Data alegerilor parlamentare va fi stabilită de către Legislativ şi nu de Guvern se arată într-un proiect de act normativ care a trecut, ieri, de plenul Senatului şi de cel al Camerei Deputaţilor.
În nota de fundamentare a actului normativ iniţiat de liderii PSD, UDMR şi ALDE privind stabilirea datei alegerilor parlamentare se arată: "Pentru creşterea celerităţii operaţiunilor electorale, fără a afecta drepturile electorale, se propune ca perioada electorală să fie de cel mult 60 de zile, termenele electorale să fie reduse la jumătate, termenul pentru depunerea candidaturilor în circumscripţiile electorale din ţară şi durata campaniei electorale fiind exceptate".
Iniţiativa legislativă propune ca numărul minim al semnăturilor de susţinere necesar pentru înregistrarea candidaturilor să fie redus la jumătate, acestea putând fi colectate şi depuse prin mijloace electronice.
"Având în vedere că se apreciază că reducerea termenelor electorale nu va permite transmiterea buletinelor de vot prin corespondenţă în timp util, se propune ca acestea să fie descărcate de pe site-ul Autorităţi Electorale Permanente, pe baza unor date de autentificare comunicate prin intermediul documentaţiei de vot prin corespondenţă", prevede proiectul de act normativ.
Daniel Fenechiu, liderul grupului senatorilor liberali, a declarat în cadrul dezbaterilor că parlamentarii PNL vor vota împotriva acestui proiect.
"Alegerile parlamentare se organizează de Guvern, pentru că Guvernul poate să se adapteze cât se poate de bine necesităţii vremurilor pe care le trăim. Intenţia dumneavoastră de a stabili data alegerilor, iniţial a alegerilor locale şi acum parlamentare prin lege nu face altceva decât să îngreuneze circuitul legislativ şi să arate că, în fond, nu vă pasă decât să vă etalaţi puterea în Parlament, unde aveţi majoritate", le-a transmis Daniel Fenechiu iniţiatorilor proiectului de lege.
Florina Presadă, senator USR, a declarat că nu este nevoie de această lege, care "este doar o nouă tentativă a domnilor Ciolacu, Tăriceanu şi Cseke de a influenţa un rezultat electoral".
"Constat că România e prizoniera unei majorităţi parlamentare cinice, care aparţine domnilor Ciolacu, Tăriceanu şi Cseke. Curtea Constituţională a României arată în decizia sa că Parlamentul poate hotărî să stabilească el data alegerilor locale prin legea de prelungire a mandatelor aleşilor locali. Or, în acest moment, nu suntem deloc în ipoteza prelungirii mandatelor parlamentare şi nu suntem în situaţia de absenţă a reglementării, în caz că ne-am afla în acest scenariu. Dimpotrivă, mandatele parlamentarilor se prelungesc de drept în stare de urgenţă până la încetarea acesteia, iar alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului", a precizat Florina Presadă, care a mai spus că USR va vota împotriva raportului de admitere la proiectul de act normativ.
În replică, Cseke Attila, senator din partea UDMR, a susţinut că proiectul de act normativ este necesar pentru a se evita posibilitatea de suprapunere a procesului electoral pentru parlamentare cu cel al alegerilor locale.
Cseke Attila a spus: "În legislaţia actuală, procesul electoral parlamentar începe cu 90 de zile înaintea datei stabilite pentru alegeri. Există toată posibilitatea de suprapunere a procesului electoral aferent alegerilor parlamentare cu campania electorală pentru alegerile autorităţilor administraţiei publice locale, dacă avem în vedere o dată posibilă de desfăşurare a alegerilor parlamentare la început de decembrie. (...). De asemenea, reducerea numărului de susţinători şi depunerea electronică a candidaturilor sunt două chestiuni - şi această modificare a termenului de la 90 la 60 de zile - care nu se pot face de Guvern decât prin HG. Acestea pot avea loc doar prin lege votată de către Parlament. Iată de ce din punct de vedere profesional este necesară această lege, pentru că reglementează legat de situaţia epidemiologică în care suntem şi posibilităţile pe care le-am instituit deja, le-am votat deja în Parlament cu majoritate covârşitoare, care au fost promulgate de preşedintele Republicii, legate de desfăşurarea alegerilor".
Legea va fi transmisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, dar ea poate fi atacată în următoarele zile la Curtea Constituţională.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2020, 09:54)
bine au facut