Marile bănci americane s-au asociat ca să împiedice eforturile autorităţilor de reglementare şi ale congresmenilor de a reduce riscurile din sistemul financiar prin despărţirea operaţiunilor bancare comerciale, de credite şi economii, de activităţile de investiţii şi speculă, conform Mediafax.
Băncile au contractat lobbyişti influenţi din Wasihngton pentru reducerea presiunilor venite din direcţia autorităţilor şi a mediului politic în ceea ce priveşte consolidarea rezervelor de capital şi vânzarea unor active, în vederea reducerii riscului de a se ajunge din nou la salvarea instituţiilor financiare cu bani publici, transmite Wall Street Journal (WSJ).
Autorităţile de reglementare şi unii congresmeni consideră că marile bănci au rămas "too big to fail", expresie utilizată în ultimii ani pentru descrierea unei situaţii în care complexitatea operaţiunilor unei instituţii financiare ajunsă în pragul falimentului impune salvarea companiei cu bani publici pentru evitarea unei crize sistemice.
Marile bănci din SUA au menţinut până de curând o atitudine pasivă, discretă, faţă de noile reglementări introduse în urma crizei financiare din 2008.
Eforturile recente de lobby marchează o schimbare a strategiei băncilor, după ce nume mari din industrie, precum "Goldman Sachs", "Morgan Stanley" sau "Bank of America", au fost nevoite să renunţe la active profitabile pentru a evita constituirea de rezerve suplimentare de capital pentru a acoperi riscurile aferente acelor operaţiuni.
Activităţile de lobby sunt desfăşurate şi coordonate prin asociaţii patronale.
Mai multe bănci mari împreună cu Financial Services Forum, unul dintre cele mai importante grupuri patronale din industrie, au contractat serviciile consultantului Tony Fratto, fost consilier al preşedintelui George W. Bush pe probleme de comunicare. Fratto a fost însărcinat de bănci cu pregătirea unui mecanism de "reacţie rapidă" faţă de acuzaţiile autorităţilor de reglementare şi ale politicienilor că instituţiile de credit au activităţi prea extinse, prea riscante.
Băncile încearcă de asemenea să combată în Congres un proiect de lege susţinut de congresmeni din ambele partide dominante care prevede creşterea puternică a rezervelor minime de capital la marile grupuri financiare. Majoritatea analiştilor consideră că adoptarea acestor reglementări ar forţa băncile mari să-şi restrângă semnificativ operaţiunile.
În luna aprilie, directorii generali ai US Bancorp, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo şi un executiv de la JPMorgan Chase s-au întâlnit la biroul din Washington al Bank of America pentru o discuţii pe teme de strategie. Surse apropiate situaţiei au declarat pentru WSJ că principalul subiect de conversaţie a fost demontarea percepţiei că băncile mari reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii financiare.
1. Rusinica...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 10.05.2013, 11:46)
Of, mama masii de jurnalism precar... Specula este o infractiune. Operatiunile speculative sunt altceva. Sa mai puna mana pe carte unii-altii si sa nu faca traducerile de mantuiala. Rusinica rau di tot.