LUPTA PENTRU "ARGUS" CONSTANŢA Cătălin Chelu acuză CNVM de un prejudiciu de aproximativ 25 de milioane de euro

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 septembrie 2011

Domnul Chelu se simte discriminat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, în cazul producătorului de ulei "Argus" Constanţa (simbol UARG), unde se luptă cu SIF Oltenia pentru conducere.

Domnul Chelu se simte discriminat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, în cazul producătorului de ulei "Argus" Constanţa (simbol UARG), unde se luptă cu SIF Oltenia pentru conducere.

Omul de afaceri Cătălin Chelu spune că toate societăţile sale vor face plângeri penale împotriva CNVM, acuzând un prejudiciu de aproximativ 25 de milioane de euro.

Domnul Chelu se simte discriminat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, în cazul producătorului de ulei "Argus" Constaţa (simbol UARG), unde se luptă cu SIF Oltenia pentru conducere.

Pentru Adunarea Acţionarilor de astăzi, arbitrul pieţei de capital i-a limitat drepturile de vot la 33% din capitalul social, deşi controlează indirect aproximativ 44% din societate.

Comisia nu a dat, însă, aceeaşi dis-poziţie şi pentru adversarii lui Chelu, SIF5 Oltenia (n.r. care are circa 30% din UARG), Tudor Ciurezu (n.r. preşedintele SIF5), SIF Banat Crişana şi fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity (n.r. care deţine peste 6% din UARG), care deţin peste 36% din titlurile Argus, şi pe care omul de afaceri i-a acuzat de concertare.

"Răspunsul CNVM la cererea noas-tră este uimitor. S-au făcut că nu înţeleg, deşi am depus la Comisie un dosar gros cu argumentele pentru care noi considerăm că cei patru acţionează concertat", ne-a declarat Cătălin Chelu.

Domnia sa ne-a spus că a prezentat la CNVM dovezi că SIF1 şi SIF5, în 95% dintre cazuri, votează la fel în societăţile unde au deţineri şi că au o politică de investiţii comună. "Am prezentat procuri date de SIF1 către SIF5 la AGA a Argus în mod repetat", ne-a mai spus domnia sa.

Potrivit lui Chelu, SIF5 a cumpărat o participaţie la "Argus" şi a ajuns de la 23% la puţin peste 32%: "Când a ajuns aproape să depăşească 33% şi să fie obligat să facă ofertă publică de preluare, după cum o obligă legea, a apelat la prietenul său Pogonaru (n.r. Florin Pogonaru, care controlează "Prodplast", societate care a cumpărat 6% din Argus, după care a vândut pachetul către fondul investiţii Business Capital for Romania-Opportunity) să îl ajute să îşi apere poziţia. Preşedintele SIF5 Tudor Ciurezu este angajatul lui Pogonaru, fiind preşedinte la Prodplast Imobiliare. Ce ochi să aibă CNVM ca să nu vadă aşa ceva?!

Pe noi ne concertează una-două. De fiecare dată când apare un acţionar nou, acesta este imediat declarat concertat cu noi.

Când Prodplast a cumpărat acel pachet de 6% (n.r. la Argus), pe care a plătit 100 miliarde de lei vechi, imediat am cumpărat şi eu 2% la Prodplast. Şi am solicitat conducerii, în calitate de acţionar, să îmi justifice acea investiţie, care era enormă raportat la performanţele companiei. Mi s-a răspuns că sunt banii lui Pogonaru, că a împrumutat societatea. Cum aşa? Fără AGA, CA? Şi totuşi, banii trebuie daţi înapoi de la acţionari.

Ulterior, a apărut mişcarea în care Prodplast iese din acţionariat (nr. al Argus) şi apare BCR (n.r prin fondul Business Capital for Romania-Opportunity), în al cărei consiliu de supraveghere sunt colegi Pogonaru şi Ciurezu. La fondul olandez, BCR are o participaţie de 80%, iar cu 20% este Pogonaru. În următoarele zile voi face o plângere penală împotriva Consiliului de Supraveghere al BCR. Acolo este vorba despre un grup organizat".

Cătălin Chelu acuză CNVM că vrea să îi ajute pe adversarii săi să aibă 3 membri în consiulul de administraţie al Argus, iar el să aibă doi. "Unde s-a mai văzut aşa ceva pe lumea asta?!", exclamă indignat Cătălin Chelu.

Dauna de 25 de milioane de euro pe care Chelu o impută CNVM ar reprezenta despăgubirea pentru oferta publică pe care ar fi trebuit să o facă SIF5 şi cei cu care acţionează concertat la Argus. "Eu nu spun de ce nu am făcut eu OPP, ci întreb de ce nu i-au obligat (n.r. CNVM) şi pe ei (n.r. SIF Oltenia)?"

Astăzi este programată o Adunare Generală a Acţionarilor la "Argus" Constanţa, şedinţă în care vor trebui aleşi noii administratori ai societăţii. În aceste condiţii, limitarea drepturilor de vor ale lui Cătălin Chelu ar putea să îşi pună amprenta pe aceste alegeri, în condiţiile în care SIF Oltenia şi Cătălin Chelu sunt în dispută pentru controlul Argus din luna iulie, când omul de afaceri a intrat în acţionariatul companiei. Pentru pachetele de acţiuni cumpărate, Chelu a plătit peste 10 milioane euro.

SIF Oltenia a solicitat ca alegerea membrilor Consiliului de Adminis-traţie să se realizeze prin metoda votului cumulativ. Această metodă de vot este cerută de cele mai multe ori de acţionari minoritari care vor să îşi numească cel puţin un membru în consiliul de administraţie al unei societăţi. Practic, prin multiplicarea numărului de voturi pe care le deţine un acţionar cu numărul posturilor de membru în CA, voturile exprimate sunt cumulate în favoarea unui singur candidat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Kelule, fa oferta la toate societatile unde esti obligat, Ofera cat vrea pipota ta (evident, nu atat cat trebuie!) si ai terminat povestea.

    Ca CNVM o sa aprobe ofertele, daca stii sa ungi angrenajul. 

    Un exemplu concret este la SCTB unde CNVM a refuzat oferta de 11 ron/actiune apoi a aprobat la 11,1 ron. 

    Desi a spus clar ca pretul sa fie fixat dupa un anumit articol din legislatie (de unde ar fi iesit un 19 ron/actiune), au inchis ochii si nu au mai spus nimic. 

    Asa ca, fa ofertele la societatile tale, la cat vrei tu, si o sa se accepte.

    CNVM .... acolo e o institutie care colcaie de nulitati, fripturisti si alti oameni de bine care acopera infractorii pe piata de capital. Pogonaru e in relatii bune cu CNVM se completeaza. Cred ca a fost ca la Petromidia cu tranzactiile alea la Argus.

    Am nimerit din greseala in ajunul Craciunului pe la intrarea in CNVM. Ziceai ca e nunta cu dar, soseau soferii cu plocoane mai ceva ca la o nunta. Cand ma gandesc ce spagi iau astia si ce salarii au, piata de capital o sa fie moarta in continuare. BCR nu se mai listeaza, FP se muta pe alta piata, mai ramane sa listeze statul companiile la Viena.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb