Liviu Voinea: "Nu se pune problema naţionalizării fondurilor private de pensii"

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 noiembrie 2013

Liviu Voinea: "Nu se pune problema naţionalizării fondurilor private de pensii"

Nu se pune problema naţionalizării pensiilor private din ţara noastră, ne-a declarat Liviu Voinea, Ministrul delegat pentru Buget, domnia sa fiind prima voce oficială care neagă zvonurile în acest sens apărute după vizita delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), de la finele lunii trecute.

Potrivit unor surse citate de presă, experţii FMI au discutat cu autorităţile române posibilitatea de a îngheţa sau reduce cota distribuită către fondurile de pensii private obligatorii, şi chiar de a naţionaliza integral sau parţial sumele deja strânse de acestea, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria sau Polonia.

Aceste zvonuri s-au intensificat odată cu apariţia, în presă, a scrisorii de intenţie ale Guvernului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). În scrisoarea de intenţie se arată: "Am început să întreprindem o analiză exhaustivă pentru a evalua performanţa pilonului II de pensii şi implicaţiile acestuia pentru sustenabilitatea şi adecvarea sistemului de pensii, precum şi asupra dezvoltării pieţei de capital româneşti. Evaluăm, de asemenea, opţiuni de reducere a poverii fiscale într-un mod neutru pentru buget".

Liviu Voinea ne-a declarat, ieri, că în anul 2014, contribuţiile la Pilonul II al fondurilor de pensii private obligatorii vor fi majorate, de la 4%, cât este în prezent, la 4,5%, iar acest lucru va reprezenta un cost pentru buget.

Domnia sa a adăugat că, în trecut, a susţinut necesitatea unei garanţii a creşterii contribuţiilor la fondurile private de pensii obligatorii (Pilonul II), cel puţin cu rata inflaţiei. "Această garanţie nu se acordă nici astăzi", ne-a declarat domnul Voinea.

În timpul vizitei Misiunii FMI în România a existat o discuţie despre îngheţarea contribuţiei la Pilonul II de pensii, la 4%

Cătălin Ciocan, Secretar Executiv APPAPR (Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România), ne-a declarat că naţionalizarea fondurilor de pensii este imposibilă, în condiţiile în care ţara noastră este stat de drept, democratic, care garantează dreptul de proprietate. Domnia sa ne-a mai spus: "Ceea ce este în discuţie, potrivit informaţiilor vehiculate în presă, este o analiză a performanţelor Pilonului II de pensii, iar APAPR va sprijini Guvernul în acest demers. Suntem convinşi că o analiză obiectivă va avea concluzii pozitive privind rezultatele Pilonului II".

Fondurile de pensii administrau, la finalul lunii septembrie, active totale de peste 13,5 miliarde de lei (aproximativ 3,02 miliarde euro), din care, fondurile aferente Pilonului II administrau active nete de 12,75 miliarde de lei, potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Potrivit raportului, 10,47 miliarde lei reprezintă contribuţii de la CNPP (Casa Naţională de Pensii Publice), iar diferenţa de 2,28 miliarde lei provine de pe urma investiţiilor făcute. Valoarea activelor nete a crescut, la finalul lunii septembrie, cu 45,6% faţă de aceeaşi dată a anului trecut, potrivit raportului.

Cătălin Ciocan pune creşterea activelor nete pe seama majorării operate în acest an, a contribuţiei virate către fondurile de pensii private obligatorii, de la 3,5% la 4% din venitul brut al participanţilor, şi a câştigului investiţional, produs de administratori în beneficiul participanţilor la sistemul de pensii private.

Numărul participanţilor la sistemul privat de pensii a crescut, de la începutul anului, cu 3,15%, ajungând la 5,95 milioane de persoane înregistrate, iar valoarea medie a unui cont în Pilonul II a fost, la sfârşitul lunii septembrie, 2.216 lei (497 euro), 69% dintre participanţi beneficiind de un cont sub această valoare, se mai arată în raportul ASF.

De asemenea, în raport se mai precizează că fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns, la finalul lunii septembrie, la un număr total de circa 305.000 de participanţi, dintre care însă doar mai puţin de jumătate îşi plătesc lunar contribuţiile. Potrivit raportului, activele nete ale fondurilor de pensii Pilonul III au depăşit valoarea de 750 milioane de lei (168 milioane euro), cu 35% mai mult decât în urmă cu un an.

Fondurile de pensii facultative au obţinut, de la lansarea din 2007 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 8,2%, mai precizează comunicatul ASF.

Expunerea cea mai mare a fondurilor private de pensii, la 30 septembrie, a rămas cea în titluri de stat, şi a reprezentat 73,5% din totalul activelor administrate de către acestea.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. pacat, eu am 35 de ani si vreau sa nu fiu fortat sa ii fac pe altii cu afacerea...nu au nici o treaba cu banii pensionarilor, doar stiu incasa comisioane...pt ce?fa dracului, titluri de stat direct cu cetatenii...slugilor

    1. Contributia la pensie este obligatorie si cota contributiei este stabilita prin lege. Daca ai avea posibilitatea (asa cum se intampla cu cei mai in varsta) de a nu contribui la Pilonul II atunci, auomat, contributia respectiva ar fi directionata catre Pilonul I (care functioneaza pe sistemul PAYGO), deci nu ti se va diminua contributia cu suma respectiva ci, dimpotriva, ea va fi directionata catre actualii pensionari si nu te-ai alege chiar cu nimic.

      vaca proasta, astia ce sunt pensionari azi au platit?nu merita sa ia pensie?ce face ing cu banii pensionarilor?cumpara bonduri si ia comision...asta putea face si un fond al statului...vai de capu tau si de scoala ta

    mai vorbim in cativa ani d-le ministru. fondul de pensii este in faliment nedeclarat inca.

    cu TVA-ul asa numit la icnasare ce faci ? duap ce ti-ai batut joc de IMM-uri acuma ce zici ? te-ai convins de porcaria pe care ai facut-o sau mai e nevoie de timp ?  

    Haideti domnilor odata cu titlurile de stat pentru populatie, de ce doar bancile au acces? Reduceti valoarea nominala astfel incat sa fie accesibile maselor si distribuiti-le prin CEC sau chiar prin retelele bancilor private. De ce nu finantati economia prin atragerea economiilor populatiei? Cat timp o sa mai menajati bancile?

    in ce investesc "durabil" fondurile de pensii ? in nimic! in caz de "default", care este diferenta intre un fond de pensii, Fanny Mae, Freddy Mac, ori FNI? oricum, vorbim de tzepe! cine crede ca acolo vor fi bani albi pentru zile negre se inseala amarnic!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb