Mama ei de corelare...

Ana Săbiescu, Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 septembrie 2008

Mama ei de corelare...

Atârnăm, indirect, de piaţa americană: Lehman Brothers în faliment, BET cade cu 4%

Falimentul Lehman Brothers, preluarea de către Bank of America a Merrill Lynch şi situaţia nefavorabilă a AIG au reprezentat duşuri reci pentru investitorii, deja panicaţi, din piaţa noastră de capital. Indicii au pierdut, ieri, câte patru procente faţă de vineri, în ciuda încercărilor Bursei şi ale brokerilor de a-şi mai tempera clienţii.

Stere Farmache, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat: "Este greu de comentat situaţia BVB în condiţiile în care Lehman Brothers dă faliment, iar Merrill Lynch este preluată. Este foarte clar că, în ciuda datelor fundamentale bune ale companiilor şi ale economiei româneşti, tonul pieţei de capital autohtone este dat de piaţa americană. Mesajul nostru pentru investitori este să se ghideze după datele fundamentale, întrucât ţara noastră nu a fost afectată direct de criza subprime".

Indicele BET a ajuns sub pragul de 5.000 de puncte înregistrând o scădere de 4,24%, până la 4823,21 puncte, însă cel mai mult a pierdut indicele Societăţilor de Investiţii Financiare, BET-FI. Acesta a închis şedinţa de ieri aproape de pragul de 30.000 de puncte, fiind raportată o depreciere de 5,14% la 30.191,29 puncte.

"La un moment dat, cineva trebuia să crape", ne-a spus Cristian Sima, preşedintele WBS Romania, despre falimentul băncii de investiţii americane. "Este posibil ca Ben Bernanke să mai taie chiar 0,5 puncte procentuale din dobânda de referinţă şi să le mai dea o bulă de oxigen, dar se pune întrebarea până unde are FED bani să susţină criza de lichidităţi", a mai adăugat domnia sa.

În opinia domnului Sima, următoarele instituţii financiare cu probleme sunt Washington Mutual şi Ambac Financial. Preşedintele WBS ne-a mai precizat: "Deutsche Bank şi Goldman Sachs stau bine pentru că sunt <în bani> şi ar putea înghiţi alte bănci.

După ce a preluat Merrill Lynch, Bank of America poate deveni cea mai mare bancă din lume.

În aceste condiţii, investitorii români ar fi cel mai bine să aştepte, însă cei care au lichidităţi şi cumpără, nu fac nici ei rău".

Brokerii confirmă corelarea indirectă cu piaţa americană, nefiind surprinşi de scăderile accentuate, iar investitorii speriaţi par să se ferească din ce în ce mai mult de bursă.

Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", ne-a spus: "Pe termen scurt, suntem afectaţi, în mod indirect, de ştirile negative din pieţele externe", adăugând că "din cauza acestor ştiri şi al efectului devastator pe care îl au, investitorii din piaţă devin agitaţi, speculatorii îşi vând participaţiile, în timp ce investitorii străini sunt absenţi din piaţă". Domnia sa consideră că "după asemenea scăderi vor exista şi reveniri, dar important este când se va schimba trendul bursei."

Domnul Chişu ne-a explicat: "Pe termen mediu şi lung, investitorii ar putea obţine câştiguri importante pe bursă, însă pe termen scurt aceştia trebuie să fie foarte precauţi."

Bogdan Bilaus, Head of Investment Management la "SAI Raiffeisen Asset Management", ne-a declarat: "Având în vedere evenimentele din weekend, mă refer aici la ştirile referitoare la Lehman Brothers, Merrill Lynch şi AIG, era de aşteptat ca şi piaţa românească să reflecte îngrijorarea investitorilor la nivel global. Chiar dacă se vor găsi voci care să afirme că economia românească nu are problemele celei americane, iar sistemul financiar nu este afectat de aspecte de genul celor care au dus la situaţia curentă, trebuie să reţinem că suntem totuşi într-o piaţă de capital globală şi suntem influenţaţi atât de aspectele pozitive cât şi de cele negative."

Domnul Bilaus a adăugat: "Pe piaţa de capital, poate cel mai important aspect al globalizării este gradul de aversiune faţă de risc al investitorilor. Acesta se propagă nu numai odată cu fluxurile de capital, dar şi odată cu încercările investitorilor de a anticipa comportamentul celorlaţi participanţi la piaţă. De altfel, e un fapt demonstrat că în perioade de criză corelaţia dintre pieţe creşte."

Analistul citat este de părere că evenimentele de pe piaţa americană "au crescut gradul de aversiune faţă de risc al investitorior la nivel global, iar piaţa locală nu a putut fi ocolită de această mişcare".

"Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere că de multe ori momentele de panică au constituit momente de atingere a minimelor şi întoarcere sau calmare a pieţelor", a explicat domnul Bilaus.

Gabriel Necula, broker la "Prime Transaction", este de părere că "acei investitori care încă mai sunt pe piaţă sunt influenţati de ştirilie din piaţa americană referitoare la Merrill Lynch, Lehman Brothers şi AIG, iar dacă lucrurile vor merge la fel nu va exista o oprire a evenimentelor negative."

Domnia sa ne exemplifică corelarea puternică cu pieţele internaţionale prin intermediul unei situaţii ipotetice: "Dacă FED ar anuţa salvarea uneia dintre băncile în criză atunci am putea vedea, din nou, creşteri de 10% pentru BET-FI, la fel cum dacă, de exemplu, Morgan Stanley, ar anunţa probleme financiare bursa ar înregistra scăderi accentuate."

Analistul Marius Plugaru susţine că "suntem, în continuare, în zona emoţională, iar în momente disperate oamenii fac gesturi disperate". Domnul Plugaru a adăugat că "ar fi timpul ca instituţiile pieţei de capital să pregătească piaţa de capital pentru o relansare şi să ofere investitorilor infrastructură şi servicii mult mai performante".

Printre emitenţii afectaţi de negativismul din piaţă se numără şi "Transelectrica" (simbol TEL) cu o depreciere de 6,22% şi "Impact Developer &Contractor" (simbol IMP) cu o scădere de 4,76" în timp ce, ieri, doar două companii au înregistrat creşteri ale cotaţiilor.

Emitenţii din sectorul bancar de la Bursa de Valori Bucureşti au avut de pierdut de pe urma crizelor din piaţa internaţională, devenind victime colaterale, însă, comparativ cu sectorul bancar din pieţele externe au înregistrat o evoluţie bună.

Marius Plugaru este de părere că "băncile listate la bursă sunt doar victime colaterale, iar la noi nu se pune problema unor crize sau a unor falimente".

Bogdan Bilaus ne-a explicat: "Comparând situaţia emitentilor din sectorul bancar din pieţele dezvoltate cu cei de pe piaţa locală, pe parcursul ultimelor 12 luni, aş aprecia că băncile locale au avut o evoluţie bună. Astfel, în USA indicele băncilor diversificate din cadrul indicelui S&P 500 a avut o performanţă cu 12,35% mai slabă decât indicele S&P 500 în ansamblu. În Europa de Vest, majoritatea băncilor din cadrul indicelui DJ EuroStoxx au avut o performanţă mai slabă decât acesta cu valori cuprinse între 3,44% (Intesa Sanpaolo SpA) şi 38,8% (Fortis ). Doar două bănci (din 10) au avut o performanţă mai bună decât a indicelui, cu 5,59% (Banco Santander) şi 7,54% (BNP Paribas)."

"În acest context, băncile româneşti au o situaţie mult mai favorabilă. Astfel, în ultimele 12 luni emitenţii din sectorul bancar au evoluat relativ faţă de indicele BET astfel: BRD +6,18%, TLV +0,71%, BCC -7,93%. Trebuie avut în vedere că această analiză este oarecum denaturată de faptul că ponderea băncilor în BET este de circa 33% (deci un factor determinant), spre deosebire de indicii S&P500 şi DJ EuroStoxx, unde ponderea acestora este de 1,89% (băncile diversificate, nu şi cele de investiţii), respectiv 22,80%", a completat analistul citat.

Domnul Bilaus susţine că "putem aprecia evoluţia sectorului bancar drept una pozitivă, iar, în continuare, emitenţii din acest sector vor trebui să facă faţă schimbărilor majore care au avut loc sau care se prefigurează: încetinirea ritmului creditării, lichiditate redusă, creşterea dobânzilor pentru atragerea de resurse. Evoluţia cotaţiilor bursiere va depinde în mare masură de felul în care managementul emitenţilor va şti să răspundă acestor provocări."

În şedinţa bursieră de ieri preţul acţiunilor emise de "BRD - Groupe Societe Generale" (simbol BRD) a scăzut cu 4,43%, iar cotaţia titlurilor "Banca Comercială Carpatica" (simbol BCC) s-a depreciat cu 1,07%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb