Lucian Croitoru, BNR: Condiţiile impuse de FMI nu sunt dure!

ANA SĂBIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 aprilie 2009

Lucian Croitoru: A fost bine că am apelat la UE şi la FMI din timp şi nu am aşteptat ca situaţia să se degradeze.

Lucian Croitoru: A fost bine că am apelat la UE şi la FMI din timp şi nu am aşteptat ca situaţia să se degradeze.

(Interviu cu domnul Lucian Croitoru, Consilier al Guvernatorului

Băncii Naţionale a României)

Reporter: În ultima perioa­dă condiţiile pe care ni le impune FMI fac subiectul multor discuţii. Sunt aceste condiţii dure?

Lucian Croitoru: Condiţionalitatea acordului nu poate fi calificată ca dură. În cei patru ani cât am lucrat la FMI am analizat condiţionalitatea acordurilor dintre FMI şi peste 80 de ţări. De asemenea, cunosc condiţionalităţile ataşate acordurilor anterioa­re pe care România le-a încheiat cu FMI. Pe această bază pot să spun că acordul prezent are o condiţionalitate relativ lejeră. Ea se adresează preponderent politicilor macroeconomice şi stabilităţii financiare, care sunt, de altfel, principalele arii în care acţionează FMI. Condiţionalitatea acordului prezent reflectă faptul că România a progresat mult în ultimii ani.

Reporter: Care sunt principalii paşi pe care Guvernul trebuie să îi adopte pentru a putea reduce deficitul bugetar până la 4,6% din PIB?

Lucian Croitoru: Odată ce s-a ajuns la concluzia că este mai prudent ca bugetul să se planifice pe baza unei scăderi economice de 4 procente, deficitul bugetar calculat anterior la 2 procente din PIB s-a adâncit la 5,7 procente. Ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI este de 4,6 procente din PIB. Aceasta înseamnă că guvernul a trebuit să identifice măsuri adiţionale de reducere a deficitului cu încă 1,1 procente din PIB. Această sarcină nu este uşoară dacă se au în vedere rigidităţile încorporate în bugetul României prin diverse legi emise în diverşi ani. Cea mai controversată măsură pare să fie introducerea impozitului forfetar. Ca orice măsură care extrage venituri, nici aceasta nu este aplaudată.

Lucian Croitoru: Dar toată lumea ştie că microîntreprinderile au găsit forme de a evita plata impozitelor şi acest lucru nu era corect. Notaţi, de asemenea, că reducerea deficitului se bazează în principal pe reducerea cheltuielilor, ceea ce este bine. Sper că reducerea cheltuielilor nu este supraestimată. Sporurile salariale vor fi mai bine corelate cu rezultatele în atragerea fondurilor de la UE, ceea ce, pe baza experienţei de anul trecut înseamnă că vor fi reduse în mod serios. Este nevoie de întărirea disciplinei cheltuielilor, mai ales la nivel local. Nu în ultimul rând, este nevoie de realism în estimarea veniturilor pentru ca acestea să nu ajungă să fie supraestimate, cum s-a întâmplat deseori în trecut.

Reporter: Vedeţi posibilă o majorare a cotei de impozitare în acest an sau anul viitor pentru a putea creşte veniturile bugetare?

Lucian Croitoru: De aceea vorbeam de realism în estimarea veniturilor, pentru a nu ajunge la măsuri de genul acesta. Eu cred că anul viitor economia îşi va relua creşterea, probabil în a doua parte a anului. Dar dacă mărim impozitele creşterea se va relua mult mai târziu. Nu văd de ce ar vrea cineva să crească impozitele majore, TVA sau cota unică, cu atât mai mult cu cât anul acesta economia pare să scadă.

Reporter: Cât de mult s-au diminuat riscurile din sectorul bancar ca urmare a împrumutului de la instituţiile financiare internaţionale?

Lucian Croitoru: Sectorul bancar din România este bine capitalizat, iar riscurile asociate vin de la o eventuală deteriorare a situaţiei financiare a sectorului privat nebancar. Datoria externă a acestuia din urmă este relativ mare şi rambursarea ei necesită cumpărări importante de valută de pe piaţa valutară. Împrumuturile de la UE şi FMI au, direct sau indirect, efecte benefice privind stabilitatea relativă a monedei naţionale. Astfel, se reduce riscul cursului de schimb, adică riscul unei deprecieri relativ abrupte a leului ca urmare a plăţii datoriei externe. Prin împrumutul de la UE se reduce efectul de evicţiune a sectorului privat de către sectorul public, al cărui deficit continuă să rămână relativ mare, necesitând resurse substanţiale pentru finanţare. Nu în ultimul rând, menţionez că acordul cu FMI semnalează investitorilor străini că România este decisă să implementeze politici coerente care asigură stabilitatea economiei, ceea ce va atrage noi finanţări private străine. Este important să îndeplinim măsurile prevăzute în programul economic pentru a nu transforma actualul import de credibilitate pe care îl facem prin acest acord într-o sursă de neîncredere.

Reporter: În condiţiile unui deficit bugetar ridicat şi a unei perioade de criză consideraţi că vom mai intra în ERM II (Exchange Rate Mechanism) în 2010 şi vom mai adopta euro în 2014?

Lucian Croitoru: În acordul cu FMI se prevede că Ministerul Finanţelor va proiecta, până la sfârşitul acestui an, un cadru bugetar pe termen mediu. Conform acestui cadru, defictul bugetar va fi readus sub limita de 3 procente din PIB în 2011, deficitul redevenind compatibil cu criteriile de intrare în ERM II. În privinţa limitării variaţiei cursului de schimb la cel mult plus/minus 15 procente în jurul unei valori centrale nu cred că vor exista probleme. De altfel, acest criteriu a fost îndeplinit în ultimii ani până la apariţia crizei. Adoptarea în 2014 a deciziei de a trece la euro este fezabilă. Trebuie doar crescută coerenţa politicilor şi implementarea reformelor structurale care să ofere suportul pe termen lung acestei decizii.

Reporter: Ce s-ar întâmpla dacă am adera la zona euro într-un moment în care economia României nu ar fi pregătită? Cum am fi afectaţi?

Lucian Croitoru: Astăzi nu suntem pregătiţi să intrăm în zona euro. Nu am parcurs un drum suficient de lung în procesul de convergenţă cu UE pentru a nu fi nici o problemă. Astăzi ne confruntăm cu dezechilibre semnificative. Deficitul de cont curent este relativ mare şi presiunile inflaţioniste sunt încă prezente. Dacă am adopta astăzi moneda euro ar însemna să renunţăm la politica monetară. Politica monetară s-ar face, în cazul adoptării euro, de către Banca Centrală Europeană (BCE). Pentru că nu am convers suficient cu UE, unele decizii ale BCE ar putea fi inadecvate pentru economia noastră. Eventualelor momente de volatilitate crescută a inflaţiei sau a PIB nu am mai avea disponibile instrumentele politicii monetare. Am rămâne cu problemele, dar nu şi cu mijloacele de rezolvare. Cred că cei care susţin adoptarea prematură a euro nu au văzut decât avantajele, care pentru moment sunt semnificativ întrecute de dezavantaje.

Reporter: Cum vedeţi situaţia actuală a României, comparativ cu ţările din regiune?

Lucian Croitoru: Cred că România a fost de multe ori descrisă, de diverse rapoarte de cercetare a pieţelor, ca o ţară riscantă. Am fost asemănaţi cu ţări care astăzi au o situaţie mult mai dificilă comparativ cu a noastră. Dar s-a dovedit că acele asemănări au fost, în unele cazuri, forţate. Ceea ce face diferenţa, atunci când situaţiile sunt asemănător de dificile, sunt politicile adoptate ca răspuns la vulnerabilităţile existente. După ce pieţele au aflat de încheierea cu succes a negocierilor cu FMI au reacţionat pozitiv şi acum cred că suntem priviţi mult mai bine. A fost foarte bine că am apelat la UE şi la FMI din timp şi nu am aşteptat ca situaţia să se degradeze. Unele ţări nu au apelat la UE şi FMI decât după ce li s-a depreciat moneda, după ce au pierdut rezerve valutare sau au pierdut credibilitate încercând fără succes să atragă bani de pe pieţele internaţionale. România trebuie să reducă în continuare birocraţia şi "stufărişul" impozitelor, care pun oamenii simpli şi investitorii pe drumuri aglomerate ca să ajungă să stea la cozi lungi pentru a plăti sutele de taxe existente.

Reporter: Cât de uşor îi este Băncii Naţionale a României să supravegheze piaţa valutară?

Lucian Croitoru: BNR "vede" piaţa valutară în fiecare zi. Nu este o problemă tehnică. Preocuparea BNR este să distingă trendurile, să atenueze volatilitatea excesivă etc. Instrumentele folosite sunt diverse, inclusiv managementul lichidităţii. Toate acestea se fac cu scopul de a asigura că piaţa funcţionează bine.

Reporter: Cum caracterizaţi sistemul bancar din ţara noastră la ora actuală? Avem bănci care se confruntă cu probleme?

Lucian Croitoru: Nu ştiu ca vreuna dintre bănci să aibă probleme în sensul întrebării Dvs. BNR a avut o politică de încurajare a băncilor să menţină adecvarea capitalului chiar peste 10 procente, deşi limita obligatorie este de 8%. Creditele clasificate ca pierderi, îndoielnice şi substandard sunt acoperite cu provizioane în proporţie de 86-87%. Totuşi, dacă scoatem din baza de aplicare a provizioanelor garanţiile, aşa cum este practica în ţările dezvoltate, gradul de acoperire cu provizioane a celor trei categorii de credite este de 127%. Destul de încurajator, nu? BNR a decis să elimine gradual garanţiile din calcularea provizioanelor, ceea ce va da băncilor resurse suplimentare. După ce se va încheia exerciţiul de stresare a portofoliilor vom ştii dacă şi care bănci vor trebui să aducă în plus capital, astfel ca rata de adecvare a capitalului să revină la nivelurile asiguratorii. În legătură cu problemele, ştiu că un număr limitat de bănci vor să beneficieze de situaţia actuală, în care băncile în general sunt reticente în a extinde creditele. Sper că acele bănci vor avea înţelepciunea să crească portofoliul în mod raţional şi să nu acumuleze probleme.

Reporter: Consideraţi că băncile vor mai reduce dobânzile la credite? Pe partea de depozite cât va mai dura competiţia dintre bănci?

Lucian Croitoru: Deocamdată băncile au trecut de la exuberanţa acordării creditelor cu buletinul la o politică de prudenţă excesivă. Cred că nici una dintre extreme nu este bună. Sistemul îşi caută un nou echilibru, care va veni undeva la mijloc. Deocamdată, capitalul este o resursă rară şi asta se vede în dobânzi relativ mari. Raportul dintre credite şi depozite este mare în sistem şi băncile caută să-l aducă în limite normale prin atragerea de noi depozite şi prin reducerea creditelor. Acest lucru se întâmplă de ceva vreme şi unele progrese se pot vedea. Mă aştept ca, treptat, dobânzile la depozite să scadă şi să fie urmate de cele la credite. Procesul va fi foarte gradual şi va fi ajutat şi de BNR, care va continua, în mod prudent, reducerea rezervelor obligatorii.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb