Macron îndeamnă la Shanghai "să se joace european" în faţa Chinei în dosarele economice

D.I.
Internaţional / 4 noiembrie 2019

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron şi-a început luni - în plin război comercial între Washington şi Beijing - cea de a doua vizită în China, unde i-a îndemnat pe europeni să acţioneze împreună, pentru a fi mai puternici în faţa chinezilor în dosarele economice, relatează AFP.

"Există agende naţionale (...), dar cu cât jucăm mai mult în (cuplul) franco-german şi mai ales european, cu atât avem mai multă credibilitate şi rezultate", a declarat şeful statului francez la câteva ore după ce a sosit la Shanghai.

El se exprima în faţa unor şefi de întreprinderii franceze şi germane care participă la Târgul Importurilor de la Shanghai, o reuniune anuală la care Franţa este anul acesta invitată de onoare.

Emmanuel Macron urmează să viziteze târgul marţi dimineaţa împreună cu omologul său chinez Xi Jinping, care le-a oferit luni seara un dineu de gală liderilor invitaţi la acest târg.

La această întâlnire comerciale, preşedintele francez a ţinut să fie însoţit de ministrul german Anja Karliczek, însărcinată cu Educaţia şi cercetarea şi de comisarul european în exerciţiu al Agroculturii, irlandezul Phil Hogan, care urmewază să devină comisarul Comerţului în Comisia Ursulei von der Leyen.

Potrivit lui Macron, este vorba despre a arăta că, "într-un context internaţional tot mai busculat", o "cooperare europeană" mai aprofundată este necesară în vederea înfruntării eficiente a giganţilor chinez şi american.

ACORD PRIVIND ORIGINILE GEOGRAFICE

În opinia sa, această consolidare este nu doar indispendabilă în planurile economic şi tehnologic - prin dosarul sensibil al 5G -, ci şi climatic. "Dacă noi nu ne intensificăm cooperarea, nu vom reuşi să avem rezultate" după ieşirea Statelor Unite din Acordul de la Paris în lupta împotriva modificărilor climatice, consideră el.

După o primă vizită dominată de diplomaţie, în ianuarie 2018, această a doua vizită în China are o puternică dimensiune comercială, prin semnarea a aproximativ 40 de acorduri între întreprinderi.

Emmanuel Macron urmează să semneze miercuri, la Beijing, împreună cu Xi Jinping, un acord privind indicaţiile geografice protejate (PGI), care certifică originea produselor europene care intră pe piaţa chineză.

Acest acord, aşteptat de mai mulţi ani, vizează 26 de PGI franceze, şi anume vinuri şi brânzeturi - coniac, Beaujolais, Comte, pruneau d'Agen - care ar putea, astfel, să beneficieze de oprotecţie la intrarea pe piaţa chineză.

Emmanuel Macron consideră că acest acord, "aşteptat de mult timp", va reprezenta "un progres foarte important, care este rezultatul unei acţiuni comune" la nivel european, întrucât acordul va viza 100 PGI din Uuniunea Europeană (UE).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb