Marea Britanie a aprobat proiectul centralei nucleare de la Hinkley Point

Ziarul BURSA #Internaţional / 16 septembrie 2016

Marea Britanie a aprobat proiectul centralei nucleare de la Hinkley Point

Guvernul britanic şi-a dat ieri acordul pentru construirea unei noi centrale nucleare la Hinkley Point, un proiect controversat de 18 miliarde de lire sterline (24 miliarde de dolari) care va fi realizat de grupul francez EDF cu sprijinul unei companii chineze, informează Reuters.

"După ce am revizuit cu atenţie propunerea pentru Hinkley Point C, vom introduce o serie de măsuri care vor creşte securitatea şi vor asigura că Hinkley nu va putea schimba proprietarul fără acordul Guvernului", a declarat ministrul britanic pentru Afaceri, Greg Clark, potrivit Agerpres.

Fostul premier conservator David Cameron şi-a dat acordul de principiu pentru acest proiect încă din luna octombrie 2013, iar grupul francez EDF a luat decizia finală de investiţii în luna iulie a acestui an. Însă, Theresa May, care i-a succedat în funcţie lui David Cameron, a creat o surpriză când a anunţat că are nevoie de o perioadă suplimentară de timp pentru a analiza acest proiect.

Într-un comunicat de presă difuzat ieri, Guvernul condus de Theresa May a informat că a decis să aprobe proiectul Hinkley Point C, adăugând însă că Marea Britanie va avea un control mai mare asupra acordurilor viitoare care implică state străine ce cumpără participaţii la "infrastructura vitală".

Proiectul Hinkley Point C prevede construirea a două noi reactoare nucleare EPR în zona de sud-vest a Angliei. Responsabil de proiect va fi grupul francez de electricitate EDF, controlat de stat, care va finanţa două treimi din proiect, în timp ce partenerul chinez, grupul de stat CGN, va finanţa restul. Aceasta va fi prima centrală nucleară construită în Marea Britanie în ultimii 20 de ani, iar noile reactoare vor furniza 7% din necesarul de electricitate al ţării, la un preţ garantat de autorităţile publice.

Criticii proiectului sunt nemulţumiţi şi de preţul prea mare al proiectului, care, potrivit lor, a fost fixat înainte de scăderea cotaţiei petrolului. Comunicatul oficial precizează că preţul plătit de Guvernul britanic pentru energia produsă la Hinkley Point nu s-a modificat.

În 2015, energia electrică generată în Marea Britanie a provenit în proporţie de 30% de la centralele pe bază de gaz, 30% de la termocentralele pe bază de cărbune, 19% de la reactoarele nucleare şi 19% de la instalaţiile regenerabile. Însă, din cele opt centrale nucleare care mai funcţionează în Marea Britanie, doar una va mai continua să funcţioneze după 2030, iar cele mai poluante termocentralele pe cărbune vor fi închise. În consecinţă, autorităţile britanice trebuie să găsească noi surse de electricitate, respectând în acelaşi timp obiectivul de reducere cu 57% a emisiilor de dioxid de carbon până în 2030.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb