Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, spune că nu vede niciun motiv pentru modificarea modului în care este calculat ROBOR, apreciind că actuala metodologie de calcul este în linie cu cele mai bune standarde şi practici globale şi că orice posibilă reevaluare este "inutilă".
Domnia sa a spus, conform Bloomberg, citată de Agerpres: "Bănuiesc că este vorba de o neînţelegere sau de o lipsă de cunoaştere la nivel guvernamental cu privire la modul în care funcţionează piaţa interbancară şi cum sunt calculate ratele". Potrivit domnului Croitoru, propunerea lui Darius Vâlcov ar face şi mai dificilă reconcilierea stabilităţii preţurilor cu stabilitatea financiară: "În acest fel s-ar pune şi mai multă presiune pe bănci".
Afirmaţiile reprezentantului BNR vin în condiţiile în care, luni, Darius Vâlcov, consilierul premierului, a declarat că există o "modalitate simplă" prin care BNR poate face această taxă inofensivă. Tot ceea ce trebuie să facă BNR este să schimbe formula utilizată la calculul ROBOR sau să elimine pur şi simplu acest indice. Aceasta ar pune capăt situaţiei în care băncile se împrumută între ele la costuri nejustificat de scăzute, în opinia lui Darius Vâlcov.
Reprezentanţii BNR şi cei ai MFP au discutat, luni, în cadrul şedinţei Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroeconomică (CNSM), temele abordate urmând să fie reluate într-o viitoare reuniune a CNSM, care a fost stabilită în 18 februarie. BNR a prezentat un studiu de impact referitor la efectele OUG 114/2018 în piaţa bancară.
Aceasta a introdus, printre altele, taxa pe activele bancare în funcţie de nivelul ROBOR.
O posibilă soluţie pentru ca efectele să nu fie atât de grave ar fi un ROBOR care să se bazeze pe echivalentul său în zona euro, susţine economistul Laurian Lungu. Potrivit acestuia, noua versiune a Euribor, care este în lucru în prezent, are mai mulţi paşi suplimentari în calculul său.
Imediat după intrarea în vigoare a "taxei pe lăcomie", la începutul lunii ianuarie, ROBOR a scăzut sub 3%, urmând ca în 23 ianuarie să revină la un nivel mai mare decât cel de la finalul lui 2018.
Ieri, ROBOR la trei luni a fost 3,11%, faţă de nivelul de 3,09% din ziua precedentă.