Lucian Croitoru: "Sistemul bancar românesc este bine capitalizat"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 decembrie 2011

"Datoria publică a ţării noastre reprezintă aproximativ 32% din Produsul Intern Brut (PIB) şi este stabilă. Rata de schimb este stabilă, având o flotare dirijată, iar rezerva valutară poate acoperi importuri pentru cel puţin opt luni", a declarat Lucian Croitoru

"Datoria publică a ţării noastre reprezintă aproximativ 32% din Produsul Intern Brut (PIB) şi este stabilă. Rata de schimb este stabilă, având o flotare dirijată, iar rezerva valutară poate acoperi importuri pentru cel puţin opt luni", a declarat Lucian Croitoru

Motive de îngrijorare: nivelul alocărilor bugetare şi supraocuparea din sectorul public

Aspecte pozitive: consolidarea fiscală şi competitivitatea economiei

Sistemul nostru bancar este bine capitalizat, cu o capitalizare medie de peste 14%, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, marţi, cu ocazia unei întâlniri la Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

Aceasta este superioară valorii cerute băncilor din zona euro, de 9%.

Lucian Croitoru a făcut tabloul economiei noastre: "Datoria publică a ţării noastre reprezintă aproximativ 32% din Produsul Intern Brut (PIB) şi este stabilă. Deficitul bugetar este prognozat la 1,9% din PIB, iar deficitul de cont curent la 4% din PIB. Gradul de îndatorare al gospodăriilor şi cel al sectorului de afaceri au valori apropiate, de aproximativ 20% fiecare. Rata de schimb este stabilă, având o flotare dirijată, iar rezerva valutară poate acoperi importuri pentru cel puţin opt luni". Potrivit consilierului guvernatorului BNR, acest tablou arată că economia ţării noastre are fundamente bune.

Domnia sa a adăugat că există şi o serie de provocări şi motive de îngrijorare, precum nivelul alocărilor bugetare, despre care a precizat, totuşi, că este în curs de rezolvare, şi supraocuparea din sectorul public: "Pentru ca sectorul public să funcţioneze corespunzător, este nevoie de un salariu adecvat. În prezent, acest salariu nu este adecvat, pentru că există prea mulţi oameni care trebuie plătiţi".

Creşterea economică a ţării noastre depinde mult de intrări de capitaluri, care vor încetini, în opinia oficialului BNR. Totodată, domnia sa se aşteaptă şi la o încetinire a exporturilor, pe fundalul restrângerii cererii.

Domnia sa a mai declarat că eventuale repatrieri ale băncilor cu capital străin către băncile mamă nu se pot face peste noapte, ceea ce înseamnă că nu vor avea loc mişcări notabile de fonduri în viitorul apropiat.

"În plus, unele mişcări de capital dinspre România nu ar genera beneficii pentru băncile mamă, dacă se are în vedere rata de adecvare a capitalului", a mai spus domnul Croitoru, adăugând: "Însă, în condiţiile în care băncile (n.r. din zona euro) se vor concentra pe atingerea capitalizării de 9%, cerută de către Banca Centrală Europeană, iar vânzările de active nu au cerere, soluţia probabilă va consta în evitarea extinderii creditării. Acest lucru va afecta investiţiile corporaţiilor şi finanţarea guvernului, elementul din urmă putând duce la utilizarea de fonduri din linia precauţionară de la FMI şi UE". Domnia sa estimează un nivel ridicat al cos-turilor de finanţare pentru cel puţin prima parte a anului viitor. Potrivit consilierului BNR, atragerea de fonduri europene joacă un rol esenţial în reluarea finanţării, necesară pentru a stimula creşterea economică. Un obiectiv pe termen lung, în opinia lui Lucian Croitoru, constă în reducerea dependenţei faţă de economiile altor ţări.

Două aspecte pozitive subliniate de către domnia sa sunt reprezentate de consolidarea fiscală, care este aproape completă, şi de competitivitatea economiei ţării noastre. Aceasta din urmă este generată cu precădere de către costurile reduse cu forţa de muncă, care reprezintă aproximativ 12% din cele de pe piaţa germană. Însă competitivitatea trebuie crescută şi pe alte căi, a mai spus Lucian Croitoru, cel inovaţional jucând un rol important, căci "sistemele care nu inovează vor ajunge să se prăbuşească". Potrivit domniei sale, problema profundă a zonei euro constă în diferenţa de competitivitate între ţările din nord şi cele din sud care a rezultat într-o unitate monetară lipsită de o unitate a competitivităţii.

Adoptarea monedei unice în anul 2015 nu este posibilă din punct de vedere tehnic

Lucian Croitoru a reafirmat că adoptarea monedei unice în anul 2015 nu este posibilă din punct de vedere tehnic, având în vedere că ţara noastră va fi acceptată în mecanismul ERM-2 (n.r. European Exchange Rate Mechanism), în care trebuie să stea cel puţin doi ani, cel mai probabil în 2013. "Ţinta de 2015 este menţinută în discursul public ca un aganjament pentru reformă al autorităţilor", a spus Croitoru.

În privinţa alegerilor de anul viitor, consilierul guvernatorului BNR a afirmat că nu se aşteaptă la schimbări majore în politica economică, indiferent de compoziţia viitorului guvern.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. daca dl. Croitoru crede ca in sectorul public sunt "prea multi oameni care trebuie platiti", as dori sa-l vad internat intr-un spital romanesc fara brancardieri, fara asistente, fara femei de servici si eventual fara medici... cine o sa aiba grija de dansul, serviciile secrete ? (ca sunt tot sector public si acolo nu pare sa fie prea multi, ba din contra) ;)

    1. Pai, s-a referit inclusiv la BNR, doar si ei sunt ingramaditi unul peste altul. Poate ne dau un exemplu si incep epurarea cu ei (poate chiar cu el); atunci sa-i vedem discursul!. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb