Manipulări electorale: campania de primăvară

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 29 aprilie 2009

Cornel Codiţă

Vremea inocenţei sondajelor de opinie, în domeniul politic, a trecut şi la noi, de mult. Nimeni nu mai crede, serios, că ceea ce scot pe piaţă diferitele echipe de "sondori" este tot una cu ceea ce au dat la pachet celui care a plătit operaţiunea şi nici cu ceea ce se află în baza primară de date de la institut. Încet, dar sigur, chiar şi publicul larg a înţeles că sondajele de opinie, electorale, nu sunt făcute pentru ca cineva să afle ceva, ci ca să trimită mesaje către alegători şi competitori. În ciuda erodării încrederii în aceste sondaje, ele continuă să fie cerute, gustate de public şi folosite cu disperare de către cei interesaţi de manipularea opiniilor publicului alegător. Oamenii sunt dornici să afle cu o clipă, cu o săptămî­nă sau chiar cu cîteva luni înainte, cum ar arăta lumea dacă s-ar alege cutare şi nu cutare, dacă partidul X ar cîştiga voturi, iar Z ar pierde. Acest apetit al cititului în stele, ori în frunzele de ceai, face aproape nemuritoare instituţia aşa-ziselor sondaje de opinie, nu doar la noi, ci peste tot în lume. Nu spun că nu se fac şi sondaje care respectă criteriile ştiinţifice, deontologice, atîtea cîte sunt! Problema, asemenea crocodilului de la circ, este că o zi zboară, o zi nu zboară şi niciodată nu poţi şti în care din zilele de reprezentaţie ai nimerit! De aici, o întărire a efec­tului manipulator, deci un motiv în plus ca politicienii şi echipele lor de campanie să acorde interes maxim acestui instrument al luptei politice.

Ce spun, aşadar, ultimele sondaje electorale şi cui?

Trăsătura lor comună este instalarea unei tendinţe de scădere a sprijinului, a încrederii acordate de alegători actorului politic principal, de pe scena noastră politică - Preşedintele Traian Băsescu. Sondajele ţipă toate spre noi - Atenţie, cad stînci! Problema principală cu acest mesaj, dacă ar fi în concordanţă cu "realitatea", adică cu starea de spirit şi opţiunile populaţiei, este că nu prea sunt motive evidente. De ce ar fi Traian Băsescu, Preşedintele, mai puţin demn de încredere, acum, decît acum cinci luni? Competitorii şi inamicii Preşedintelui ar putea desigur să alcătuiască o lungă listă de motive - de la ineficienţa acţiunii prezidenţiale pînă la repetatele derapaje politice. Doar că aceste motive, pe care le poate invoca cineva, nu prea au de-a face cu populaţia şi alegătorii. Nu-mi aduc aminte de vreun preşedinte care să fi fost considerat de opinia publică din cale-afară de eficient, ori de scrupulos în respectarea angajamentelor sale, ori de riguros cu limitele constituţionale impuse exercitării mandatului, ori prea respectuos cu opiniile altora, mai ales ale oponenţilor săi, după cum nu a existat vreunul care să nu fi avut ataşat la dosarul mandatului său o lungă, foarte lungă, listă de greşeli şi derapaje politice. Din acest punct de vedere, Traian Băsescu nu se deosebeşte cu nimic esenţial de ceilalţi deţinători ai dregătoriei de Preşedinte, cu excepţia remarcabilă, desigur, a stilului! Care este omul însuşi, după cum ne asigură ilustrul enciclopedist George-Louis Leclerq de Buffon! A doua ipoteză, mai consistentă, care ar explica trendul descrescător respectiv, presupunînd că el este real, ţine de logica derulării mandatului prezidenţial. Către sfîrşitul mandatului, oamenii îşi iau din nou distanţa necesară faţă de cel pe care l-au susţinut fără rezerve la începutul perioadei. Este o măsură de precauţie, pentru a deschide calea unor eventuale alte opţiuni, ori este un timp de reflexie, de respiro, înaintea unei posibile reveniri în forţă la "dragostea dintîi". Acest fenomen este cunoscut specialiştilor şi este descris în toate spaţiile politice cu de­mocraţii stabile, nu doar în România. Dacă nu este o tendinţă, ci doar o variaţie locală, sezonieră, atunci mesajul este mai degrabă unul al publicului către Preşedinte,şi el spune: vrem mai mult, nu este timpul să te eclipsezi!

Cum ar arăta lucrurile dacă am presupune, însă, că sondajele au nimerit în ziua în care crocodilul din bîlciul nostru politic nu zboară? Cu alte cuvinte, dacă aşa-zisa tendinţă nu există în realitate. Care este mesajul şi cui îi este adresat?

Prima ipoteză este cea a "Gîştelor de pe Capitoliu" - Patria-Liderul în pericol! Mesajul este unul de avertis­ment şi refidelizare. El se adresează nucleului dur şi celui extins de susţinători ai Preşedintelui, cu intenţia vădită de-a inhiba orice tentativă de desprindere, orice gînd la alternativă. Este un fel de biciuire a sentimentului de fidelitate şi onoare: "Cum să-ţi laşi alesul, tocmai, acum, la greu!"

A doua ipoteză este aceea tip "Vrăjitorul din Oz": Ce ne facem noi, dacă dispare "Marele Vrăjitor"? Cum o să mai capete curaj leul fricos? Cum o să mai capete inimă Omul de Tinichea? Cum să mai scape de frică sperietoarea de ciori? etc. Frica îi adună la repezeală, la un loc, pe cei care eventual ar fi fost tentaţi să îşi caute izbăvirea în altă parte! Efectul este acelaşi, doar meca­nismul psihologic diferă!

A doua trăsătură dominantă a sondajelor este proiectarea imaginii conform căreia lupta pentru postul de "concurent în bătălia finală" a lui Traian Băsescu rămîne deschisă! Nici unul dintre contracandidaţii de partid sau independenţi nu pare exclus de la posibilitatea de-a se califica în "finală" cu Traian Băsescu, nici unuia nu i se acordă o pree­minenţă decisivă, în opinia electo­ratului.

Imaginea de ansamblu seamănă izbitor cu cea a ultimei campanii electorale prezidenţiale din Statele Unite, unde singura bătălie reală şi fără milă s-a dat în tabăra democraţilor pentru ocuparea titlului de "challanger oficial" al Preşedintelui Bush. Toată lumea ştia că bătălia finală va fi doar o formalitate, învinsul desemnat cu mult înainte de alegeri fiind Preşedintele Bush.

Să fie oare un fenomen de "contagiune electorală" sau rezultatul faptului că atît de multe echipe americane se găsesc în taberele de campanie ale prezidenţiabililor dîmboviţeni?

"Om trăi şi "om mai vedea, pe la vremea campaniei de vară....la sondaje şi manipulări!

Opinia Cititorului ( 8 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Desigur, va referiti la candidatul republican, McCain, ca la o continuare simbolica a administratiei Bush, aflata, dupa cum stim cu totii, in momentul ultimei campanii, in imposibilitatea constitutionala de a se auto-succeda (la sfarsitul a doua mandate).

    Un om cu gustul nuantelor ar putea sa nu fie de acord, McCain fiind cu totul altceva decat o continuare a lui Bush. Alt aluat, alta istorie, alt sprijin.

    Cineva cu mai putina aplecare spre amanunt si inclinat spre priviri de ansamblu ar... 

    Vai domnu Codita, dvs asa mare analist si ANTIMANIPULATOR sa fiti si sa nu gasiti motive pt care ar scadea Basescu in sondaje... Aoleu? Pai va dau eu unul. Ce'atzi zice de implinirea a 5 ani in care se aude aceeasi placa si NIMIC FAPTIC? Ce'ati zice de "Pupat piatza independentzii" dupa "tzepe in piatza Victoriei"? sau pupat 322 dupa ce i'a aruncat peste balcon? sau mafiotzii mei is buni ai vostri sunt rai? CAM CAT CREDEATI C'O SA TZINA SUCELILE LUI BOC? ... si mai si vorbiti de manipularea...

    1. Sigur ca, in mod obiectiv ar exista o gramada de motive pentru care Basescu sa scada vertiginos in preferintele electoratului.

      Tot atat de multe cat cele pentru care unii erau siguri ca un personaj ca el nu va ajunge presedinte de partid si nu il va invinge vreodata pe Nastase in alegeri. 

      Dar de cand are legatura realitatea cu intamplarile politicii? 

      Inainte de a vorbi, ar fi indicat sa citim, apoi sa mai citim odata si nu ar strica sa si gandim putin.

      Altfel, nataflet ne-am nascut,... 

      Sigur ca, in mod obiectiv ar exista o gramada de motive pentru care Basescu sa scada vertiginos in preferintele electoratului.

      Tot atat de multe cat cele pentru care unii erau siguri ca un personaj ca el nu va ajunge presedinte de partid si nu il va invinge vreodata pe Nastase in alegeri. 

      Dar de cand are legatura realitatea cu intamplarile politicii? 

      Inainte de a vorbi, ar fi indicat sa citim, apoi sa mai citim odata si nu ar strica sa si gandim putin.

      Altfel, nataflet ne-am nascut,... 

      Foarte tare argumentu domnule T. Sa citim! Superargument. Bravo. si dumneata ramai un T asa cum te'ai nascut.

    Cred ca ar trebui sa acordati putina atentie limbajului folosit domnule opinant. Data de 10 februarie 2011 ne va ajuta sa trecem din epoca puterii in cea a eticii. Sa speram ca nivelul ridicat al constiintei ne va face sa alegem lideri care se vor lupta pentru cauza eticii si nu pentru putere. Pana atunci nu mai e mult. Avem oare o superputere etica? Avem institutii care sa puna etica in centru? Pregatim astfel de lideri spirituali in sistemul nostru educativ, media abordeaza astfel de...

    Acestei schimbari paradigmatice a constiintei...corectez.

    Eu sunt cea care m-am autocorectat dar am uitat sa semnez, in graba.

    Sunt convinsa ca aceasta schimbare calitativa la nivel de constiinta va avea loc...ca vom privi zambind in urma... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb