de lichiditate şi recesiunea economică nu vor schimba acest lucru", a explicat domnia sa.

Andrew Colquhoun, analist al agenţiei de rating "Fitch", susţine că ţara noastră se va confrunta, pe temen scurt şi mediu, cu provocarea de a reduce riscul din sectorul bancar, inclusiv a băncilor mamă care deţin aproape 90% din acesta. Ajustarea acestui risc a fost inevitabilă pentru ţara noastră, apreciază analistul "Fitch", deoarece lărgirea deficitului comercial prin creşterea creditului nu ar fi putut fi susţinută pe termen lung. "Atât timp cât ajustarea ritmului de creştere a creditului este necesară, acest proces de este unul periculos" susţine Andrew Colquhoun. Migraţia netă (emigranţi - imigranţi) reprezintă o problemă secundară a ţării noastre, apreciază domnia sa, dar care poate deveni o problemă dacă remitenţele, care acoperă o parte din deficitul comercial, vor scădera drastic.

Marko Mrsnik, analist al "Standard and Poor"s", apreciază că influenţa directă a crizei financiare depinde de măsura în care situaţia actuală constrânge intrarea influxurilor de capital în ţara noastră, punând la încercare stabilitatea şi "sănătatea" sistemului bancar. Analistul consideră importantă monitorizarea gradului de expunere al sectorului privat şi al gospodăriilor la modificările cursului valutar deoarece dezechilibrele macroeconomice ar putea pune presiune asupra capacităţii acestor sectoare de a-şi onora datoriile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031