Marile bănci centrale din lume au anunţat că vor înceta să mai ofere sistemului financiar lichidităţi în dolari prin intermediul acordurilor swap convenite cu Federal Reserve (Fed, banca centrală a SUA).
Banca Centrală Europeană, Banca Angliei, Banca Japoniei, Banca Naţională a Elveţiei, precum şi băncile centrale din Canada, Australia, Noua Zeelandă, Mexic, Brazilia şi Suedia au precizat că nu vor mai derula astfel de acorduri swap cu Fed după data de 31 ianuarie 2010. Cererea pentru linii swap în dolari, prin intermediul cărora Fed a furnizat miliarde de dolari societăţilor financiare din întreaga lume, prin băncile centrale străine, a scăzut puternic pe măsură ce condiţiile de pe piaţă s-au îmbunătăţit la nivel mondial.
"Aceste linii, care au fost înfiinţate pentru contracararea presiunilor de pe pieţele globale de finanţare, nu mai sunt necesare, dată fiind îmbunătăţirea constatată în domeniu, pe parcursul anului trecut", a anunţat Banca Centrală Europeană.
Analiştii susţin că această măsură coordonată reprezintă un stimul pentru dolarul american. În opinia specialiştilor, în acest fel sunt scoşi dolari din circulaţie, iar măsura luată ar trebui să sprijine moneda SUA, datorită cererii şi ofertei.
Conducerea Fed a decis să deschidă linii swap în dolari cu Banca Centrală Europeană şi Banca Naţională a Elveţiei, în luna decembrie 2007. Pe măsură ce criza financiară s-a agravat, Fed a deschis linii similare cu băncile centrale din Japonia, Canada, Australia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Mexic, Brazilia, Coreea de Sud şi Singapore.
Prin acorduri de swap valutar, Fed a oferit dolari băncilor centrale din străinătate, în schimbul valutelor lor. La rândul lor, băncile centrale au împrumutat dolarii de la Fed băncilor comerciale locale, ceea ce a permis firmelor să aibă acces la dolari într-o perioadă în care canalele obişnuite de finanţare erau îngheţate.
După ce au atins nivelul record de 583 miliarde de dolari la finele lunii octombrie 2008, acordurile swap în dolari ale Fed au coborât la 1,25 miliarde de dolari în 20 ianuarie 2010. Trendul descrescător a fost similar pentru toate marile bănci centrale implicate în aceste acorduri.