Lorzii încep să examineze proiectul legii retragerii Marii Britanii din UE

Cristian Trincu
Internaţional / 30 ianuarie 2018

Lorzii încep să examineze proiectul legii retragerii Marii Britanii din UE

Camera Lorzilor a început marţi să examineze proiectul de lege cu privire la retragerea din Uniunea Europeană, un text crucial asupra căruia sunt aşteptate dezbateri agitate, având în vedere că lorzii au îndemnat deja Guvernul să revadă textul.

Această examinare are loc în contextul în care un studiu de impact asupra economiei la ieşirea Regatului Unit din UE, divulgat luni seara, face mult zgomot.

Potrivit acestui raport intern al Guvernului, care prezintă mai multe scenarii, economia britanică va avea de suferit după ieşirea din UE, prevăzută pe 29 martie 2019, indiferent ce tip de acord se va încheia.

Guvernul a încercat să stingă incendiul marţi, anunţând că este vorba doar de o "versiune iniţială", care nu studiază consecinţele în cazul unui "acord pe măsură", o soluţie pe care caută să o obţină Downing Street.

În Camera superioară britanică, aproximativ 200 de lorzi au cerut să ia cuvântul în prima sesiune de dezbateri, care urmează să dureze două zile, iar examinarea textului urmează să continue până în mai, după care să fie trimis înapoi deputaţilor, relateaza news.ro.

Liderul Partidului Liberal-Democrat, Dick Newby a declarat în camera Lorzilor. "Ei nu sunt neapărat împotriva Brexitului, ci împotriva faptului că nu este gestionat bine".

Proiectul legii retragerii din UE a fost adoptat pe 17 ianuarie de către deputaţi în Camera Comunelor, după un parcurs tumultuos, în care autoritatea Executivului a fost pusă la încercare în mai multe rânduri.

Acest text urmează să-i permită Regatului Unit să continue să funcţioneze în mod normal atunci când va fi tăiat cordonul de legătură cu blocul european. El urmează să pună capăt supremaţiei dreptului european asupra dreptului britanic şi să transpună în dreptul britanic legile comunitare.

Comitetul Constituţional al Camerei superioare a reclamat Guvernului conservator al lui Theresa May modificări majore, apreciind că "proiectul de lege, aşa cum este redactat, prezintă lacune fundamentale".

El critică metoda propusă de Guvern - de "copiere" a anumitor legi europene -, ceea ce va antrena, în opinia sa, "incertitudini şi ambiguităţi problematice pe plan constituţional".

Lorzii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la puterile extinse pe care textul le conferă Guvernului în domeniul legislativ, apreciind că el "dă miniştrilor o latitudine mai mare decât este acceptabil constituţional".

Aceste prerogative, menite să permită Executivului să procedeze el însuşi la modificări importante necesare în vederea transpunerii dreptului european - fără a solicita Parlamentul -, au fost denunţate deja de către deputaţi.

Theresa May a bătut în retragere până la urmă şi a acceptat să se înfiinţeze o comisie a deputaţilor în vederea supravegherii acestor lucrări.

În fine, comitetul denunţă lipsa "de claritate şi certitudine" cu privire la repartizarea competenţelor - până acum asumate de UE - între puterea centrală şi regiuni.

Guvernele Scoţiei şi Ţării Galilor şi-au exprimat deja îngrijorarea de a vedea Londra acaparând anumite puteri în detrimentul lor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb