Lansat la începutul acestui an, Raportul Hipo - Piaţa forţei de muncă în 2020 este o radiografie a pieţei forţei de muncă din România, analizând aspecte precum salariile românilor, beneficiile oferite de companii, abilităţi urmărite la angajare şi multe altele.
Cum evolueazaă numărul de angajaţi în funcţie de nivelul de experienţă?
Dacă procentul job-urilor pentru juniori a rămas similar, pentru poziţiile de manageri s-a înregistrat o scădere cu 8%, de la 12% (2019) la 4%.
În ceea ce priveşte poziţiile pentru specialişti cu experienţă, angajatorii sunt optimişti, astfel aproximativ jumătate dintre companii au declarat că vor recruta candidaţi cu peste 3 ani experienţă.
Pentru al doilea an consecutiv, top 3 domenii cu cele mai multe joburi a rămas constant: IT Software, Vânzări şi Customer Support.
În 2020, 70% dintre angajatori preconizează creşteri salariale, faţă de 68% în 2019.
Beneficiile extra-salariale oferite de companii rămân constante, ca şi în anii precedenţi. Astfel, în top se află tichetele de masă, abonamentul de sănătate la clinici private şi programul de lucru flexibil.
Dacă aşteptările salariale ale candidaţilor din domeniul Business pornesc de la 2.325 RON, pentru cei din IT&C şi Inginerie încep de la 2.500 RON. Diferenţele devin exponenţial mai vizibile odată cu creşterea nivelului de experienţă.
Pentru candidaţii seniori, cei din domeniul IT au cele mai mari aşteptări salariale (8000 RON), în timp ce cele mai mici sunt la candidaţii din domeniul Business (5.000 RON), potrivit studiului "Cei mai doriţi angajatori în 2019" realizat de Catalyst Solutions.
Experienţa profesională - principalul criteriu de recrutare a candidaţilor
Indiferent dacă sunt juniori sau specialişti cu experienţă, companiile vor acorda o mai mare importanţă experienţei profesionale anterioare din CV-urile candidaţilor.
Pentru seniori alte criterii care vor conta la angajare sunt abilităţile specifice necesare pentru job-ul ales, pasiunea pentru domeniul în care activează şi compatibilitatea între aşteptările salariale şi oferta companiei.
Internship-urile sau stagiile de practică, specializarea de la facultate/masterul urmat sau activităţile extracurriculare sunt alte elemente pe care angajatorii le urmăresc în CV-urile juniorilor.
Raportul Hipo - Piaţa forţei de Muncă în 2020 poate fi descărcat de pe hipo.ro şi oferă informaţii despre schimbările apărute în piaţă, valoroase pentru orice candidat sau angajat din România.
(C)