Macron şi Merkel îi cer lui Putin dialog în estul Ucrainei

L.A.
Internaţional / 22 mai 2019

Emmanuel Macron şi Angela Merkel (Sursă foto: Twitter)

Emmanuel Macron şi Angela Merkel (Sursă foto: Twitter)

Preşedintele francez, Emmanuel Macron şi cancelarul german, Angela Merkel i-au cerut preşedintelui rus, Vladimir Putin "ca Rusia să facă gesturile necesare pentru a crea condiţii favorabile dialogului" în estul Ucrainei, a anunţat Palatul Elysee, relatează AFP.

Cei doi lideri europeni "au subliniat că a venit momentul să se opteze pentru o încetare a conflictului în estul Ucrainei, care afectează relaţiile între Rusia şi Uniunea Europeană (UE)", afirmă preşedinţia franceză într-un comunicat în care anunţă că a avut loc o convorbire la telefon între cei trei lideri, mai scrie AFP.

Macron şi Merkel şi-au "reiterat disponibilitatea de a depune toate eforturile în vederea punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk, în cadrul Formatului Normandia", potrivit preşedinţiei franceze, citată de Reuters.

Moscova a anunţat, la rândul său, că una dintre principalele probleme abordate în această cpnvorbire la telefon a fost transferul puterii la Kiev, după alegerea de luna trecută a lui Volodimir Zelenski.

Convorbirea a avut loc ieri, la o zi după învestirea la conducerea Ucrainei a umoristului Volodimir Zelenski, care moşteneşte un război soldat cu 13.000 de morţi în cinci ani.

Acest război privează Ucraina de control asupra bazinului huilei şi industrial Donbas şi asupra unei părţi a frontierei sale cu Rusia.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova că-i susţine militar pe separatiştii proruşi ce deţin controlul asupra acestor teritorii, ceea ce Rusia dezminte, în pofida constatărilor pe teren ale presei.

Acordurile de la Minsk de la începutul lui 2015, semnate sub egida parisului, Berlinului şi Moscovei, au permis o reducere a intensităţii confruntărilor armate, însă nu au pus capăt conflictului şi nici nu au oferit o soluţie politică, mai scrie AFP.

Franţa şi Germania au condamnat, la sfârşitul lui aprilie, decizia Moscovei de a facilita acordarea de paşapoarte ruse locuitorilor din estul Ucrainei, o decizie care a fost luată de Kremlin la trei zile după alegerea lui Zelenski, informează agenţia.

Potrivit Elysee, scrie Reuters, Macron şi Merkel i-au transmis lui Putin "îngrijorarea lor puternică cu privire la recenta ofensivă lansată de regimul sirian în nord-vestul Siriei" şi au îndemnat Rusia, aliata preşedintelui sirian Bashar al-Assad, "să-şi respecte angajamentele cu privire la armistiţiul de la Idleb".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb