Majoritatea proiectelor de hidrogen din Europa sunt doar pe hârtie şi vor rămâne acolo

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 mai

Majoritatea proiectelor de hidrogen din Europa sunt doar pe hârtie şi vor rămâne acolo
Călin Rechea

Promovarea entuziastă a hidrogenului a ajuns în etapa în care proprietăţile chimice ale celui mai răspândit element din Univers şi legile fizicii nu mai pot fi ignorate. Realitatea a început să-şi dezvăluie "dedesubturile" chiar şi pentru unul dintre cei mai zeloşi promotori, agenţia de ştiri Bloomberg.

O analiză recentă, publicată sub titlul "Europe's Giant Bet on Green Hydrogen is Full of Holes", arată că hidrogenul face parte dintr-un "sistem energetic de vis, schiţat de factorii de decizie politică din Europa, care mizează pe acest combustibil verde pentru a îndeplini unele dintre cele mai agresive obiective climatice din lume", în condiţiile în care "acest vis se bazează pe conversia infrastructurii poluante nou construite pentru a arde hidrogen, un combustibil care va fi de multe ori mai scump decât gazul natural şi pe care nimeni nu a descoperit cum să îl transporte în vrac în condiţii de siguranţă şi ieftin".

Oare ce poate fi mai bun decât un vis construit pe iluziile promovate de politicieni?

Bloomberg subliniază că economiile dependente de gazele naturale, cum sunt cele ale Germaniei, Ţărilor de Jos, Spaniei, Italiei sau Marii Britanii se află printre cei mai mari promotori ai utilizării hidrogenului.

Din păcate, încă nu există definiţii oficiale ale noţiunii "gata pentru utilizarea hidrogenului", după cum arată Bloomberg, iar astfel este deschisă calea pentru abuzuri, în condiţiile promovării unor definiţii arbitrare, care "deschid calea pentru spoirea în verde a proiectelor energetice".

Această afirmaţie este suficientă pentru a realiza că toate "programele verzi" nu au nimic în comun cu salvarea planetei, ci sunt doar programe totalitare de jefuire sistematică a cetăţenilor.

"Nu s-a înregistrat încă niciun progres măsurabil în ceea ce priveşte construcţia de centrale electrice pe gaz pregătite pentru hidrogen", a declarat Eric Heymann, economist la Deutsche Bank Research, pentru agenţia de ştiri americană.

Naraţiunea Bloomberg, construită pornind de la finalizarea unei centrale "gata pentru hidrogen" din Leipzig, arată că autorităţile germane se confruntă cu marea problemă a alimentării centralei, în condiţiile în care încă nu există infrastructura de provizionare.

Apoi urmează realitatea dură a fizicii. "Hidrogenul poate fi lichefiat doar la -253°C, mult peste capacităţile navelor care transportă gazul natural lichefiat", scrie agenţia de ştiri americană.

În aceste condiţii, Germania intenţionează să importe hidrogen sub formă de amoniac lichid, însă acesta este un produs toxic pentru care trebuie construite sisteme suplimentare de siguranţă.

În plus, "Germania nu are o reţea de conducte de amoniac şi există limitări în ceea ce priveşte transportul acestuia prin intermediul camioanelor la scară industrială, deoarece este periculos", conform analizei Bloomberg, unde apare, apoi, şi revelaţia: "Hidrogenul verde va necesita construirea mai multor parcuri solare şi eoliene, în timp ce, în multe cazuri, ar fi mai simplu să folosim direct această energie curată".

Chiar aşa? Oare cum s-a ajuns la această concluzie, evidentă pentru orice absolvent de liceu, care a rezistat operaţiunii de spălare a creierului din partea progresiştilor ecologişti?

"În momentul în care hidrogenul este produs, stocat şi ars pentru a produce din nou electricitate, există cu aproape 70% mai puţină energie decât la început, iar costul se triplează", mai scrie Bloomberg.

Afirmaţia ar trebui să fie suficient de clară chiar şi pentru politicieni sau "oameni de ştiinţă" care s-au vândut pe câţiva bani pentru a promova iluziile verzi, deşi acestea contrazic legile elementare ale fizicii şi chimiei.

"Poate că acesta este motivul pentru care majoritatea proiectelor de hidrogen ecologic există doar pe hârtie sau pe site-urile marilor companii de gaze, cum ar fi Equinor ASA, Shell Plc şi Sinopec", după cum mai subliniază Bloomberg.

În articol este prezentat şi un studiu de caz, al satului Redcar din Marea Britanie. Acolo a fost promovată agresiv trecerea la alimentarea cu hidrogen.

Compania Northern Gas Networks l-a prezentat ca fiind o modalitate uşoară de a reduce facturile la energie şi amprenta de carbon. Imediat au apărut şi "neajunsurile". Proiectul s-a dovedit a fi obligatoriu şi cerea renunţarea completă la gazele naturale. Printre implicaţiile "tranziţiei" se aflau schimbări majore ale reţelei de gaze şi renovări costisitoare la nivelul gospodăriilor, inclusiv montarea unor noi conducte şi unor noi centrale termice, mai ales în condiţiile în care sursele de alimentare cu hidrogen verde erau incerte.

Minciuna nu a fost acceptată de cetăţeni. "După un val de proteste locale, guvernul a anulat proiectul din cauza lipsei de hidrogen verde", scrie Bloomberg.

Agenţia de ştiri subliniază apoi ceea ce autorităţile nu vor să recunoască: utilizarea hidrogenului presupune instalarea unor noi conducte, precum şi înlocuirea centralelor termice individuale. Costurile vor fi extraordinare, în condiţiile în care hidrogenul corodează accelerat reţelele de distribuţie, atât cele din polietilenă cât şi cel din oţel special.

Bloomberg mai precizează că "o trecere în revistă a 54 de studii a concluzionat că hidrogenul va juca în cel mai bun caz un rol de nişă în decarbonizarea clădirilor, deoarece este mai puţin eficient şi mai scump decât pompele de căldură, încălzirea urbană şi o mai bună izolare".

Meta-analiza a apărut în revista Cell Reports Sustainability în ianuarie 2024, sub titlul "A meta-review of 54 studies on hydrogen heating" şi arată că "niciun studiu nu susţine încălzirea cu hidrogen la scară largă", în condiţiile în care "dovezile sugerează că încălzirea cu hidrogen este mai puţin eficientă şi mai costisitoare".

"Dovezile ştiinţifice nu susţin utilizarea pe scară largă a hidrogenului pentru încălzirea clădirilor. Acest lucru se datorează faptului că este mai puţin eficientă, mai costisitoare şi mai dăunătoare pentru mediu decât alternativele, cum ar fi pompele de căldură şi încălzirea urbană", este concluzia studiului din Cell Reports Sustainability, disponibil la adresa https://doi.org/10.1016/j.crsus.2023.100010.

În ciuda acestor studii, care par să arate că ştiinţa nu este deloc "stabilită" în ceea ce priveşte soluţiile pentru oprirea schimbărilor climatice, "evangheliştii hidrogenului continuă să promoveze construirea infrastructurii pregătite pentru hidrogen, în speranţa că va apărea şi piaţa", după cum scrie Bloomberg.

Perseverenţa este de admirat, însă nu are nicio valoare dacă "matematica încă nu se potriveşte", conform declaraţiei lui Jean-Christophe Laloux, şeful operaţiunilor de creditare şi consultanţă pentru UE din cadrul Băncii Europene de Investiţii. Laloux şi-a justificat afirmaţia prin faptul că "nu există niciun caz concret pentru modelul bazat pe hidrogenul verde produs şi distribuit în mod independent ca un produs energetic de bază".

Din păcate pentru "evangheliştii hidrogenului", dar şi ai celorlalte forme "curate" de energie, piaţa nu va apărea niciodată, iar motivul este simplu: legile cunoscute ale fizicii şi chimiei.

Acestea nu sunt "impresionate" şi nici nu se supun ideologiei la modă dintr-o anumită perioadă istorică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb