Lucrările la Autostrada "Transilvania" ar putea fi sistate

Ovidiu Vrânceanu, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 aprilie 2008

Lucrările la Autostrada "Transilvania" ar putea fi sistate

Grigore Pop, preşedintele Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa Cluj, a anunţat că există riscul ca activitatea pe şantierul Autostrăzii "Transilvania" din cauza neefectuării plăţilor pentru compania americană Bechtel, cea care construieşte autostrada. Pop a mai spus că în cazul în care se va ajunge în această situaţie, sindicaliştii de la Cartel Alfa vor trece la acţiuni de protest, urmând să blocheze drumurile din tot Ardealul, protestând astfel faţă de modul în care este ges-tionat proiectul de către Guvernul României. Sursa citată a anunţat că în bugetul Româ-niei pe acest an s-au prevăzut doar 132 de milioane de euro pentru construcţia autostrăzii Braşov-Borş, în timp ce Bech-tel ar fi trebuit să primească, potrivit contractului 442 de milioane de euro în 2008. Totodată, Pop spune că nu s-au alocat nici banii necesari pentru realizarea exproprierilor pentru terenurile pe unde va trece autostrada, ceea ce conduce la situaţii hilare - lucrări pe porţiuni mici şi transportarea utilajelor pe o distanţă de zeci de kilometri până la o nouă porţiune unde sunt terenuri libere. "Cei de la Bechtel au primit sarcină să asfalteze porţiunea de 25 de kilometri între Turda şi Vlaha, din judeţul Cluj, dar nodurile de ieşire-intrare pe autostradă nici nu sunt proiectate. Ei pot să toarne asfaltul după care gata, nu mai au bani", a relatat liderul Cartel Alfa Cluj.

Costurile de conservare sunt de 15 milioane de euro

Pop susţine că situaţia creată prin oprirea activităţii pe şantier va duce la pierderea locurilor de muncă pentru cei 3.500 de muncitori şi la cheltuirea unor sume imense pentru conservarea proiectului. O estimare simplă arată că pentru conservarea lucrărilor ar trebui să se plătească 15 milioane de euro.

Directorul de comunicare al Bechtel, Bogdan Sgârcitu, a declarat că speră ca Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Autostrăzi să pună la dispoziţia companiei într-un timp scurt fondurile necesare, mai ales că firma nu a mai primit deconturile încă din decembrie 2007.

Sgârcitu spune că Bechtel ar putea notifica în această lună Compania Naţională de Autostrăzi asupra situaţiei create, notificare care să prevadă o eventuală suspendare a activităţii pe şantierul Autostrăzii "Transilvania", în termen de 30 de zile. "Asta nu înseamnă că, automat, vom întrerupe activitatea. Compania Naţională de Autostrăzi va avea timp să remedieze situaţia", a mai arătat sursa citată.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Borbely Laszlo, declara, săptămâna trecută, că în acest an Bechtel a primit un avans de 130 de milioane de euro din suma cerută pe 2008, de aproape 400 de milioane de euro, şi că speră ca într-o lună să se clarifice şi suplimentarea cerută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb