• Importurile elveţiene de aur rusesc, investigate de autorităţi
Regatul Unit, Statele Unite, Canada şi Japonia urmează să interzică importurile de aur rusesc, în cadrul unor noi sancţiuni, din cauza invaziei ruse a Ucrainei, a anunţat ieri Guvernul britanic, în prima zi a unui summit G7 ce se desfăşoară în sudul Germaniei, relatează AFP.
"Aceste măsuri vor lovi în mod direct oligarhii ruşi şi vor ataca inima maşinii de război a lui Putin", a spus premierul britanic Boris Johnson, menţionând: "Putin îşi delapidează resursele de bază în acest război inutil şi barbar. El îşi hrăneşte egoul în detrimentul popoarelor ucrainean şi rus. Trebuie să secăm finanţările regimului Putin. Asta facem împreună cu aliaţii noştri".
Rusia este o importantă ţară producătoare de aur, al cărui export a reprezentat aproape 15 miliarde de euro în 2021, potrivit Guvernului britanic, notează news.ro.
Un embargo al aurului din Rusia pe pieţele din Londra - important centru financiar în tranzacţii cu materii prime - urmează să aibă "un impact enorm asupra capacităţii lui Putin de a aduna fonduri", subliniază Guvernul britanic, adăugând că acest lucru va lovi mai ales elitele ruseşti, care au cumpărat aur "pentru a încerca să ocolească sancţiunile occidentale".
Aceste măsuri vizează însă doar aurul nou extras în Rusia şi nu pe cel achiziţionat înainte de implementarea embargoului.
• Aurul rusesc ajuns în Elveţia - destinat rafinării sau altor procesări
Autorităţile vamale elveţiene analizează importul a peste trei tone de aur rusesc în luna mai, ca să vadă dacă tranzacţiile realizate prin Marea Britanie încalcă sancţiunile impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei, a anunţat vineri Guvernul elveţian, conform Reuters.
Datele publicate recent de autorităţile vamale au arătat că Elveţia a importat în luna mai aur din Rusia, în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari, pentru prima dată de când Kremlinul a trimis trupele în Ucraina, în 24 februarie. Cantitatea reprezintă aproximativ 2-3% din importurile totale de aur ale Elveţiei, conform autorităţilor vamale.
Într-un comunicat, Oficiul federal elveţian al vămilor şi securităţii frontierelor (BAZG) a informat că nu poate preciza din motive legale cine a importat din Regatul Unit aurul de origine rusească, menţionând: "Aproximativ trei tone de aur originar din Rusia, în valoare de 194 de milioane de franci elveţieni (202 milioane de dolari) au fost importate din Marea Britanie în Elveţia. BAZG verifică aceste importuri în privinţa sancţiunilor aplicabile".
Practic, Elveţia a adoptat toate sancţiunile impuse de Uniunea Europeană contra companiilor şi persoanelor individuale din Rusia, care nu au vizat direct livrările comerciale de aur, dar multe bănci şi companii de rafinare au renunţat la aurul din Rusia după începerea invaziei. Totodată, nu sunt restricţii privind tranzacţionarea aurului sub alte forme, precum bijuterii şi monede de aur.
Este interzis, însă, exportul aurului în Rusia, dar Elveţia poate importa aur rusesc.
Bloomberg a precizat că aproape tot aurul trimis de ruşi în Elveţia a fost înregistrat de vamă ca fiind pentru rafinare sau alte procesări, ceea ce indică faptul că una dintre rafinăriile ţării l-a cumpărat. Cele mai mari patru rafinării elveţiene - MKS PAMP SA, Metalor Technologies SA, Argor-Heraeus SA şi Valcambi SA - au informat că nu au achiziţionat metalul din Rusia.
Elveţia este cel mai mare centru global de rafinare a aurului şi un hub de tranzit pentru metalul galben. Datele privind exporturile furnizează informaţii legate de tendinţele de pe piaţă. Rusia este unul din cei mai mari producători globali de aur (monede, lingouri sau bare cu o puritate de cel puţin 995/1.000), conform Agerpres.
În perioada februarie 2021 - februarie 2022, în medie, Elveţia a importat lunar aproximativ două tone de aur din Rusia.
• Exporturile elveţiene de aur către India, la cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni
Livrările Elveţiei de aur către China au scăzut în luna mai 2022, însă cele către India au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni, conform presei internaţionale. China şi India sunt responsabile pentru aproximativ două cincimi din cererea mondială de aur.
China importa anual aur în valoare de zeci de miliarde de dolari, însă, în 2020, importurile au scăzut pe fondul răspândirii coronavirusului şi al diminuării cererii locale. Odată cu revenirea puternică a economiei chineze, începând din a doua jumătate a anului trecut, a revenit şi apetitul chinezilor pentru bijuterii, lingouri şi monede de aur.
Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a scăzut cu 0,3%, la 1.824,80 dolari uncia la Comex New York, vineri la ora locală 08.42, cea spot a urcat cu 0,1%, la 1.825,27 dolari/uncie.
Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna iulie era de 134 de euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a scăzut la 130,1 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.48 atingea 132,8 euro.
Statele membre UE trebuie să înceapă să cumpere energie în mod colectiv şi să implementeze plafonarea preţurilor la gaze, pentru a preveni o criză majoră în următoarea iarnă, a afirmat vineri premierul belgian Alexander De Croo, transmite Reuters.
"Trebuie să formăm un bloc energetic. Dacă operăm toţi pe cont propriu, ne vom duce singuri în jos" a declarat oficialul, înaintea unei euniuni a liderilor UE de la Bruxelles, menţionând: "Trebuie să începem să cumpărăm energie în mod colectiv, trebuie să implementăm plafonarea preţurilor şi trebuie să facem împreună planuri pentru a trece iarna. Dacă nu acordăm atenţie acestei probleme, atunci întreaga economie a UE va intra în recesiune, cu toate consecinţele".
------------
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna august a crescut cu 2% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de vineri, atingând 112,21 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în august a urcat cu 2,2%, la 106,52 dolari barilul la ora locală 08.42.
------------
Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 1,9% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.44, ajungând la 9,67 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie era în urcare cu 2,3%, la 6,70 dolari/buşel.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2022, 18:56)
Muica, il nenorocesc astia pe Putn cu sanctiunile, ii dau decisive duoa decisive!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2022, 21:09)
Ce fraieri nu le trebuie aur...