Marea Neagră este o regiune de importanţă strategică pentru NATO, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, relatează Agerpres.
"Interesul aliat din această zonă vitală pentru securitatea, dar şi economia internaţională, fiind o zonă expusă, în contextul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei este ridicat", a afirmat şefa diplomaţiei române.
Ea a participat, joi şi vineri, în Lituania, la reuniunea "Snow Meeting" care s-a axat pe discuţii la nivel înalt pe teme de apărare şi strategice, în special în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Odobescu a vorbit şi de eforturile aliate de a susţine Ucraina, inclusiv de mecanismul care trebuie aprobat în Consiliul European.
Astfel, a apreciat că în prezent este o "perioadă extrem de critică, când trebuie să ne unim în continuare eforturile pentru a susţine Ucraina, nu numai în plan bilateral, dar mai ales în plan european".
"Aici mă refer la importanţa identificării unei soluţii pentru a ajunge la un acord la începutul lunii februarie, privind facilitatea pentru Ucraina. Sunt deja o serie de semnale pozitive în acest sens. Negocierile la Bruxelles continuă şi ne exprimăm speranţa că se va identifica o soluţie în acest sens, cât mai rapid posibil", a spus Odobescu.
Ministrul de Externe a vorbit în Lituania şi despre tema consolidării Flancului estic.
"Pentru noi, pentru România, este un lucru extrem de important să implementăm deciziile adoptate la Summitul de la Vilnius şi să întărim postura de apărare şi descurajare pe Flancul estic al NATO într-o manieră coerentă şi unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră", a spus ea.
În acest sens, a prezentat recenta iniţiativă româno-bulgaro-turcă de deminare în Marea Neagră, care este "deschisă tuturor aliaţilor".
În context, şefa diplomaţiei române a vorbit de Strategia SUA de securitate şi dezvoltare a Mării Negre.
"Am lucrat îndeaproape cu partenerii americani, pentru a scoate şi mai mult în evidenţă importanţa geostrategică a Mării Negre şi ne bucurăm că în Congresul American avem aceste semnale pozitive şi Marea Neagră a fost recunoscută ca o zonă strategică în momentul în care a fost adoptat bugetul pentru apărare", a arătat Odobescu.
Ea a amintit că "dialogul cu partea americană continuă la cel mai înalt nivel".
"Au fost aspecte care au fost deja atinse în cadrul vizitei primului ministru la Washington (în decembrie anul trecut - n.r.), iar acest dialog cu partea americană va continua şi în perioada următoare", a arătat Luminiţa Odobescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de credinciosul în data de 12.01.2024, 22:08)
doamna inteleapta,Mrea Neagra e destinatia de concedii de vara ai muritorilor de rand care nu si taie talpile intr-o scoica si calea pt export maritim!
lasati ma cu nato,nu ne intereseaza,nu ne ataca nimeni daca ne vedem de patratica noastra!
daca vrem sa fim dulai,sa ne pregatim sa mai luam si o bata peste carca!
2. Nu ne ataca nimeni, guvernantii ne imping in buclu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2024, 06:51)
Diplomatia trebuie sa faca eforturi pentru pace, pentru implementarea tratatelor de baza EU care sunt pt pace! Nu mai facet apologia razboiului si a inarmarii, facet ce implica postul dvs. Sa protejati Romania de implicarea in conflicte extinse pe generatii, in care nu eram parte. Promovarea dvs ca fiind securitate reprezinta pregatiri de razboi si incarcarea tarii cu cheltuieli orbitoare contra intereselor natiunii, care vrea numai pace
3. intrebare
(mesaj trimis de The Brute în data de 13.01.2024, 10:06)
Container controlat in Portugal Constanta cu destinatia Viena trebuie sa stationeze in continuare la coada la Nadlac Sau intra in fata pe Motiv ca deja a fost verificat...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2024, 10:08)
Chiar daca nu credeti , ea reprezinta diplomatia romaneasca !
5. Doamna ministru stie de recenta declaratie a lui T
(mesaj trimis de Un liberal în data de 13.01.2024, 11:20)
Calcand reguli diplomatice ,protocoale si ierarhii ,d ministru Talvar s a pus sa dea declaratii despre ce accepta Romania ca granite si la granite ,si ce nu ! Trebuie o dezmintire oficiala ,in nici un caz d Talvar nu e in pozitia sa se exprime pe acest subiect . D Talvar sa faca o investigatie unde au mers activele terenuri ,utilaje ,cladiri care tineau de Ministerul Apararii ,ca nu mai sunt in proprietatea ministerului (deci a statului ) exact cand ar fi maxima nevoie sa se foloseasca statul de ele ,sa investeasca etc . Asta e pentru d ministru MAPN , pentru geopolitica se ocupa altii ,functie de unde s a cedat suveranitatea nationala ,s ar putea nici sa nu fie la Bucuresti !