În perioada imediat următoare (din 16 iunie conform ultimelor informaţii din presă) urmează să înceapă IPO ELECTRICA, emitent care este unul dintre cei mai importanţi jucători ai sectorului distribuţiei, furnizării energiei electrice şi ai serviciilor energetice din România, motiv pentru care consider că reprezintă cea mai importantă listare a anului pentru piaţa de capital românească.
Spre deosebire de alte oferte derulate de-a lungul timpului la Bursa de Valori Bucureşti, prin care statul a vândut pachete de acţiuni la diverse societăţi pe care le deţine în portofoliu, ELECTRICA SA prezintă o particularitate unică: asigură servicii unui spectru larg de clienţi - consumatori casnici, industriali şi agenţi economici.
Întrucât prospectul de oferta nu este disponibil la acest moment, nu voi face referire la oferta propriu-zisă şi nici nu pot face vreo recomandare legată de decizia de a investi sau nu în cadrul respectivei oferte.
Subiectul este altul: potenţialul uriaş de a atrage investitori de retail la nivelul pieţei româneşti de capital odată cu această ofertă.
Din datele disponibile pe site-ul societăţii, rezultă că emitentul, prin sucursalele sale, oferă servicii pentru 18 din judeţele ţării, fiind totodată cel mai mare furnizor de energie electrică din ţară, deservind aproximativ 3,5 milioane de clienţi.
Cu alte cuvinte, lunar, Electrica SA prin sucursalele sale, emite 3,5 milioane de facturi către clienţii săi, în cea mai mare parte persoane fizice, având o bază de date uriaşă cu adresele de facturare (care sunt şi adrese de domiciliu).
Astfel, înainte de începerea ofertei, ar putea fi trimisă odată cu factura (chiar pe verso acesteia, pentru a economisi hârtie) o scurtă prezentare a mecanismelor bursiere, o prezentare generală a modalităţii prin care un investitor poate subscrie în cadrul unei oferte, lista cu firmele de brokeraj, adrese de contact ale BVB, ASF etc.
Cu alte cuvinte, fără a se prezenta date din prospect (întrucât nu este aprobat de către ASF), puteau fi anunţaţi un număr de cel puţin 4 sau 5 milioane de potenţiali investitori că în viitorul apropiat, societatea cu care au contract şi către care plătesc lunar o factură, urmează să devină publică, şi că în momentul aprobării prospectului de ofertă de către ASF ar putea să se adreseze oricărui intermediar pentru a cumpăra acţiuni, devenind parteneri la o afacere care le furnizează în mod constant servicii.
Prin aceste informări, efectuate cel puţin cu ocazia ultimelor două facturi, ajungeau, la 3,5 milioane de locaţii, informaţii despre piaţa de capital din România, cu costuri aproape infime (imprimarea a 2 pagini A4) atât pentru emitent cât şi pentru actorii pieţei.
Presupunând că la cele 3,5 milioane de adrese domiciliază cel puţin 4 sau 5 milioane de persoane care au dreptul de a investi în piaţa de capital, şi dintre acestea doar 1% ar alege să investească, numărul de investitori de retail de pe piaţă de capital din România s-ar dubla.
Chiar dacă timpul până la începerea ofertei este destul de redus (16 iunie conform declaraţiilor apărute în ultima perioada în presă) poate se întâmplă o minune şi această şansă uriaşă să nu se transforme într-o şansă ratată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2014, 00:12)
Domnul acesta ar spune orice bazaconie sa apara la gazeta. Pacat insa ca cineva le publica
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2014, 00:29)
Inteligent si mai ales suspect de prompt. Pacat ca nu ai si tu alte bazaconii la fel. Sau poate nu face parte din fisa postului/postarii!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de h2o în data de 11.06.2014, 06:00)
fratilor luni ar trebui sa inceapa oferta si voi vreti sa faceti ce? hai dracu cu prospectu ca in ritmul asta il scoateti dupa IPO
2.1. Prospectu' ca prospectu' da' unde-i factura ? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Florin în data de 11.06.2014, 12:44)
Nu știu dacă din cauza includerii eventualelor informații despre IPO, sau mai degrabă "sistemului", cei de la Enel iar întârzie cu transmiterea facturilor la consumatori: eu primeam factura (electronic) din 6 ale lunii, iar acum suntem în 11 și... nimic :-(
3. Clienți investitori
(mesaj trimis de Harinvest în data de 11.06.2014, 06:02)
Mai ales clienții Harinvest vor deveni INVESTITORI la Electrica. După ce ASF și Depozitarul au orchestrat furtul din 15 noiembrie 2013 de acțiuni de la clienții Harinvest si nici dupa 8 luni Fondul de compensare n-a fost accesat de noi clienți păcăliți e nevoie ?
De un nou caz gen Harinvest ? Dacă după atâta amar de vreme nu s-a reușit compensarea parțială a pierderilor despre ce protecție a investitorilor vorbim în România !?? Un sfat eventualilor clienți de Electrica! Învatati din greselile altora!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de ANONIM în data de 11.06.2014, 23:05)
ELECTRICA = PACALEALA deci nu va bagati atata timp cat aceasta bursa este condusa de MAFIOTI !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2014, 07:48)
toata presa vorbeste zilelel astea de schema prin care romanii erau furati la factura de energie. asa ca lumea are deja o incredere nemarginita in datele care apar pe factura electrica.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Ion în data de 11.06.2014, 08:55)
Prospectul!!!! Unde e prospectul???????
6. fără titlu
(mesaj trimis de Vanatorul în data de 11.06.2014, 09:11)
Ideea este sublima dar prospectul lipseste cu desavarsire! Cum poate fi facuta reclama unui produs ale carui caracteristici (inclusiv pretul) nu sunt cunoscute?! Ce sa fie trecut pe factur - inchideti ochii si cumparati actiuni la Electrica ca ASF si Protectia Consumatorului vegheaza pentru voi?! Inca o data gura bate mintea.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de adi în data de 11.06.2014, 09:50)
Prospectul apare la sfarsitul perioadei ofertare.Daca il fac la inceput scriu in el numai prostii si enormitati asa ca il fac...dupa!Atunci se va afla si pretul pe actiune!Pun toti banii, impart la nr. de actiuni si asta e...simplu nenicule!
7. nu e graba
(mesaj trimis de S în data de 11.06.2014, 10:09)
Nu e graba cu prospectul, deja bancile, mai ales vestita brd care a distrus oferta SNG deja suna clientii sa le propuna creditare pentru subscriere!!! ca asa e la piata romaneasca, bancile au dreptul sa faca orice, iar un ssif amarat ea ras de ASF la orice mica greseala! problema e ca dupa IPO bancilor li se falfaie de BVB ca au ei destule surse de jefuit clientii iar apoi tipam cu totii ca nu avem piata!
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2014, 14:36)
Sa fim seriosi!. Se doreste vanzarea la straini. Punct.
8. ideea e mişto, dar...
(mesaj trimis de Realist în data de 11.06.2014, 21:28)
O idee ieftină, eficientă şi bună. Deci, inaplicabilă de către statul român.