Liviu Voinea: "Ne putem apropia de 3% creştere economică"

F.A.
Macroeconomie / 15 ianuarie 2014

Creşterea economică de anul trecut a ţării noastre a fost, probabil, mai aproape de 3%, depăşind aşteptările guvernamentale, în contextul în care consumul şi-a revenit în al patrulea trimestru, a declarat, ieri, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la conferinţa Euromoney din Viena, transmite Bloomberg.

Domnia sa a spus: "După primele nouă luni, avem creştere de 2,7%, iar pentru sfârşitul anului, va fi între 2,5 şi 3 procente. Dacă am avut o revenire a consumului, şi avem motive să credem asta, în special în decembrie, atunci ne putem apropia de 3%".

Ministrul a mai explicat că guvernul face eforturi pentru ca, în această primăvară, Fondul Monetar Internaţional să aprobe două evaluări comune ale acordului preventiv cu ţara noastră, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze anumite documente ce completează o evaluare din noiembrie, din cauza disputelor legate de accizele la carburanţi.

Economia României a crescut cu 4,1% în al treilea trimestru, cel mai repede din ultimii doi ani, ajutată de exporturi şi o recoltă neobişnuit de mare. Anul trecut, autorităţile au semnat cu FMI şi Uniunea Europeană pentru un nou împrumut, ce totalizează patru miliarde de euro, pentru a reduce impactul şocurilor pieţei şi a scădea dobânzile. Nicio parte din sumă nu a fost încă folosită.

"Nu poate fi vorba de suspendarea acordului; angajamentul continuă. Chiar şi în absenţa unei scrisori de intenţie aprobate, noi vom implementa măsurile. Acelaşi lucru este valabil pentru memorandumul cu UE, care nu are probleme, fiindcă, în acest caz, au loc verificări la fiecare şase luni, prima urmând să se producă în ianuarie."

Luna trecută, Fondul a anulat o dezbatere despre progresele făcute de ţara noastră în ceea ce priveşte prevederile acordului de precauţie, FMI anunţând că executivul de la Bucureşti încă trebuie să bifeze anumite politici fiscale. România nu poate trimite documentele necesare în acest sens fără un sprijin din partea lui Traian Băsescu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5831
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2983
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9672
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.0756

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb