În România s-au făcut progrese pentru soluţionarea problemelor semnalate de Comisia Europeană în ceea ce priveşte Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), însă executivul comunitar îşi menţine îndemnul către autorităţile române de a depune toate eforturile pentru a evita activarea clauzei de salvgardare pe agricultură, a declarat ieri comisarul european pentru agricultură, Mariann Fischer Boel, citat de Rompres. "Am mai acordat României termen până pe 15 decembrie şi atunci se va prezenta o evaluare realizată de un organism independent referitoare la funcţionarea sistemului IT. Dacă se va constata că funcţionează şi că nu s-au efectuat plăţi până la punerea în funcţiune a sistemului, atunci vom ridica rezerva clauzei de salvgardare. Dacă însă nu va fi cazul, atunci vom continua să cooperăm cu Ministerul (român al) Agriculturii", a afirmat comisarul Fischer Boel, într-una din rarele sale declaraţii de presă pe acest subiect.
Ea a mai precizat că executivul comunitar nu ia în considerare schimbările de miniştri la Ministerul Agriculturii şi că "acum cooperează cât se poate de bine şi cu actualul ministru, la fel ca şi cu precedentul, pentru binele fermierilor români". Subliniind că "în România chiar au loc îmbunătăţiri", Mariann Fischer Boel a menţionat că se află în "strâns contact" cu autorităţile române "pentru a ne asigura că sistemele IT sunt funcţionale şi pentru a ne asigura că plăţile se fac într-o manieră corectă".
Ministerul român al Agriculturii a trimis la 8 noiembrie un răspuns la avertismentul din 10 octombrie din partea CE, prin care se atrăgea atenţia că, dacă nu se remediază deficienţele la Sistemului Integrat de Administrare şi Control, România riscă o reducere cu 25 la sută a subvenţiilor agricole. Scrisoarea din 8 noiembie arăta că, în ultima lună, s-au înregistrat progrese importante în funcţionarea modulelor informatice pentru control, administrativ şi pe teren, precum şi în operaţionalizarea modulului pentru calculul plăţilor. În acelaşi timp, în scrisoare se preciza că România nu va efectua plăţi masive către fermieri până nu va fi finalizat controlul. Odată cu scrisoarea a fost transmis şi raportul de audit extern, realizat de un organism independent, aşa cum a cerut Comisia Europeană.
"Acest instrument (clauza de salvgardare) încă poate fi aplicat, dar s-au făcut progrese. Noi continuăm să facem presiuni. Este foarte important să se depună acum toate eforturile în România pentru a se evita situaţia în care noi vom reduce plăţile", a conchis comisarul european pentru agricultură.