LUIS DE GUINDOS, VICEPREŞEDINTELE BCE: ''Retragerea măsurilor de stimulare poate începe după extinderea campaniei de vaccinare''

G.U.
Bănci-Asigurări / 4 mai 2021

''Retragerea măsurilor de stimulare poate începe după extinderea campaniei de vaccinare''

Banca Centrală Europeană poate începe retragerea măsurilor de stimulare când ritmul campaniei de vaccinare ajunge la un nivel critic şi redresarea economiei accelerează, a afirmat Luis de Guindos, vicepreşedintele BCE, transmite Reuters, conform Agerpres.

Viitoarea reuniune de politică monetară a BCE este programată în 10 iunie, iar unii membri ai Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene cer o reducere a achiziţiilor de obligaţiuni în timp ce alţii, în special din sudul zonei euro, cer menţinerea măsurilor de sprijin.

"Dacă, prin accelerarea campaniei de vaccinare, reuşim până în vară să vaccinăm 70% din populaţia adultă a Europei, iar economia are o evoluţie foarte bună, am putea de asemenea să începem să ne gândim la retragerea măsurilor de stimulare", a afirmat Luis de Guindos, într-un interviu acordat publicaţiei italiene la Repubblica. Acesta a adăugat: "Normalizarea politicii monetare ar trebui să se realizeze în acelaşi timp cu normalizarea economiei".

Până acum a fost vaccinată mai puţin de 30% din populaţia adultă a Europei, iar experţii susţin că un nivel de 70% ar putea fi atins în august, notează sursa citată.

Dar vicepreşedintele Băncii Centrale Europene a avertizat asupra menţinerii măsurilor de sprijin pentru o perioadă îndelungată, deoarece efectele secundare ar putea fi la fel de nocive ca renunţarea prea devreme la stimulente.

"Prelungirea măsurilor prea mult timp poate crea riscul unui pericol moral precum şi zombificarea unor părţi ale economiei europene. Va fi crucial ca aceste măsuri să fie retrase gradual după criză, cu multă prudenţă, pentru a nu afecta ritmul redresării economiei", a declarat oficialul BCE.

Şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat recent că guvernele nu-şi pot permite să renunţe la eforturile de sprijinire a economiei în timpul crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), potrivit Agerpres.

"O orientare fiscală ambiţioasă şi coordonată rămâne crucială, deoarece retragerea prematură a sprijinului fiscal riscă o întârziere a redresării şi amplifică efectele negative o perioadă mai îndelungată", a afirmat şeful BCE.

Propriile măsuri adoptate de BCE "pot fi recalibrate dacă este necesar pentru a menţine condiţii favorabile de finanţare", a dat asigurări Lagarde. Programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (PEPP) are o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro şi ar urma să se încheie în martie 2022.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Astia-s nebuni.... Ce treabă are politica monetară a BCE cu vaccinarea??

    1. Din contra, acum avem motive SA NU NE VACCINAM, pentru ca ECB sa continue sa tipareasca bani si sa ridice pietele de actiuni si marfuri la recorduri din ce in ce mai mari.

      E delir total. Decizia de politică monetară are la bază niste criterii economice, niste indicatori, nu poate fi o decizie pur politică dacă să tiparesti sau nu bani cu nemiluita.

      BCE nu poate face politica vaccinista,nu scrie în statut. 

      De acord ca este delir total.

    In fiecare criza economica bancile centrale si govurlie se nimeresc intr-un decalaj de 6-10 trimestre in: socatere banii din banci - devalorizarea banilor scosi din banci - bula credit pe varf - bani la buget in scadere -gov creditare maxima -economie cazatura maxima - banca centrala printare maxima (ca forma de rezerve in canci nu in piata reala) bani - populatia genereaza inflatia cu banii scosi din banci inainte de criza - criza ii prinde ciclic in timp ce ei dau iama in etc achizitii si credite ca pondere maxima in sistem simultan cu caderea reala a productivitatii (respectiv gdp).

    Govul si Bancile centrale se vor folosii de orice poveste pentru a printa "rezerve" iar in conturile bancilor comerciale si pentru a cumpara bondurile govurilor ca sa poata face govul credite iar (cheltuieli aferente cu aparatul bugetar). 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Sa pariati pe aur!

      Aur - Lei o bubuie pe ascendent! 

      Istoric a mai fost pe acolo (Mugurel Stie mai bine ca ii apare in Balanta bancii centrale la vechii Lei). 

      Aurul exprima caderea sau urcarea inflatiei fara productivitate ca pondere i economie (are decalaj de cateva trimestre pana il joaca bancile comerciale cu credit ca sa isi regleze ei deficitul de cash). 

      semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb