Cu vile multiple şi jeturile lor private, cei mai bogaţi oameni din lume sunt, totodată, şi cei mai mari turişti care fac înconjurul globului.
Cu toate acestea, aproximativ jumătate din această populaţie de elită îşi are domiciliul principal în doar 10 oraşe, potrivit Knight Frank's 2019 Wealth Report, citat de Bloomberg, care menţionează Londra, Tokyo şi Singapore pe lista reşedinţelor cu cel mai mare număr al persoanelor care valorează cel puţin 30 de milioane de dolari.
Deşi SUA este cea mai mare economie din lume, New York este singurul său oraş din acest top.
Top 10 al oraşelor cu cei mai mulţi oameni bogaţi cuprinde: Londra (4944), Tokyo (3732), Singapore (3598), New York (3378), Beijing (1673), Paris (1667), Seoul (1594), Taipei (1519), Zurich (1507), Sao Paulo (1352).
Datele evidenţiază concentrarea persoanelor ultra-bogate care trăiesc în cele mai mari metropole.
Oportunităţile de afaceri, dorinţele legate de stilul de viaţă, spitalele şi infrastructura de transport sunt factori care îi atrage pe super-bogaţi să-şi împrăştie casele în oraşele mari. Acest lucru este valabil mai ales în cazul Londrei - centrul politic şi financiar al Regatului Unit şi cel mai important centru de avuţie din lume - unde cumpărătorii de bunuri străine s-au confruntat cu critici pentru ridicarea preţurilor. Cei mai bogaţi oameni din Londra includ membrii familiei miliardarului Rausing, care deţine compania de ambalare Tetra Laval şi proprietarul terenului din cartierul Chelsea, Charles Cadogan.
"Londra are o propunere unică", a declarat Liam Bailey, şeful global al cercetării rezidenţiale Knight Frank, adăugând: "Nu există alt oraş care să poată fi comparat cu un centru global pentru atât de multe sectoare diferite".
La nivel global, anul trecut, erau aproape 200.000 de persoane ultra-bogate, potrivit unui studiu pe avere. Peste două treimi dintre aceştia se aflau în Asia, Europa şi America de Nord.
Europa este cel mai mare centru regional pentru această populaţie la nivel global, în timp ce creşterea în rândul economiilor asiatice înseamnă că lumea va avea mai mult de 20 de milioane de oameni care valorează cel puţin 1 milion de dolari pentru prima dată în acest an.
Creşterea economică din Asia vine cu un plus pentru investiţiile de lux în întreaga lume. Anul trecut, cumpărătorii din China şi Hong Kong au făcut aproximativ un sfert din achiziţiile de case din Londra, în valoare de cel puţin 2 milioane de lire sterline (2,6 milioane de dolari), potrivit Knight Frank, aproape dublu faţă de acum doi ani. Bogaţii din regiune au amplificat, de asemenea, cererea de colecţii de lux, ducând indicele Rare Whiskey 100 la o creştere de 40%, anul trecut.
Raritatea şi provenienţa au condus, de asemenea, vânzările de artă şi autovehicule de epocă la cele mai înalte niveluri în 2018. Printre acestea se numără licitaţia de 48 milioane dolari a Ferto 250 GTTO din 1962 ş i oferta de 90,3 milioane de dolari pentru pictura lui David Hockney.
"Zboruri directe între Edinburgh şi Beijing indică creşterea de whisky ca o clasă de active", a declarat Bailey referindu-se la rutele introduse anul trecut de Hainan Airlines din China, menţionând că "există încă o dorinţ ă a indivizilor bogaţ i să dedice o parte din portofoliile lor unor elemente tangibile".