MAI MULT DECÂT UN NIVEL REDUS, Avem nevoie de stabilitate pe cursul de schimb

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 iulie 2009

Avem nevoie de stabilitate pe cursul de schimb

Stabilitatea cursului de schimb rămâne vitală pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru marile companii, dar şi pentru populaţie, ea fiind mult mai benefică decât, spre exemplu, o apreciere semnificativă a leului într-o perioadă scurtă de timp.

În ianuarie şi februarie, euro s-a apreciat puternic faţă de leu, astfel că firmele s-au trezit aproape peste noapte că planul lor de afaceri nu mai era valid din cauză că nu mai aveau nicio şansă să ajungă la cursul bugetat.

În schimb, populaţia era fie fericită, dacă avea economii în euro, fie şi mai îngrijorată gândindu-se că ratele la creditele în valută urcau simţitor.

Astfel, dacă nivelul cursului de schimb va oscila uşor într-un interval de plus sau minus 5% sau dacă ar fluctua între 4,1 şi 4,3 lei/euro, atunci atât persoanele fizice cât şi cele juridice şi-ar putea face un plan personal sau de afaceri în care s-ar încadra cu mult mai multă uşurinţă.

Economiştii de la principalele bănci prezente în ţara noastră sunt de părere că, până la finalul acestui an, cursul de schimb leu/euro nu va cunoaşte modificări spectaculoase, oferind astfel o şansă agenţilor economici de a se redresa după şocul din ianuarie şi februarie. Prognozele acestora sunt, acum, total diferite faţă de cele de la începutul anului, când majoritatea analiştilor susţineau că leul se va deprecia continuu pe parcursul acestui an.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, domnul Mugur Isărescu, este, de asemenea, de părere că în cazul în care cursul de schimb variază între 4,1 şi 4,3 lei/euro, atunci el este stabil, iar astfel de oscilaţii sunt normale în statele ce practică o politică de curs de schimb flotant. Domnia s-a consideră că acest lucru s-a putut observa în ultimele două luni chiar şi în piaţă.

Domnul Isărescu a declarat: "De la 4,1 la 4,3 lei/euro, cursul este stabil. Chiar şi ţările care au încercat trecerea la un curs fix, după acordul de la Bretton Woods, au simţit nevoia unei marje de fluctuaţie de 5%. Dacă e la 4,2 lei/euro, adică la mijlocul intervalului, este foarte bine".

De la începutul lunii iunie a anului 2009, cursul de schimb s-a menţinut în intervalul specificat de Guvernatorul BNR, depăşind uşor pragul de 4,3 lei/euro în doar două şedinţe. În prezent, cursul de referinţă indicat de Banca Naţională şi valabil astăzi ne arată că un euro se va tranzacţiona cu 4,2243 lei/euro.

În prima lună a acestui an, cursul de schimb a urcat până la un maxim istoric de 4,3127 lei/euro, atins pe 22 ianuarie, după care au urmat atât şedinţe de apreciere, cât şi de depreciere.

Numeroase voci din piaţă sunt de părere că stabilitatea cursului în ultimele luni se datorea­ză exclusiv Băncii Naţionale, care a controlat lichiditatea din piaţă, făcând ca cererea pentru euro să nu fie departe de ofertă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb