Manechine de test

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 18 ianuarie 2011

Cătălin Avramescu

Acum ceva vreme, eram pasager în maşina unei cunoştinţe. Curios, o întreb dacă are versiunea cu 3 sau cu 4 cilindri a modelului respectiv. Răspunsul m-a stupefiat: "Cum adică cilindri?". Am realizat atunci că şoferiţa res-pectivă nu avea nici cea mai vagă idee despre cum funcţionează un motor de automobil. Conducea de ani de zile, însă nu îşi pusese niciodată întrebarea: ce anume propulsa maşina? Un elastic răsucit în jurul unui butuc de lemn? O veveriţă care alerga după alune într-o cuşcă rotativă? "A, nu!" - mi-a răspuns. "Mi-am dat seama că e ceva pe benzină, doar cu asta alimentez..."

Există, evident, consumatori competenţi sau incompetenţi. Dincolo de glumele despre doamne la volan, este clar că fiecare dintre noi avem limitele noastre. Să rămânem însă la exemplele cu automobile.

Spre deosebire de şoferiţa noastră, unii cumpărători de automobile sunt competenţi. Conduc bine şi ştiu ce se află sub capotă. Stăpânesc datele tehnice şi pot da sfaturi altora. Îi face asta experţi în automobile?

Evident că nu. Un expert posedă alt fel de cunoaştere. Inginerul auto înţelege la nivel profesional cum e construită maşină, ce sisteme are şi care îi sunt limitele. El colaborează cu alţi experţi şi stăpâneşte un vocabular profesional.

În viaţa de zi cu zi este suficient să fim consumatori avizaţi. Sau să îi cunoaştem pe unii. Dar asta nu ne va ajuta nici să construim maşini şi nici să vorbim profesional despre acestea.

Ceva asemănător se petrece cu domeniul ştiinţelor politice. Faptul că ne uităm la ştiri, citim ziarele, votăm sau spunem un banc cu politicieni nu ne va transforma decât în consumatori avizaţi. Cel mult...

Diferenţa aceasta, între consumatori (avizaţi sau simpli ageamii) şi experţi, ne ajută să lămurim o ches-tiune. Anume aceea a senzaţiei de surpriză (ca să nu spun stupoare) pe care amatorul o resimte adesea atunci când intră în contact cu o analiză profesională a politicii.

Să revenim la inginerul nostru. El nu face (doar) lucrurile pe care le face "consumatorul avizat". Pentru inginer, nu e suficient să dea ture cu maşina în jurul oraşului. Sau să îi schimbe o bujie.

Inginerul are alte mijloace. Testele sale duc maşina la limită. Şi chiar dincolo de aceasta. Spre exemplu, pentru a înţelege structura maşinii el izbeşte un exemplar nou de un perete de beton până ce îl face fărâme. Repetă experimentul, din diferite unghiuri. Imaginile nu sunt prea plăcute vederii. Manechinele de test, cu senzori prinşi de ele, trec prin clipe grele. Structura se deformează în jurul lor.

Cam aşa se petrec lucrurile şi în laboratoarele analizei politice. Pentru a înţelege o structură, un regim, trebuie să îl vezi cum se comportă "la limită". Evident, aici avem, metodologic vorbind, o dificultate. Spre deosebire de inginer, nu putem supune o comunitate politică unor experimente extreme.

Din fericire, acest lucru nici nu este necesar. Pentru că, din păcate, Istoria a făcut-o deja pentru noi. Revoluţii, greve generale, alegeri falsificate, războaie, crize economice, izolaţionism, secesiune.

Lista poate continua. Toate aces-tea nu sunt, nici ele, plăcute vederii intelectului amator. Pe acesta uneori chiar îl lasă nervii. "Ce-i asta, domnule, sistemul de vot IRV sau SNTV? Şi ce treabă avem cu statul Dakota de Nord sau cu Argentina anilor "30?". Dar acest tip de demers este uneori necesar apropierii de înţelegerea profesională a unui sistem politic.

O simplă privire la o listă de cărţi profesionale ne arată că multe au subiecte pe care amatorul le-ar considera "extreme", "curioase" sau "excentrice".

Iată un test. Iau lista cărţilor de ştiinţe politice noi (ultimele 30 de zile) de pe Amazon. Un profesor de la Yale are o carte despre "violenţa păcii". O altă carte analizează inegalităţile Nord-Sud în Italia şi Libia. Alta este despre de-nazificare în zona de ocupaţie sovietică. Alta, despre teoria probabilităţii la John Locke. Alta, despre serviciul consular american în Irlanda, între 1790 şi 1913. Etc., etc.

