MANAGERUL FP SUSŢINE LISTĂRILE SECUNDARE LA LONDRA Konieczny se contrează din nou cu Sobolewski

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 iulie 2016

Konieczny se contrează din nou cu Sobolewski

Polonezii Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, şi Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, au, din nou, păreri diferite.

Greg Konieczny a transmis, ieri, că, după votul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, susţine în continuare cu fermitate listările pe Bursa de Valori de la Londra, inclusiv viitoarele listări secundare ale Hidrolectrica şi OMV Petrom.

Dar, recent, Ludwik Sobolewski spusese că nu mai vede nici un sens pentru listarea la Londra a companiilor româneşti, adăugând că pentru listarea Fondul Proprietatea la Londra nu a găsit nici un motiv.

Konieczny a detaliat, printr-un comunicat transmis ieri, argumentele sale: "Suntem încrezători că Londra îşi va menţine pe termen lung poziţia de piaţă internaţională majoră pentru emitenţi şi investitori şi există motive solide pentru a considera că Bursa de Valori de la Londra va rămâne un centru important la nivel global, indiferent de termenii finali ai acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europenană: - pe Bursa de la Londra sunt listate peste 500 de companii internaţionale, cu o capitalizare de piaţă cumulată de 3,5 trilioane de dolari, şi oferă segmente de piaţă multiple care pot acomoda companii indiferent de dimensiune, sector de activitate sau stadiu de dezvoltare; - Londra oferă acces la un mix unic de investitori internaţionali (53% din Marea Britanie, 29% din Statele Unite şi 15% din Europa) şi a fost principala piaţă pentru IPO-uri în 2015, cu 93 de oferte publice iniţiale având o valoare cumulată de 13,4 miliarde de lire sterline".

Potrivit managerului FP, 2016 este un an aglomerat din acest punct de vedere, cu 36 de IPO-uri în valoare totală de 2,6 miliarde de lire sterline de la începutul anului până în prezent. Performanţa medie de la data IPO-ului până în prezent este de 11%, iar peste o treime din emitenţi se tranzacţionează la un preţ peste nivelul iniţial, a adăugat Greg Konieczny. Potrivit acestuia, fonduri de investiţii globale cu active sub administrare de peste 2 trilioane de dolari au sediul la Londra, peste nivelul consemnat de orice alt oraş din lume.

La un an de la listarea FP pe Bursa de la Londra, baza de investitori instituţionali internaţionali a Fondului s-a extins, există o acoperire mai largă în rapoartele de analiză ale companiilor internaţionale de brokeraj, iar Fondul Proprietatea şi România au devenit mai vizibile pentru investitorii internaţionali, susţine domnul Konieczny, precizând: "Facilitatea GDR a atins rapid nivelul maxim admis de o treime din acţiunile totale, ceea ce arată interesul crescut din partea investitorilor, iar ponderea investitorilor instituţionali străini în capitalul social al Fondului s-a majorat de la 53% la peste 60%.

Mulţi dintre aceşti investitori au devenit investitori activi şi în alte companii româneşti şi ar trebui să fie participanţi cheie la viitoarele IPO-uri din România. Mai mult, GDR-urile se tranzacţionează în acest moment pe piaţa de la Londra cu o primă de 2,5% peste preţul acţiunilor de la Bucureşti".

În schimb, în opinia directorului general BVB, listările companiilor autohtone şi pe alte pieţe au avut sens, la un moment dat, pe fondul necesităţii accesării investitorilor străini.

"Dar, pentru companiile deja listate, precum Petrom, listarea la Londra nu are absolut nici un sens", a precizat domnul Sobolewski: "Am acceptat că există o necesitate, în cazul Romgaz şi Electrica, să se listeze la Londra, dar pentru Fondul Proprietatea nu am văzut nici un motiv".

În piaţă, este notorietate că Sobolewski şi Konieczny nu se prea au la suflet, iar, la începutul anului trecut, tocmai intenţiile FP să se listeze la Londra, au generat un conflict care a fost prezentat de ziarul "BURSA".

Atunci, Greg Konieczny a solicitat, printr-o scrisoare oficială, Consiliului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) să-şi prezinte public punctul de vedere privind listarea secundară a Fondului la Londra. Oficialul FP a susţinut, atunci, că are informaţii că Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, şi preşedintele Lucian Anghel manifestă o opoziţie puternică faţă de acest demers.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. prioritatea tuturor trebuie sa fie trecerea BVB in categoria pietelor emergente, asa vom castiga cel mai mult; FP isi vede doar interesele proprii pe termen scurt ! de unde sa avem emitenti mari si lichiditate, daca mutam in londra tot ce prindem ??

    1. Postac penibil.

      NU e penibil ! Are dreptate ! Companiile listate la Londra nu au avut nici un beneficiu, nici de imagine ,nici de pret , nici de lichiditate , nici de nimic. Ii doare in cot pe cei de la Londra de companiile romanesti cu parfumul lor de periferie...

      faraonic. Invata de la un imbecil: Listarea LSE a permis trecerea de la supravegherea ASF la supravegherea luxemburgheza. De la 1 aprilie. Cristi C poate sa-ti confirme.;-)

    Greg Konieczny listarea duala este o MARE EROARE!!!!!Este o hemoragie de bani, absolut inutila, profita cativa speculatori si atat!!!!!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb