Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, susţine că instituţia pe care o conduce este subfinanţată, menţionând că trebuie asigurate resurse pentru a fi obţinute şi rezultate. El a precizat că cei doi ani de pandemie au dus funcţionarul ANAF într-o letargie şi a anunţat că trebuie acţionat ferm pentru recuperarea creanţelor bugetare, notează News.ro.
"Ne lovim în continuare şi lucrăm sub aceeaşi presiune legat de încasare a veniturilor bugetare şi se pare că ANAF-ul perpetuează şi îşi mută de la an la an o serie de probleme. Am constatat, din păcate, că ANAF-ul a fost în continuare subfinanţat. Şi aici este o problemă. Trebuie să asiguri şi resurse pentru ca să poţi să obţii şi rezultatele pe care le ai. Avem aceleaşi probleme legate de dotarea cu tehnică de calcul, dar care cred că este în toată administraţia din România, nu cred că este doar în cadrul ANAF-ului. Îmi spuneau colegii de cei doi ani de pandemie în care s-a muncit altfel. A dus cumva funcţionarul din ANAF într-o anumită stare, într-o letargie să o numim, şi aici trebuie să acţionăm foarte ferm pentru ca oamenii să îşi reintre în activitatea şi în modul de dinainte de pandemie şi să începem să acţionăm cât mai ferm în recuperarea creanţelor bugetare", a afirmat Lucian Ovidiu Heiuş, astăzi, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că diferenţa între ceea ce s-a declarat şi ce s-a achitat este de aproximativ 12 miliarde.
"De exemplu, am observat un fenomen. În primele patru luni, arieratele curente, deci diferenţa dintre ceea ce s-a declarat şi s-a achitat este undeva de vreo 12 miliarde. Deci, este o creştere a stocului de arierate curente unde acolo se poate acţiona foarte rapid şi acţionat rapid să recuperăm, dar în acelaşi timp să vedem ce s-a întâmplat. Este un fenomen care se întâmplă în economia românească din moment ce o firmă declară că nu poate să achite integral", a adăugat preşedintele ANAF.
El a precizat că dacă gradul de conformare la declarare depăşeşte 95 la sută, gradul de conformare la plată este de 87 la sută.
"Să vă dau un exemplu. Gradul de conformare voluntară la declarare îl avem undeva la 95,59 la sută, dar gradul de conformare la plată este doar de 87,6 la sută. Şi de aici apare această diferenţă între ceea ce omul declară, îşi asumă că trebuie să plătească, dar nu reuşeşte să achite. 12 miliarde în 4 luni este o sumă care implică nişte semne de întrebare şi acolo trebuie să facem nişte verificări atente să ne îndreptăm să vedem ce se întâmplă. Cum putem vedea asta? Efectiv discutând cu agentul economic. Te uiţi şi vezi cine a declarat 100 de lei şi a plătit doar 60, o să trimit inspectorii de la colectare, nu de la inspecţia fiscală, să vadă, să discute cu omul respectiv", a transmis Lucian Ovidiu Heiuş, care a precizat că în cadrul discuţiilor cu agentul economic angajaţii ANAF pot să ofere şi soluţii pentru a-şi rezolva problema.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.05.2022, 13:19)
Tot timpul a fost PRAF Anaf-ul, tot timpul a alergat dupa covrigi, evitand sa-i deranjeze pe marii evazionisti!!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.05.2022, 17:55)
niciodata nu le-a fost mai bine inspectorilor de la anaf decat in pandemie."munca" de acasa le-a fost cea mai buna scuza pentru esecuri.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2022, 07:21)
Si cu TVA ul colecta cum mai stati? Parca si-au luat niste angajamente cand au fost pusi in functie. Acum aud scuze si ce necinstiti sunt cei care platesc taxe