Actualizare 16:50
Ambasada Rusiei la Londra a denunţat, astăzi, o acţiune "ostilă", "inacceptabilă" şi "nejustificată" a Regatului Unit faţă de Rusia, după otrăvirea unui fost agent dublu rus, Serghei Skripal, şi a fiicei acestuia, Iulia, pe teritoriul britanic, relatează AFP.
"Noi considerăm această acţiune ostilă, inacceptabilă, injustă şi mioapă", a denunţat ambasada într-un comunicat.
"Orice deteriorare a relaţiilor între Rusia şi Regatul Unit ţine de actualii lideri britanici". apreciază misiunea.
Lira sterlină şi-a pierdut aprecierea în raport cu dolarul în urma acstor acuzaţii.
------
Actualizare 16:00 May a acuzat, astăzi, Rusia, în Camera Comunelor, de "dispreţ" faţă de încercarea Londrei de a obţine o explicaţie cu privire la tentativa de asasinat, scrie The Associated Press.
Şefa Guvernului a anunţat de asemenea o serie de sancţiuni economice şi diplomatice - inclusiv decizia de a anula toate contactele bilaterale la nivel înalt cu Rusia şi de a cere familiei regale să nu participe la Campionatul Mondial de Fotbal în Rusia.
Aleksandr Iakovenko a declarat pentru Sky News, după ce a plecat de Foreign Office, miercuri, că acţiunile britanice sunt "absolut inacceptabile şi considerăm asta o provocare". El nu a oferit alte precizări în acest sens.
"Noi credem că măsurile luate de Guvernul britanic nu au nimic de a face cu situaţia de la Salisbury", a mai declarat Iakovenko.
NATO a anunţat, atăzi, că îşi susţine aliatul britanic şi a promis să ajute Londra în ancheta cu privire la otrăvirea fostului spion.
Alianţa şi-a exprimat "îngrijorarea profundă faţă de prima utilizare ofensivă a unui agent neurotoxic" pe teritoriul NATO, de la înfiinţarea blocului militar occidental în 1949.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat că atacul vizând un fost spion în Anglia este cel mai probabil "inspirat" de Moscova şi a anunţat că va înscrie acest caz pe agenda summitului european de săptămâna viitoare.
Tusk şi-a exprimat, astăzi, pe Twitter, solidaritatea cu premierul britanic Theresa may "în faţa atacului brutal inspirat, cel mai probabil, de Moscova".
Liderii europeni se reunesc în cadrul unui summit de primăvară, pe 22 şi 23 martie, la Bruxelles.
------
NATO a îndemnat Moscova să răspundă întrebărilor Londrei cu privire la novicioc, folosit pe 4 martie, în sudul Angliei, împotriva lui Skripal şi fiicei sale.
Londra urmează să expulzeze 23 de diplomaţi ruşi, după ce Moscova a refuzat să explice cum un agent neurotoxic rusesc a fost folosit împotriva unui fost dublu agent rus, a anunţat, astăzi, premierul britanic, Theresa May, în Parlament, relatează Reutres.
Diplomaţii au la dispoziţie o săptămână să părăsească Marea Britanie, asceasta fiind cea mai mare expulzare din ultimii 30 de ani.
Potrivit parlamentului, Marea Britanie ar îngheţa, de asemenea, activele ruseşti de stat, ori de câte ori vor exista dovezi ale unei ameninţări.
Potrivit declaraţiei făcute de către Theresa May, expulzarea celor 23 de diplomaţi, identificaţi ca fiind ofiţeri de informţii nedeclaraţi, a fost cea mai mare expulzare din ultimii 30 de ani şi ar afecta capabilităţile de informaţii ruseşti în Marea Britanie pentru anii următori.
Rusia neagă că a fost implicată în tentativa de asasinare a fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.
Moscova a refuzat să coopereze în acest caz până la ultimatumul dat de Londra, miezul nopţii de marţi spre miercuri.