LUPTA PENTRU "OAZA" LUI LIVIU DRAGNEA Tel Drum nu renunţă la Insula Belina

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 18 ianuarie 2019

Firul nevăzut care îi leagă pe liderii PSD, aproape ombilical, unii de ceilalţi, este nevoia lor de pământ. Ei vor pământ, indiferent că imobilul este situat intravilan, extravilan, pe malul sau în mijlocul unei ape curgătoare. Important este ca pământul acela să fie al lor, pentru ca râul, codrul, ramul şi tot ce mişcă să le fie aproape, subordonate, în proprietate.

Doar aşa putem explica recenta acţiune deschisă de firma Tel Drum SA împotriva Consiliului Judeţean Teleorman, prin care se solicită anularea hotărârii luată cu privire la revenirea insulei Belina în patrimoniul public şi privat al statului.

Consilierii judeţeni teleormăneni au votat, în şedinţa din 26 noiembrie 2018, un proiect de hotărâre ce prevede revenirea la Administraţia Naţională Apele Române, Insulei Belina şi Braţului Pavel. Cele două obiective au fost transferate, iniţial, prin HG 943/2013 din proprietatea statului în domeniul public şi privat al Consiliului Judeţean Teleorman, iar ulterior au fost concesionate către societatea Tel Drum SA.

Decizia de anul trecut a Consiliului Judeţean a fost atacată de Tel Drum, în 9 ianuarie 2019, la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Teleorman. Firma despre care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sus-ţin că exis-tă indicii că este legată de liderul PSD, Liviu Dragnea, solicită suspendarea hotărârii Consiliului Judeţean, primul termen în acest dosar fiind miercuri, 23 ianuarie 2019.

Insula Belina şi braţul Pavel fac obiectul unui dosar deschis de procurorii DNA cu privire la modul fraudulos în care acestea ar fi fost trecute din proprietatea statului român în aceea a Consiliului Judeţean Teleorman pentru a fi concesionate societăţii Tel Drum SA. În urma cercetărilor efectuate, DNA i-a trimis în judecată, la jumătatea anului trecut, pe fostul secretar de stat Sevil Shhaideh şi pe fostul preşedinte al CJ Teleorman, Adrian Gâdea.

Scopul oficial al hotărârii de guvern pe care Sevil Shhaideh a iniţiat-o, promovat-o şi avizat-o pe circuitul documentelor, era construcţia unui parc de agrement destinat cetăţenilor, lucru ce apare în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Notă întocmită de Sevil Shaiddeh care, pentru serviciul oferit vicepremierului de atunci, Liviu Dragnea, avea să fie unsă ulterior ministru al Dezvoltării Regionale şi propusă, în decembrie 2016, pentru funcţia de prim-ministru al ţării. Din păcate pentru Shhaideh, ascensiunea ei politică sprijinită de Liviu Dragnea a fost stopată de refuzul preşedintelui Klaus Iohannis şi de punerea sub urmărire penală a ei în dosarul Belina.

Trecând peste ce scria în nota de fundamentare a hotărârii de guvern, conducerea CJ Teleorman a decis ca insula Belina şi braţul Pavel să fie concesionate către societatea Tel Drum SA, care a administrat respectivele obiective ca şi cum le-ar fi avut în proprietate privată.

Prejudiciu imens cauzat statului român

Conform procurorilor, hotărârea de guvern care a stat la baza acestui trans-fer a fost adoptată, deşi Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei, pe parcursul circuitului de avizare, ridicaseră mai multe obiecţii prin care au atras atenţia că există aspecte de nelegalitate cu privire la emiterea acestui act normativ.

În dosarul întocmit de DNA se arată că Ionela Stoian (fostă Vasile), în calitate de director la MDRAP - Direcţia Juridică, Relaţia cu Parlamentul şi Relaţii Internaţionale, a sprijinit demersurile nelegale, întrucât nu a întocmit note referitoare la observaţiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare şi a contribuit la crearea unei reprezentări false aceloraşi ministere cu privire la contractele de închiriere deja existente.

Mai mult, s-au obţinut şi extrase de carte funciară "aranjate", deoarece o parte dintre aceste obiective erau deja închiriate de către Apele Române unei persoane fizice şi societăţii Tel Drum SA, înainte de a fi emisă hotărârea de guvern de transfer către Consiliul Judeţean Teleorman.

Întreaga activitate cu privire la întocmirea, pe plan local, a documentelor necesare, ar fi fost coordonată de Adrian Ionuţ Gâdea, preşedintele CJ Teleorman, care a solicitat şi obţinut prin intermediul a doi registratori de carte funciară, îndreptarea unor "erori materiale", menite să arate că imobilele respective nu erau afectate de nicio sarcină.

Ulterior, Adrian Gâdea a încheiat contractele de concesionare pentru cele 80 de hectare din Insula Belina şi braţul Pavel, cu firma Tel Drum, pentru o perioadă de 10 ani, fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean.

Conform procurorilor DNA, în urma operaţiunii Belina, Sevil Shhaideh, Adrian Gâdea şi Ionela Stoian au cauzat statului român un prejudiciu de 3.237.800 de lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri imobile ieşite din patrimoniul său, la care se adaugă 248.126,334 lei reprezentând echivalentul a 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere, care trebuia încasată de bugetul de stat în perioada 16 ianuarie 2014 - 23 aprilie 2018.

Procurorii au mai identificat un prejudiciu produs Administraţiei Naţionale "Apele Române" în valoare de 248.126,334 lei, echivalent cu 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere, care trebuia încasată de această instituţie în calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor.

"Corelativ, judeţul Teleorman a obţinut un folos patrimonial de 3.237.800 lei, cât reprezintă valoarea totală a celor două bunuri imobile intrate în patrimoniul lui şi un folos patrimonial în cuantum de 496.252,668 lei, echivalentul sumei provenind din contractele de închiriere, sarcini ale imobilelor", menţionează DNA.

Codrin Ştefănescu, despăgubit din bugetul Capitalei

Un alt social-democrat împătimit de pământ este secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu. Conform unei investigaţii efectuată de Rise Project, Ştefănescu deţine în coproprietate, cu o fostă colaboratoare a magnatului imobiliar Dragoş Dobrescu o suprafaţă de de 12,7 hectare, la marginea municipiului Bucureşti. 80% din imobilul respectiv aparţine secretarului general al PSD, iar restul de 20%, celuilalt coproprietar. Terenul a fost cumpărat cu 6,7 euro/mp şi se află situat în zona în care, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis, în anul 2013, să fie extins Bulevardul Timişoara până la joncţiunea cu şoseaua de centură a Capitalei. Conform unei decizii a CGMB, toate terenurile din zonă urmau să fie expropriate, iar proprietarii vor primi despăgubiri. Din ancheta celor de la Rise Project, reiese că 3,17 hectare din terenul deţinut de Codrin Ştefănescu va trece în proprietatea Capitalei, iar preţul de expropriere al terenului deţinut de secretarul general al PSD este de 156 euro/mp. Astfel, Codrin Ştefănescu ar urma să primească aproximativ 4 milioane de euro din partea Primăriei Capitalei pentru partea sa din imobilul respectiv.

Terenul respectiv a aparţinut, până în anul 2004, statului român. În luna februarie 2004, el a fost retrocedat, împreună cu alte parcele, Institutului Pasteur, care a susţinut că toate aceste terenuri făceau parte din patrimoniul său istoric. Partea de teren deţinută de Codrin Ştefănescu a fost vândută de Institutul Pasteur, în septembrie 2004, către trei persoane, cu preţul de 0,09 euro/mp. Cele trei persoane erau Luiza Tănase (partenera de la acea vreme a lui Codrin Ştefănescu), Alain-Florentin Mina (prieten vechi şi partener de afaceri al lui Codrin Ştefănescu) şi Corina-Mihaela Mihai (colaboratoare a lui Dragoş Dobrescu, la vremea respectivă).

Singura schimbare de proprietar a avut loc în anul 2009, când Luiza Tănase i-a vândut lui Codrin Ştefănescu partea sa de coproprietate, la preţul de 6,67 de euro/mp.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hoti!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb