Un studiu efectuat de către Granini, unul dintre principalii producători de băuturi răcoritoare necarbonatate din ţara noastră, a relevat faptul că cele mai des consumate fructe de către români sunt merele (în proporţie de 79%), urmate de banane şi portocale (59%) şi kiwi (16%). Perele, strugurii, grapefruitul, madarinele şi căpşunile au înregistrat sub 10% în preferinţele respondenţilor în materie de consum de fructe, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Studiul, efectuat în aprilie 2010 pe un eşantion de 1053 de persoane din mediul urban, din toate zonele ţării, a scos în evidenţă faptul că mai mult de jumătate dintre respondenţi (55%) consumă fructele între mese, ca gustări, în timp ce 35% preferă consumul de fructe seara, iar 23% preferă să alăture fructele mesei de prânz.
În ceea ce priveşte frecvenţa cu care românii consumă fructe, un sfert dintre respondenţi aleg să consume fructe de câteva ori pe zi, în timp ce 27% le aleg o dată pe zi. Procentaje apropiate s-au înregistrat în cazul celor care consumă fructe de 4-5 ori pe săptămână (15%) sau de 2-3 ori pe săptămână (17%).