"Analiştii" noştri sunt, în cel mai bun caz, amatori avizaţi. Ştiu câţi cilindri are maşina. Ne pot da chiar un sfat onest dacă un model anume "face banii".

Dar cam atât. Pentru altfel de cunoaştere, profesională, a unui sistem politic, trebuie să acceptăm altfel de exemple şi alt gen de analiză decât bârfa nocturnă de la TV sau decât interviurile cu "lideri de opinie". Şi să mai lăsăm mirarea sau indignarea deoparte. Iar dacă ne plictiseşte filmul cu manechinele de test lovindu-se de parbriz, atunci să rămânem la telenovele. Şi să plângem în ba-tistă. Şi să povestim vecinelor, la o cafea. "Ai văzut, dragă? Ce oameni răi..."

Aşadar, putem alege, ca cititori sau spectatori. Putem urmări o tragedie de cartier. Ionescu versus Georgescu. Eventual cu Poliţia la poartă. Şi să o comentăm a doua zi, la serviciu, pe forumuri sau la telefon. Ori putem încerca idei, argumente, modele. Eventual la limită, din unghiuri improbabile. Asta, dacă dorim să ne facem meseria de cetăţean ceva mai profesionist.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Experimente sociale cu cetatenii profesionisti, adica indoctrinati, au facut Lenin, Hitler si Stalin, ba parca si prin chibutz-urile din Izrael s-a mai facut cate ceva. Invata-l pe Mengele ptr asta, ca ce ai citit in ultimele 30 de zile n-o sa te ajute. In rest in lipsa de analisti politici, o sa murim de foame, dar bine ca avem unul si bun. Amin

    dragutz! mai c.p.ai inceput sa umblii si cu fete? nu e cam devreme? sau era o matusa? tine-o asa!

    astept un articol in care sa faci legatura intre numarul de cilindri din dotarea orgii din viena si tehnica lingvistica in sfertodoxie!

    Don consilier prezidential incearca sa ne convinga,voalat, ca singurii analisti politici reali,profesionisti, ar fi unii ca domnia sa ! Cu parabole, comparatii din diverse domenii,auto, mondene, politice etc,etc. Ca sa vezi ..! De unde ati sarit dle profesionist in ale diversiunii politice clocite in laboratoarele cotroceniste? Ori n-ati priceput un lucru : ca sluga seamana cu stapanul ? Conform unei afirmatii a dvs din lunile trecute si anume ca cine duce tava mananca intotdeauna bine! Sa va amintim ca seful dvs a jurat de cateva ori stramb pe biblie? Sa va amintim ca desi, dupa un interval de timp, nu prea va mai avea ce sa faca cu cei 2,5 miliarde euro stransi in conturi din strainatate? Sa va amintim ca tara noastra a ajuns oaia neagra a UE din cauza comportamentului iresponsabil al sefului dvs ? Ca in timp ce scolile nu sunt terminate ,din lipsa de fonduri,dna ministru al Turismului si Dezvoltarii Regionale,arunca banii pe sali de sport inutile afirmand cu nonsalanta ca oaceasta actiune de construire a salilor de sport este ceruta de nu stim care asociatii sportive ! Conform zicalei : Chelului ii trebuie tichie cu margaritar! Referitor la situatiile limita dpdv politic,este posibil sa le traiti pe propria piele! Cand ,fortand alegerile anticipate,seful dvs,sa fie destituit de o majoritate politica! Care se va crea indubitabil pe fondul tampeniei privind recalcalcularea pensiilor militare! Batul are doua capete dle consilier prezidential si nu veti sti niciodata cand va va altoi.. La figurat evident.. Si ca sa inchei cu o alta constatare trista pentru dvs Unde este libertatea presei clamata de seful dvs? Credeti ca a folosit cuiva distrugerea site-rilor incomode ale PRM? A fost o magarie a STS-ului dlui Marcel Opris ce a folosit resursele programelor cumparate din Vest. Ca si magaria ,nu pot s-o numesc altfel, a evacuarii PRM din sediul legal obtinut de la guvernul Tariceanu. Seful dvs si pdl-ul joaca pe o sarma suspendata deasupra unei prapastii! Dedesubt, campiile verzi pentru sef ,mai devreme sau mai tarziu, iar pentru varfurile pdl-iste DNA-ul ,cu toate consecintele. Atat! Dle Natafletz este randul Dvs si al altora.

    Asta e varza... a vorbit si el pentru prima data in viata lui cu o femeie si a constatat cat de pregatit e el intr-un domeniu care pentru persoana respectiva mai mult ca sigur nu inseamna nimic. Pai bine, telegentule, tu discuti cu fetele despre mecanica? Mai bine ramaneai la ceaiul de paducel, expertule! Publica, dragutule, ca asa ne mai inveselim si noi. Ai un umor involuntar (sa fiu altfel decat ai fost tu cu interlocutoarea ta) ceva de speriat. Te rog scrie chiar tot ce-ti trece prin minte poate asa te vom cunoaste mai bine si nu ne vom mai mira de ceea ce ni se intampla zilnic.

    Asta e varza... a vorbit si el pentru prima data in viata lui cu o femeie si a constatat cat de pregatit e el intr-un domeniu care pentru persoana respectiva mai mult ca sigur nu inseamna nimic. Pai bine, telegentule, tu discuti cu fetele despre mecanica? Mai bine ramaneai la ceaiul de paducel, expertule! Publica, dragutule, ca asa ne mai inveselim si noi. Ai un umor involuntar (sa fiu altfel decat ai fost tu cu interlocutoarea ta) ceva de speriat. Te rog scrie chiar tot ce-ti trece prin minte poate asa te vom cunoaste mai bine si nu ne vom mai mira de ceea ce ni se intampla zilnic.

    Atata tapaj pt o singura idee. Oboseai mai putzin cititorul daca spuneai direct> "Bei guvizilor, eu sunt expert in stiinte politice si ca dovada ca sunt expert, iata, sunt la zi cu cartile in domeniu, ma upgradez odata pe luna, ma'ntelegi" ...si gata Cataline. Nu trebuia sa jignesti pt ideea dumitale marunta o doamna care s'ar putea sa fie mult mai avizata in stiinte politice decat esti dumneata in domeniul dumneaei, sa zicem medicina, fapt care o face mult superioara dumitale, fara sa stie ce anume propulseaza masina pe care o conduce. Basca ca tema asta o reiei zilnic uitandu'te in oglinda si aparandu'ti cel mai mare politolog pe care l'a fatat tzara asta facuta posta de totzi republicanii dumitale...

    Da bine zici, hai sa vedem pe argumente, ca simpla clamare a profesiunii nu'mi este suficienta. Imi amintesti de un fost coleg care intr'o disputa pe teme juridice, cand si'a terminat argumentele a zis "eu sunt jurist" ca si cum asta garanta dreptatea la el. Imi pare rau Cataline, dar dumitale EXACT ARGUMENTELE PROFESIONISTE iti lipsesc. Dumneata dai elemente comparative din Patagonia sau de aiurea si UITI SA CUPRINZI TOATE ELEMENTELE SISTEMELOR PE CARE LE DESCRII. Iar cand itzi vin contraargumentele pe forum, bagi capul in nisip si spui "eu sunt specialist". Esti 0 in stiinte politice, sau cel mult "avizat" dar nu si inteligent. Cartile sunt o conditie necesara, NU SI SUFICIENTA ca sa devii specialist. Mai trebuie sa ai si niste axoni ca sa si prelucrezi ce citesti. Dumneata prinzi o idee din zbor, cum ai facut cu ineficienta cadourilor de sapt trecuta si vii sa o proclami ca esenta lumii. Maine vei citi alta carte si vei veni cu alta nastrusnicie, uitand ca acu o saptamana ai spus ceva ce contrzici acuma, asta pt ca lucrezi numai cu DDR nu si cu HDD.... 

    1. L-ai facut de ca ca Nataflefletule !.

      Nu asa te exprimi ? : Basca ca tema ...." ; chiar de caca !!. 

    Bravo Cataline ! vezi cum pleznesc imediat chibitii? parca ar comenta in parc meciul de fotbal.... 

    Asta, una la mana; acum daca facem si noi o analiza a articolului, a modului tau de gandire (ne dai voie, da?) , ce observam: pe langa observarea constatarilor docte, am si eu o senzatie de surpriza (ca sa nu spun stupoare) pe care , ca amator, o resimt in fata analizei profesionale a politicii facuta in articol, dar si o intrebare/ nedumerire:ideea care s-ar desprinde din articol ar fi ca n-ar trebui sa ne plictiseasca experientele la care este supus poporul roman- gen "filmul cu manechine de text lovindu-se de parbriz" ?? pentru a putea fi considerati " cetateni ceva mai profesionisti"??.

    Adanca gandire, domnule Catalin !. 

    1. Experimentul vad ca i-a reusit d-lui consilier. Trolii s-au lovit in plin de geamul de la calculator. Chapeau!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb