Premierul Marcel Ciolacu anunţă că săptămâna viitoare se termină, după cinci ani, refacerea Cazinoului din Constanţa, iar "superba clădire" va putea fi vizitată în sfârşit de către public. Anunţul a fost făcut chiar de Ciolacu, care a postat pe TikTok o filmare din holul central al clădirii construite în 1910. Marcel Ciolacu a mai spus că se bucură "imens" că încă un obiectiv început când era vicepremier îl finalizeeză acum, când este prim-ministru.
"Sunt ferm convins că nu sunt singurul care venea împreună cu părinţii când era copil, pe Faleza din Constanţa şi ne uitam la ruina Cazinoului şi locuitorii din Constanţa care stăteau pe băncuţe, cei mai în vârstă, ne povesteau poveştile de la Cazinou, cum a fost construit în 1910, cum a fost bombardat în război, cum s-au găsit scrisorile deţinuţilor politic care au muncit în acest cazinou, în pereţi. Erau trei puncte de atracţie în Constanţa: cazinoul, ruina cazinoului, de fapt, era delfinariul şi era acvariul, care este vizavi de cazinou", a afirmat Marcel Ciolacu în postarea pe TikTok.Premierul a spus că se bucură "mult" că săptămâna viitoare se termină refacerea cazinoului din Constanţa şi că acesta va fi deschis publicului pentru "a-l viziona şi a vedea această superbă clădire şi construcţie".
"Puţină lume ştie, când eram vicepremier, premier era Mihai (n. red. - Mihai Tudose), am pornit pentru a trece cazinoul pe listă la CNI (n. red. Compania Naţională de Investiţii), pe lista sinteză, şi după cinci ani de renovare, fiind foarte multă migală în reconstrucţia cazinoului şi după vreo trei ani de licitaţii şi contestaţii, în sfârşit, constănţenii şi noi toţi românii o să putem vizita din nou Cazinoul din Constanţa. Mă bucur imens că încă un obiectiv pe care l-am început când eram vicepremier acum îl finalizez când sunt prim-ministru", a mai spus Marcel Ciolacu.
Aflat în centrul istoric al Constanţei, cazinoul este o clădire emblematică a oraşului, proiect al arhitectului elveţian Daniel Renard, realizat în stilul opulent al Art Nouveau şi inaugurat în 15 august 1910, în prezenţa principelui Ferdinand. După trecerea repetată a clădirii din administraţia statului în cea privată şi înapoi, Cazinoul a fost abandonat, iar în anii 2000 era în paragină.
Autorităţile locale şi centrale au încercat încă din anul 2012 să găsească fondurile şi soluţiile necesare pentru reabilitarea şi consolidarea acestuia. La nivelul CNI, în perioada 2012 - 2018, au fost derulate trei proceduri de achiziţie publică privind reabilitarea acestui obiectiv de investiţii. Principalele motive ale anulării procedurilor demarate de-a lungul timpului de către CNI au fost reprezentate tocmai de lipsa unor operatori economici capabili să îndeplinească toate condiţiile impuse de caietele de sarcini.
Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu asocierea Aedificia Carpati SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL (declarată câştigătoare în urma finalizării procedurii de achiziţie publică).
Conform contractului, au fost făcute lucrări de consolidare şi restaurare ale clădirii principale (S+P+1E+M, pod parţial şi rampă de acces către subsol), dar şi a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, reţele utilităţi, zid de apărare şi balustradă).
În timpul lucrărilor, a fost găsit un mesaj al unor deţinuţi politic care au lucrat în anii '50 la repararea Cazinoului din Constanţa, Scrisoarea deţinuţilor era zidită în fereastra scoică dinspre mare, din sala de spectacole a Cazinoului. Mesajul a fost scris pe o bucată ruptă dintr-un sac de ciment de 14 dintre cei 100 de deţinuţi care au lucrat în anii '50 la renovarea Cazinoului, afectat de bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, ulterior a fost găsit şi un bilet scris în limba germană al unui fost deţinut politic din Sibiu, în zidurile Cazinoului din Constanţa.
Cazinoul va găzdui săli de muzeu, de istorie dar şi de arta contemporană, săli de evenimente şi o cafenea. Într-una dintre sălile de la subsol vor fi expuse şi scrisorile deţinuţilor politic, folosiţi în anii '50 la renovare, şi care şi-au ascuns mesajele.