MAI MARE DECÂT CEL DIN PRIMUL SEMESTRU AL LUI 2008, Profitul sistemului bancar la jumătatea anului atinge recordul de 2,7 miliarde lei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 august 2017

Profitul sistemului bancar la jumătatea anului atinge recordul de 2,7 miliarde lei

În ultimii ani, majoritatea băncilor care au raportat profituri contabile au avut pierderi fiscale

BNR: "Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor păstrate în băncile din România"

Sistemul bancar din ţara noastră a înregistrat un profit record, în prima jumătate a anului în curs, respectiv 2,7 miliarde lei, după cum reiese din datele publicate pe site-ul Băncii Naţionale a României (BNR).

Această valoare este mai mare decât cele din intervalele similare ale anilor precedenţi (2,41 miliarde lei în 2016, respectiv 1,18 miliarde lei în 2015) şi depăşeşte chiar profitul realizat de bănci în primul semestru al anului 2008, care s-a cifrat la 2,01 miliarde lei, conform cifrelor BNR.

Numai că, în anii anteriori, majoritatea băncilor care au raportat profit contabil au avut, de fapt, pierdere fiscală, reieşită din regularizarea profitului contabil cu pierderile din anii precedenţi.

Datele Băncii Centrale mai arată că cele 36 de instituţii bancare de la noi, dintre care 8 sunt sucursale ale băncilor străine, au un indicator mediu de solvabilitate de 19,83%, nivelul creanţelor depreciate reprezentând 3,84% din totalul creditelor. Rata medie a creditelor neperformante se ridică la 8,32%, conform definiţiei Autorităţii Bancare Europene (ABE). Raportul dintre creditele acordate şi depozitele atrase este de 79,99%, potrivit datelor BNR.

Banca Naţională a României a menţionat, ieri, într-un comunicat, că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor păstrate în băncile din România.

Comunicatul BNR vine în contextul în care, zilele trecute, premierul Mihai Tudose a continuat să critice dur băncile din ţara noastră, ridicând chiar semne de întrebare faţă de stabilitatea lor în piaţă.

Şeful Guvernului a anunţat, duminică seara, într-o emisiune televizată, că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat verificări la două din băncile care activează în ţara noastră şi care nu sunt pe profit, ca să vadă care este situaţia acestora, adăugând că, din cele 36 de bănci de la noi, "18 sunt pe profit şi 18 nu". Oficialul a mai spus: "Eu cred că trebuie să le ajutăm (...) poate facem o fundaţie să le dăm nişte bani că, înţeleg că ei au venit aici să ne ajute...nu ştiu, sunt subsidiare ale Crucii Roşii? (...). Eu vă spun foarte sincer, şi-mi asum, o să ajungem până la a ieşi public şi a spune: domne', băncile astea nu au profit de un an, de doi, de trei, de patru, nu ştiu dacă este foarte sigur să vă ţineţi economiile acolo. (...) Iertaţi-mă, e o bancă, dacă ea nu are profit, e pe pierdere, păi nu riscă să intre în faliment?".

În replică, BNR subliniază: "Sectorul bancar din România este solid şi lichid. La data de 30 iunie a.c., rata medie de solvabilitate se situa la 19,8%, faţă de valoarea minimă reglementată, inclusiv pe plan european, de 8%, şi comparativ cu media europeană de 14%. Nicio bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentând raportul dintre activele lichide şi pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%.

BNR supraveghează băncile din punct de vedere prudenţial, nu fiscal. Când o bancă înregistrează pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudenţă, obligaţia BNR este să le ceară băncilor aport de capital pentru a aduce indicatorii de solvabilitate şi lichiditate la niveluri care să asigure buna funcţionare a băncii şi siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor. Ca urmare a acţiunii BNR, în perioada 2008-2017, băncile care operează în România au adus capital în valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro).

În conformitate cu legislaţia europeană, toate depozitele până la 100.000 euro (inclusiv echivalent în lei sau alte valute) sunt garantate. La data de 30 iunie a.c., numărul persoanelor fizice române care deţineau depozite în bănci din România era de 10.204.042, din care 10.169.155 - persoane cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (99,65% din total) şi 34.887 - persoane cu depozite mai mari decât plafonul garantat. La aceeaşi dată, numărul persoanelor juridice române care deţineau depozite în bănci din România era de 736.813 persoane juridice, din care 718.924 - persoane juridice cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (97,57% din total) şi 17.889 - persoane juridice cu depozite mai mari decât plafonul garantat.

Din datele prezentate rezultă că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor păstrate în băncile din România".

Mihai Tudose nu este la prima declaraţie de acest tip legată de sistemul bancar. Recent, şeful Guvernului a menţionat: "Nu poţi să fii o bancă şi să spui că zece ani nu ai avut profit. (...) Nu mai merge. Am vorbit cu domnul ministru de Finanţe, le-am povestit şi lor că epoca romantică a luat sfârşit şi că poate ăştia cinci ani, zece ani, în care au făcut şcoala la locul de muncă să înveţe cum să conducă o bancă sunt suficienţi şi ar fi cazul să înceapă să lucreze pe profit, în sensul de a da şi nişte impozite statului român, nu de a scoate toţi banii afară. Nu toţi sunt în aceeaşi categorie, sunt şi bănci care joacă corect. Repet, are totul o limită. Înţeleg că şi domnul ministru de Finanţe a avut o discuţie cu ei, o să mai aibă o discuţie, şi suntem la etapa în care să colorăm frumos, să vorbim frumos. Dacă nu merge aşa, ascuţim creioanele".

Ministrul Finanţelor Publice a arătat, recent, că 70% dintre băncile care activează la noi nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani. Oficialul a spus că, din 46 de instituţii bancare, câte au fost luate în calcul în perioada 2011-2016, un număr de 27 de bănci nu au plătit niciun impozit pe profit în intervalul analizat. Pierderea sistemului bancar în aceşti ani a totalizat 9,8 miliarde lei, a completat domnia sa, adăugând că totalul impozitului plătit de bănci în intervalul 2011-2016 este de 1,7 miliarde lei.

"Dezechilibrul este deja evident. Este vorba de tot felul de operaţiuni aşa numite de «optimizare fiscală». Am iniţiat noi controale la bănci şi vom extinde aceste controale, pentru că sunt bani mulţi de adus la buget. Am finalizat controalele la două bănci, dintre care una este mare, mare de tot în sistem", a conchis ministrul de resort.

În replică, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, a subliniat că băncile nu au plătit impozit pe profit pentru că nu au avut profit, adăugând: "Constatarea că, în ultimii ani, foarte multe bănci nu au făcut profit este una corectă. Asta este o constatare pe care am făcut-o şi noi şi am spus-o în repetate rânduri. (...) Acum, de ce nu au făcut profit, este o altă întrebare. Asta trebuie să se cerceteze şi Banca Naţională sprijină prin metodele pe care le are eforturile ca bazele fiscale din contabilitatea băncilor să fie corectă".

Băncile din ţara noastră nu plătesc impozit la stat decât dacă doresc, ele având un sistem de raportare a profitului foarte complicat, după cum am arătat, în 7 martie 2017, în articolul "Băncile de la noi - vehicul prin care multinaţionalele scot bani din ţară", citând surse oficiale, demne de încredere. Băncile se folosesc de prevederile legislative speciale şi dedicate sectorului bancar, ca să nu plătească impozitul pe profit, subliniau sursele citate, explicând că este vorba despre deductibilitatea nelimitată a cheltuielilor cu vânzarea de credite neperformante (NPL).

Ministerul Finanţelor vrea să limiteze gradul de deducere a cheltuielilor cu vânzarea creditelor neperformante, potrivit unui proiect de Ordonanţă postat pe site-ul MFP. Conform legislaţiei în vigoare, în prezent, cheltuielile reprezentând valoarea creanţelor înstrăinate sunt integral deductibile la calculul rezultatului fiscal, indiferent de nivelul veniturilor înregistrate din înstrăinarea creanţelor respective.

Ziarul BURSA a intrat în posesia unui document care ilustrează situaţia fiscală a unui număr de 46 de bănci, în perioada 2011-2016.

Întrucât tabelul (de aproape cinci pagini, dintre care trei sunt ocupate cu cifra zero la coloana ce reflectă impozitul anual pe profit), conţine o serie de date care ne-au contrariat, arătând pierderi la anumite bănci în anii în care acestea au raportat profit, am încercat să comparăm respectivele informaţii cu cele care apar pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Cifrele sunt diferite!

Am cerut ajutorul experţilor din domeniu, care ne-au explicat că ceea ce raportează băncile, BNR şi MFP sunt rezultatele contabile, iar ceea ce apare în documentul deţinut de noi reprezintă rezultatele fiscale, obţinute după reportarea şi deducerea pierderilor din anii precedenţi.

Băncile respectă legislaţia din ţara noastră, subliniază un comunicat de presă comun transmis, recent, de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), care menţionează, printre altele: "Asociaţia Română a Băncilor şi Consiliul Patronatelor Bancare din România îşi asumă un rol activ în promovarea unui dialog deschis şi constructiv cu autorităţile şi vor solicita organizarea unor sesiuni de lucru cu Ministrul Finanţelor Publice pentru a prezenta poziţia şi argumentele comunităţii bancare şi a înţelege priorităţile şi provocările instituţiei publice".

Semnatarii comunicatului au mai menţionat că rezultatele financiare ale sistemului bancar din ultimii ani au fost influenţate de efectele crizei economice, de măsurile impuse pentru întărirea rezilienţei sectorului, de reducerea riscului de credit prin acoperirea creditelor neperformante cu provizioane, de reducerea dobânzilor şi de schimbarea modului de calcul prin conversia la standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS) începând cu anul 2012.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Atentie marita, neinitiatilor! Si tu Tudose ca esti vai de capul tau.

    "Profit record a sistemului bancar" nu inseamna ca banca la care nu vrei sa platesti ce ai imorumutat e pe profit. Teoretic, in situatie extrema, ar putea avea doar o banca profit si celelate 40 sa nu fie pe profit.  

    Tantalaul de Tudose sau vicleanul de Dragnea ori populistul de Piperea ar veni si v-ar zice "peste 95% din bancile din Romania nu platesc impozit pe profit". Neinitiati cum sunteti ati incepe din nou sa scanciti ca se exporta profitull, ca nu e corect ca voi sa va platiti imprumuturile l, etc.  

    Plus ca asta -anuntat- nu e profitul curat, pe care se plateste impozit. El poate fi investit in retea sau in achizitii si atunci nu mai e profit ci cheltuiala.  

    Deci da, neinitiatilor, anul viitor puteti vedea o stire ca "intr-un an in care sistemul bancar a avut un profit record, nici o banca nu a platit impozit pe profit" si asta fara sa insembe ca au exportat profitul sau au facut vreo frauda. 

    Evident ca pot si exporta profitul numai ca, neinitiatilir, asta nu e deloc ilegal. Si Dacia isi exporta profitul-o buna parte din el- si vad ca cobsumatorii neinitiati speculatori nu se dau de ceasul mortii. 

    Deci Tudose, daca ai prins bancile cu ilegalitati mergi peste ele si arestezi hotii. Nu bati ca gasca din gura pe la trompeteke pesediste. Daca nu ai nimic la dosar legat de banci, benzinari si alte companii ciocul mic, populistule.

    1. Ori e profit, ori nu e profit?

      Sa astepte pana la finalul anului, sa investeasca ce au de investit si apoi sa se laude...cu ce le ramane 

      ...anii anteriori la fel se laudau ca sunt cele mai profitabile din UE si...surpriza 0 impozit pe profit....iar aia cu exportul profitului nu o intelegi. Plateste tu banca impozitul acolo unde il produci si restul exorta-l fa ce brei cu el. Saracele sfinte banci...nu cumva sa se ia cineva de ele....nu sunt sclavi cei ce le platesc ratele umflate,sunt sclavi aia care incearca cu orice pret sa le ia apararea, chiar si atunci cand nu au dreptate. 

      Neincrederea si-au castigat-o singure....asta au semanat asta culeg, ori bancile de la noi nu investesc acolo unde trebuie...in economie 

      ..in sectorul privat 

      ..de ani buni se multumesc sa jecmaneasca clientii agatati prin credite pt imobile supraapreciate...si bineinteles minunatul program prima casa...despre care i-au trebuit vreo 7 ani mesterului manole sa recunoasca ca nu e ce trebuie.. 

      Bai, tu ori esti Manole, ori esti dus rau cu pluta .

      Ce ai zice domnule anonim, avocat al biertelor bănci, dacă acestei ar fi obligate să ofere debitorului posibilitatea de a achita din credit doar partea pe care banca ar obține-o din vânzarea lui ca NPL, plus un 10%; doar în cazul în care debitorul refuză această ofertă pierderea băncii să poată fi dedusă din venituri? Parcă ar fi cinstit așa; astfel vom vedea dacă se exportă sau nu profiturile băncilor.

      In sfarsit, cineva pune punctul pe "i": "Nu sunt sclavi cei ce le platesc ratele umflate, sunt sclavi aia care incearca cu orice pret sa le ia apararea, chiar si atunci cand nu au dreptate". Si când te gandesti ca mai si platesc cate 2 lei pe fiecare comentariu denigrator si sovin (antiromânesc) care cauta sa justifice ceea ce nu poate fi justificat: furtul calificat si criminal pe care o serie de banci il fac de multi ani in Romania! Poate din cauza asta nu raporteaza profit! :))))

    Acum un an sau doi am fost amendat de politia locala cu 1.000 lei pentru refuzul de a executa

    orbeste o dispozitie discutabila pe care mi-a 

    dat-o. Mi-am zis sa nu ma deplasez pentru a 

    plati , urmand sa fiu "executat silit". Asa s-a si 

    intamplat : Casa de Pensii mi-a retinut din pensie 

    amenda si a incasat un comision de 30 de lei (30%). Recent a trebuit sa platesc 200 lei chel- 

    tuieli de judecata . Din comoditate am procedat 

    la fel : "N-au decat sa si-i ia cu forta " mi-am zis , 

    si foarte rau am facut : CEC Banc,prin care primesc pensia, mi-a blocat 200 lei din cont si 

    a incasat un comision (forfetar) de 25 de lei , 

    urmad sa mai incaseze 25 de lei pentru debloca- 

    re,dupa ce , pe caldura asta ,ma voi duce la ghiseu sa platesc . Deci pentru o blocare si o  

    deblocare de cont aceasta banca s-a ales cu 

    50 de lei . 25 % din plata pe care nici macar 

    n-am facut-o prin ea ! Pai cum sa nu faca bancile 

    profit daca sunt tolerate asemenea proceduri ? 

    Casa de pensii macar a facut o operatiune , a 

    scris pe "fluturasul" de pensie ca mi-a retinut 

    banii ,pe cand CEC Bank doar mi-a dat cu tifla ...

    Pai sa nu iubesti bancile , si mai ales CEC - ul ? 

    1. Rog a se citi corect 3 (trei) la suta , nu 30% cum

      dintr-o gresita atingere a tastei a aparut . Scuze ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb