Ministerul Afacerilor Interne este în continuare în prima linie în tot ceea ce înseamnă salvarea cetăţenilor afectaţi de catastrofa din Turcia, a declarant astăzi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, informează Agerpres.
"MAI este în continuare în prima linie în tot ceea ce înseamnă salvarea cetăţenilor aflaţi în dificultate. (...) Suntem solidari cu Turcia, o ţară prietenă, un vecin foarte bun al României. Am trimis deja prima echipă de salvatori în zona afectată de aceasta catastrofă, putem vorbi de dimensiuni apocaliptice a ceea ce s-a întâmplat în Turcia", a declarat Bode la Parlament.
El a precizat că, în cursul dimineţii de astăzi, România a răspuns solicitărilor venite prin mecanismul de protecţie european, fiind practic printre primele state care şi-a oferit ajutorul.
"România a transmis deja, a trimis deja către Turcia primii 60 de salvatori, 52 de colegi de la ISU, patru medici şi asistente de la SMURD, doi coordonatori de la DSU, respectiv doi voluntari de la UN ONG, partener DSU, a îmbarcat în cele trei aeronave peste şapte tone de materiale de prim ajutor. Sunt de asemenea şi patru câini specializaţi în astfel de activităţi. În momentul în care prima aeronavă se va întoarce în România, vor fi aduşi în ţară cei 10 români. (...) Totodată ne-am exprimat disponibilitatea şi pentru alte state de a evacua cetăţeni europeni, cetăţeni străini aflaţi în zona respectivă, pe teritoriul Turciei. Dacă va fi nevoie, România va suplimenta numărul", a explicat ministrul de Interne.
El a mai spus că toate cele trei aeronave care sunt cu echipamente deplasate în Turcia pot fi folosite pentru a aducerea în Romania a cetăţenilor care au nevoie de acest lucru.
"În urmă cu mai puţin de o oră erau 13 state care şi-au exprimat disponibilitatea de a oferi ajutor. Să vedem în ce costau aceste ajutoare. (...) Ne uităm cu mare atenţie şi îngrijorare la dimensiunea acestei catastrofe, vorbim de dimensiuni apocaliptice. (...) Totul este coordonat la nivel european. (...) Cei doi ofiţeri DSU vor intra în corpul de comandă al mecanismului european şi ei vor fi parte la decizia de coordonare a acestor situaţii", a mai precizat Lucian Bode.
Cutremurul cu magnitudinea 7,8, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), a lovit centrul Turciei şi nord-vestul Siriei la ora locală 4.17 (1.17 GMT). Seismul a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria.
Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4:28 (1:28 GMT), la o adâncime de circa 9 kilometri, a indicat USGS.