Lubeniţa din Ungaria aduce profituri de până la 500% comercianţilor arădeni

Paula Bulzan
Ziarul BURSA #Materii Prime / 6 iulie 2007

Lubeniţa din Ungaria a invadat pieţele arădene

Lubeniţa din Ungaria a invadat pieţele arădene

De câteva zile, pieţele din Arad sunt pline de pepeni verzi sau galbeni aduşi din Ungaria, mai ales din localităţile situate în imediata apropiere a graniţei cu România. Astfel, beneficiind de faptul că drumul până în Ungaria poate fi cuprins între 15 km (până la Battanya) şi 70 de km (până la Szeged), ceea ce nu implică cheltuieli mari cu combustibilul, comercianţii din pieţele arădene au gândit o metodă rapidă de a-şi rotunji veniturile. Marfa este trans­portată cu ajutorul microbuzelor sau al autoturismelor, iar comercianţii ajung să facă şi trei-patru drumuri pe zi. "Localităţile preferate de cei care se ocupă de acest gen de comerţ sunt Mezokovacshaza, Sarkad, Dombegyhaza, aflate la câţiva kilometri de graniţa româno-maghiară. Afacerea este rentabilă până în momentul în care producătorii locali îşi vor scoate marfa pe piaţă", ne-a declarat Vasile Ciceac, primarul oraşului Năd­lac. Acesta ne-a mai spus că, zilnic, microbuzele ticsite de lubeniţă pot fi văzute tranzitând oraşul, însă a fost de părere că în momentul în care cultivatorii de pepeni din judeţ vor recolta, preţul va scădea mult şi nu va mai fi rentabilă lubeniţa din Ungaria. Până atunci, din comerţul cu pepeni ungureşti, comercianţii arădeni obţin profituri de până la 500%, după ce marfa din Ungaria este achiziţionată la preţuri foarte mici şi revândută la preţuri destul de mari pentru buzunarul cetăţeanului de rând.

În schimb, comercianţii au susţinut că speră să mai poată să aducă pepeni din Ungaria încă o lună de zile. "Pepenii din Ungaria sunt copţi de o lună şi de ce să nu aducem să consume şi arădenii. Am vândut la început şi cu 5 lei kilogramul, dar nu prea a cumpărat lumea şi am fost nevoiţi să scădem, treptat, pentru că riscam să rămânem cu marfa nevândută", ne-a declarat Luminiţa Grec, comerciantă în Piaţa Fortuna.

Preţul cerut de comercianţi pentru un kilogram de lubeniţă la Arad este cuprins între 2 lei şi 3 lei. În condiţiile în care, în Ungaria, pepenii sunt achiziţionaţi cu preţul de 20 forinţi kilogramul, iar un forint se vinde cu 0,012 lei, rezultă că un kilogram de pepene în Ungaria costă 0,24 lei. Astfel, vânzătorii de pepeni obţin un profit de aproximativ 1,4 lei la kilogramul de pepene vândut. "Dacă ţinem cont de faptul că mai consumăm benzină şi oboseala şi mai avem nevoie de o mâncare, câştigurile nu sunt atât de mari precum par. Nu avem altă soluţie. Nu avem din ce trăi", ne-a mai spus Ildiko Gabor, o altă co­merciantă din Piaţa Fortuna.

Cumpărătorii sunt în majoritate nemulţumiţi, şi cum deja o parte din ei s-au obişnuit să-şi facă cumpărăturile în Ungaria, spun că preferă să facă un drum până în ţara vecină pentru a-şi cumpăra o lubeniţă. "Săptămâna trecută am cumpărat o jumătate de lubeniţă de la comercianţii ăştia şi am dat 11 lei pe 4 kilograme. Mi s-a părut un preţ destul de mare. În weekend am fost până la Battanya cu prietenii la un suc şi, când am văzut preţurile la lubeniţă, nu mi-a venit să cred. Prefer să fac 20 de kilometri până în localitatea maghiară decât să-i îmbogăţesc pe alţii", ne-a declarat Mariana Dragoş, o arădeancă nemulţumită de preţul lube­niţelor din pieţe.

La rândul său, Daniel Toma ne-a declarat că nu îşi va cumpăra lubeniţă adusă din Ungaria, preferând să le aştepte pe cele autohtone. "Am văzut lubeniţele pe piaţă, însă văd că sunt ţinute zile întregi în soare şi îşi pierd din prospeţime. Prefer să aştept producătorii lo­cali care aduc marfă pe piaţă doar cât ştiu că pot vinde într-o zi. Mă tem ca cele din Ungaria să nu fie tratate cu ceva chimicale, pentru că sunt prea mari şi pline de apă", ne-a precizat Daniel Toma.

O parte dintre cei care vând pepeni în pieţele din municipiul Arad au observat că foarte mulţi cumpărători preferă marfa autohtonă, în detrimentul celei aduse din Ungaria. Însă, pentru a-şi putea vinde marfa, ei scriu pe bucăţile de carton pe care este afişat preţul că pepenele este adus din localităţi cu tradiţie în cultivarea pepenilor din judeţ. Este vorba în general de localităţi precum Macea, Cur­tici, Pecica.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb