LUDOVIC ORBAN: Fondul pentru Tranziţie Echitabilă - soluţia viabilă pentru reconversia economică a zonelor miniere

G.M..
Ziarul BURSA #Politică / 7 august 2020

Fondul pentru Tranziţie Echitabilă - soluţia viabilă pentru reconversia economică a zonelor miniere

Fondul european pentru Tranziţie Echitabilă va genera resurse care vor putea fi folosite de guvern şi de autorităţile locale pentru proiecte de dezvoltare în zonele miniere, în care activitatea va fi închisă conform Planului Green Deal al Uniunii Europene, de decarbonificare economică până în anul 2050, a declarat premierul Ludovic Orban, cu prilejul vizitei pe care efectuat-o, ieri, în Valea Jiului.

Şeful Guvernului le-a transmis minerilor că întreaga zonă se poate dezvolta în următorii ani cu bani europeni, prin intermediul sistemului referitor la Investiţiile Teritoriale Integrate (ITI).

Ludovic Orban a spus: "Trebuie create oportunităţi pentru investiţii. În următorii zece ani, trebuie să reuşim cu adevărat să facem o dinamică economică. Orice investitor care vine în Valea Jiului să primească un set de avantaje astfel încât să poată să investească şi să creeze locuri de muncă astfel încât în timp să existe un viitor cert pentru oamenii de aici. Indiferent de culoarea politică administraţiile locale din Valea Jiului trebuie să se unească în ITI-ul pe care noi îl sprijinim, care va fi adoptat sub formă de lege şi pe care noi îl sprijinim inclusiv la nivelul Comisiei Europene. Ce înseamnă ITI? Înseamnă că se unesc administraţiile şi pot să genereze, cu consultarea cetăţenilor din Valea Jiului proiecte prin care să obţinem direct finanţare de la UE, fără să fie necesar să treacă prin birocraţia de la Bucureşti sau prin alte pârghii şi proceduri. Odată constituit ITI-ul va exista posibilitatea de a obţine fonduri europene care sunt generate de administraţiile locale după consultarea cetăţenilor".

Premierul a arătat că Executivul a negociat cu instituţiile europene pentru a reduce semnificativ cofinanţarea părţii naţionale în derularea proiectelor din fonduri europene.

Şeful Guvernului a precizat: "Nu în ultimul rând, există posibilitatea de a utiliza resurse financiare şi din ceea ce se numeşte Just Transition Fund, Fondul pentru o tranziţie echitabilă, care este un fond constituit de Comisia Europeană şi de care România va beneficia. (...) M-a întrebat cineva de cofinanţare. Acolo unde autorităţile locale nu au capacitatea de cofinanţare, există posibilitatea ca Guvernul să ofere sprijin pentru cofinanţări. De exemplu, acum pregătim o hotărâre de Guvern cu alocări din Fondul de rezervă în care principalul motiv pentru care alocăm resurse financiare e acela de a sprijini autorităţile locale care nu au resursele financiare pentru a asigura cofinanţarea pe fonduri europene. Pe care sigur că am şi redus-o. În negocierile pe care le-am purtat, am redus semnificativ cofinanţarea părţii naţionale în derularea proiectelor pe fonduri europene".

Prim-ministrul Ludovic Orban s-a referit şi la situaţia dramatică prin care trece Complexul Energetic Hunedoara care trebuie să restituie un ajutor de stat de 60 milioane euro acordat ilegal de la bugetul de stat în urmă cu mai mulţi ani.

"Să fim realişti să recunoaştem situaţia existentă. Complexul Energetic Hunedoara este într-o situaţie dificilă. Un ajutor de stat trebuie dat înapoi ca urmare a Comisiei Europene pentru că nu a fost dat conform legii. Şi un al doilea ajutor de stat, acordat pentru închiderea minelor Lupeni şi Lonea, până în 31 decembrie 2018, nu şi-a atins scopul, deoarece minele respective îşi desfăşoară în continuare activitatea minele continuă să îşi desfăşoare activitatea. Nu noi am creat situaţia în care se găseşte Complexul Energetic Hunedoara, dar vă garantez că vom găsi soluţii pentru păstrarea locurilor de muncă. Am luat decizii, am adoptat ordonanţe de urgenţă care au dat sume compensatorii către cei care urmau să fie disponibilizaţi. Suntem atenţi la tot ceea ce se întâmplă în Valea Jiului, pentru a găsi cele mai bune soluţii sprijnirea cetăţenilor şi a activităţilor economice din această zonă" a spus Ludovic Orban.

Complexul Energetic Hunedoara are o situaţie economică dificilă, compania fiind, din data de 14 noiembrie 2019, în insolvenţă. În aceste condiţii, singurele venituri certe ale companiei provin de la operatorul de transport pentru serviciile tehnologice de sistem (banda de reglaj secundar, rezervă terţiară rapidă şi rezervă terţiară lentă) şi din nevoia funcţionării centralelor pe huilă Mintia şi Paroşen, pentru a nu fi afectată dramatic adecvanţa sistemului energetic naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb