MARIAN SÂRBU NU RENUNŢĂ LA ASF  Adio, dar rămân cu tine!

MIHAI ŞTEFAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie 2014

Adio, dar rămân cu tine!

Marian Sârbu a fost numit consilier ASF pe relaţia cu Parlamentul, după ce a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte

Dorinţa lui Marian Sârbu să facă parte din echipa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pare să fie de nestăvilit.

După ce a refuzat să părăsească funcţia de prim-vicepreşedinte al instituţiei, timp de mai bine de două săptămâni de la momentul în care Curtea Constituţională (CC) a constatat că numirea sa a fost neconstituţională, domnia sa a rămas în cadrul ASF, pe post de consilier în relaţia cu Parlamentul.

Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară preferă să fie foarte discreţi cu informaţiile despre parcursul profesional al fostului ministru în cadrul ASF, oferindu-le doar atunci când sunt întrebaţi sau ca reacţii la articole apărute în presă.

Astfel, supraveghetorul pieţelor de capital, de asigurări şi pensii private din ţara noastră a anunţat că Marian Sârbu a demisionat din poziţia de prim-vicepreşedinte după ce presa a scris că acesta îşi continuă mandatul.

ASF susţinea, iniţial, că CC a constatat neconstituţionalitatea numirii lui Marian Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte, dar nu a dispus încetarea mandatului şi nici întreruperea raporturilor de muncă cu Autoritatea.

Acum, aflăm că domnul Sârbu rămâne, în continuare, în ASF de la preşedintele instituţiei, Mişu Negriţoiu, care a răspuns la o întrebare pe acest subiect, după o conferinţă pe o altă temă.

Curtea Constituţională şi-a motivat decizia prin faptul că Marian Sârbu nu are experienţa profesională specifică funcţiei în care fusese numit de Parlament.

Pentru noua poziţie, domnia sa pare să fie mai calificat, având în vedere că este un politician cu vechime, care a avut mai multe mandate de parlamentar şi de ministru, precum şi larga majoritate cu care a fost numit în funcţie de Parlament, prin încălcarea Constituţiei.

După demisia prim-vicepreşedintelui, parlamentarii trebuie să facă o nouă numire la ASF, unde componenţa Consiliului a fost modificată de mai multe ori, fie din cauză că numărul membrilor a fost redus prin lege, fie pentru că unii au fost arestaţi (preşedintele Dan Radu Ruşanu) sau au plecat pe alte posturi (Victor Ciorbea, la Avocatul Poporului).

ASF va primi asistenţă de la Banca Mondială pentru creşterea eficienţei

Banca Mondială va acorda ASF, în baza unui memorandum semnat marţi, asistenţă tehnică pentru transformarea structurii instituţionale şi organizaţionale a autorităţii.

Obiectivul memorandumului este sprijinirea ASF în vederea optimizării arhitecturii organizaţionale în linie cu mecanismele potrivite pentru o autoritate de supraveghere financiară multi-sectorială integrată şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare simultan cu întărirea mecanismului de supraveghere din cadrul autortăţii.

Conform memorandumului, o echipă de experţi ai Băncii Mondiale va evalua şi va oferi recomandări ASF pe mai multe paliere legate de structura organizaţională şi pentru optimizarea proceselor interne.

Un prim obiectiv este întărirea capacităţii instituţionale integrate şi întărirea funcţiei de supraveghere în cele trei sectoare, şi anume asigurări, piaţă de capital şi pensii private.

De asemenea, experţii vor analiza funcţiile de suport şi arhitectura multi-departamentală şi vor face recomandări pentru eficientizare din punct de vedere al costurilor şi resurselor alocate.

Analiza va urmări şi evaluarea infrastructurii de tehnologie a informaţiei şi va examina modalităţile prin care anumite procese pot fi automatizate.

Totodată, analiza va identifica zonele de expertiză comună pentru cele trei pieţe supravegheate de ASF şi va propune abordări de supraveghere integrată şi recomandări pentru cadrul de reglementare, astfel încât ASF să poată asigura sustenabil atât dezvoltarea pieţelor, cât şi menţinerea stabilităţii financiare.

"Acest memorandum face parte din viziunea de dezvoltare a ASF, ca autoritate integrată. Vrem să creştem capacitatea de supraveghere eficientă şi vrem să beneficiem de cele mai bune strategii pe care experţii Băncii Mondiale le pot oferi. La final vor câştiga atât consumatorii de servicii financiare non-bancare, cât şi entităţile supravegheate. Eficienţă înseamnă costuri mai mici pentru toţi pe termen lung şi rezultate mai bune atât în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei, cât şi stabilitatea financiară", a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că rezultatele analizei experţilor Băncii Mondiale vor fi disponibile la finele lunii august, iar în septembrie sau octombrie vor fi puse în aplicare primele măsuri, care vor viza, printre altele, şi anunţarea numărului de angajaţi ASF care vor părăsi instituţia.

"Obiectivul meu este ca în trei ani să digitalizăm complet activitatea ASF. Vreau ca instituţia să devină un Digital ASF. În prezent, aproape totul este manual. Vrem să analizele să fie realizate automat, să avem o reacţie ma bună şi mai eficientă a instituţiei la evenimentele care au loc pe cele trei pieţe reglementate", a spus Negriţoiu.

Şeful ASF a spus că instituţia va accesa fonduri europene pentru informatizarea activităţii, cererea de finanţare fiind deja depusă la Ministerul Fondurilor Europene.

"Acum o lună am depus o cerere de finanţare pentru informatizarea ASF prin fonduri europene. Proiectul a fost estimat la 5 milioane de euro. În prezent avem mai multe sisteme IT de la diverşi furnizori, care nu pot fi integrate", a afirmat Negriţoiu.

Prezentă la eveniment, directorul pentru România al Băncii Mondiale, Elisabetta Capannelli, a afirmat că instituţia a semnat un acord pentru realizarea unei analize-diagnostic la nivel înalt pe probleme de reglementare, de supraveghere şi de organizare, scopul fiind ca ASF să aibă cea mai bună structură şi cele mai eficiente procese instituţionale.

"Noi credem că eforturile de reformă ale ASF vor da tonul pentru modernizarea celor trei pieţe pe care autoritatea are atât un rol de dezvoltare, cât şi unul de supraveghere. ASF a fost înfiinţată în urma comasării celor trei instituţii autonome cu atribuţii şi prerogative în piaţa de capital, asigurări şi pensii private. O abordare instituţională integrată şi eficientă va fi utilă pentru toţi participanţii de pe piaţă, asigurând stabilitatea şi dezvoltarea acestor sectoare", a spus Capannelli.

Costul programului comun ASF - Banca Mondială este de 173.040 dolari, din care aproximativ un sfert reprezintă contribuţia ASF, diferenţa fiind o finanţare nerambursabilă acordată de Banca Mondială.

Proiectul de evaluare şi analiză se derulează până la data de 28 august, iar rezultatele complete şi recomandările experţilor Băncii Mondiale vor fi disponibile şi se vor putea implementa după data de 1 septembrie.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. "Analizele sa fie realizate automat", sa "digitalizam", "analiza diagnostic pe probleme de ..." Tepes Doamne, unde esti? Nu as vrea sa ii tragi in teapa pe neprofesionisti sau pe oamenii batrani, cu varsta de pensionare, dar macar sa interzici vorbele goale!!!

    bandiţilor din politică, dinpsd, pnl, pdl, ppdd, 'riscaţi mult cu nervii românilor. la puşcărie cu voi, în beciuri.

    Ce-aveti neicusorilor cu omu ?

    Vretzi sa ramana fara colegziu ?

    Pai se poate la varsta lui dupa atata munca ? 

    1. ce asteptam noi de la Marian Sarbu ,vorba lui vadim tudor"capul lui n-a produs decat matreata"un incompetent sadea care s-a invartit politic prin posturi cu salarii grase.Mi-e lehamite numai cand ii vad poza!

      Te rog sa faci un exercitiu si sa vezi pentru cati dintre membrii Consiliului ASF este valabil comentariul tau. Vei fi surprins. Sau nu....

      ai dreptate a plecat gasca de infractori marca Rusanu,au venit rezervele marca Misu,incompetenta cat cuprinde!

    Oruce angajat al ASF cit si consilieri ar trebui sa prezinte o lucrare= disertatie cu tema: Cum sa se restituie MAI REPEDE banii pagubitilor de pe piata de capital ? Cum trebuia ASF-ul sa actioneze ca sa preintimpine repetarea fraudarilor ,acestea derulandu-se pe 7 ani ,timp in care ASF-ul a efectua mai multe controale multumindu-se la niste amenzi ,ccontertate ulterior si anulat. Si capitolul3 Masuri de redare a increderii in piata de capital,astfel ca aceasta sa nu mai fie perceputa ca o institutie de unde iti PIERZI banii,unde se lucreaza pe interese.

    O cloaca de coruptie si nesimtire la ASF cu tentacule intinse de la curtea de conturi pana la parlamet si alte institutii ale statului.

    Prime de vacanta la mijlocul verii pentru munca sarguicioasa si proiecte de impact de parca nu le ajungeau salariile nesimtite ! 

    CORUPTIE ! CORUPTIE ! CORUPTIE !

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb