Lumea financiară în "doliu roşu"

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 septembrie 2008

În toată Europa, indicii burselor s-au prăbuşit la sfârşitul săptămânii trecute, mulţi înregistrând triste recorduri. Euronext 100, principalul indice european, a mai pierdut, vineri, încă 2,3 procente din valoare, în special în urma căderii companiilor franceze, ajungând la valoarea de 737,74.

CAC 40 de la Paris s-a depreciat cu două procente şi jumătate, Alcatel-Lucent continuând să piardă încă 3 procente, iar grupul financiar Naxitis depreciindu-se cu 4,5 procente.

La Amsterdam, AEX a mai pierdut două procente, sub influenţa deprecierii celui de-al patrulea mare petrolist al lumii, Royal Dutch Shella, care cuprinde mai mult de 50 de rafinării în portofoliul său şi care a pierdut, vineri, două procente şi jumătate din valoare.

Până şi indicele bursei belgiene, Bel 20, cel mai stabil din grupul de pieţe Euronext, a pierdut vineri două procente, datorită deprecierii grupurilor financiare Dexia, cu 2,56 procente şi Fortis cu 2,70 procente.

La Londra s-a înregistrat cea mai abruptă coborâre săptămânală din ultimii şase ani, panta atingând 7 procente, dintre care cota de pierdere pentru vineri a fost de 2,26 procente. FTSE 100 valora la sfârşitul sesiunii 5,240.70, pierderi conduse de Vodafone Group, ale cărui acţiuni au coborât cu 4,50 procente şi grupul financiar Barclays, cu 3,64 procente.

În China, piaţa de capital adoptă noi reguli, menite să protejeze micii investitori şi care vor aduce un suflu nou burselor chineze. Perioada în care un investitor, care a achiziţionat acţiuni în urma unei oferte publice iniţiale, nu le poate tranzacţiona (numită moratoriu de tranzacţionare) se va scurta de la trei ani la un an, reglementare de la care se aşteaptă să elibereze pe piaţa Chinei acţiuni până în 2010 în valoare aproximativă de 100 de miliarde de euro. Cifra reprezintă cam jumătate din capitalizarea totală a burselor chineze. Reglementările mai prevăd şi deblocarea acţiunilor companiilor pe perioadele anunţurilor de profit, cu menţiunea că cele care vor înregistra fluctuaţii anormale datorită speculei vor fi oprite imediat de la tranzacţionare. Noile amendamente vor intra în vigoare de la 1 octombrie anul curent şi se aşteaptă, drept consecinţă, accentuarea devalorizării acţiunilor pe pieţele chineze, în paralel cu volatilizarea lor mai puternică. Conform statisticilor Bloomberg, după cei doi ani precedenţi lui 2007 în care acţiunile listate în China explodaseră de şapte ori decât valoarea lor iniţială, măsurile luate de guvern pentru reducerea ratei inflaţiei au avut drept efect reducerea în ultimele şase luni a principalului indice chinez, CSI 300 cu 60 de procente. La finele săptămânii trecute, sensibil la trendul descendent al bursei americane, indicele mai pierduse 3 procente.

În Japonia, industriaşii înregistrează pierderi masive, mai ales producătorii de oţel: Nippon Steel Corporation s-a depreciat cu 5.14 procente, Sumitomo Metal Industries a suferit o pierdere în valoare de 4 procente, urmaţi de beneficiarii lor, producătorii din indus­tria de maşini grele, Komatsu, cu o depreciere de 4,4 procente şi Mitsubishi Heavy Indus­tries, cu 3,1 procente, cea din urmă trăgând în jos şi grupul financiar Mitsubishi UFJ din care face parte, compania cea mai tranzacţionată, cu o depreciere de 2,3 procente. Astfel, indicii japonezi s-au depreciat cu o medie de 2 procente şi jumătate.

La sfârşitul săptămânii trecute toată zona Asiei şi a Pacificului era în roşu: la Hong Kong, indicele Hang Seng mai pierdea 2,24 procente din valoare, indicele Kospi din Corea de Sud se deprecia cu 1,6 procente, piaţă australiană cobora cu două procente, iar în India, BSE Sensex 30 cobora cu 2,8 procente.

La New York, după ce pierderile înregistrate în dimineaţa de vineri au influenţat masiv pieţele de capital din toată lumea financiară, cea de sâmbătă relansează speranţele inves­titorilor pentru cursa de luni. Indicele NYSE Composite s-a apreciat cu 0,32 proocente, până la valoarea de 8.033.76 de puncte, în timp ce Dow Jones Industrial a adăugat 0,29 de procente, atingând valoarea de 11.220,96 de puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb