Marinel Burduja, aprobat de BNR la conducerea moştenitoarei ATE Bank

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 octombrie 2013

Marinel Burduja, aprobat de BNR la conducerea moştenitoarei ATE Bank

Marinel Burduja ar fi primit aprobarea Băncii Naţionale a României (BNR) pentru a prelua conducerea instituţiei de credit care va rezulta din reorganizarea ATE Bank România, ne-au declarat surse apropiate situaţiei. Fostul prim-vicepreşedinte al Raiffeisen Bank România a fost "arhitectul" achiziţionării ATE Bank România de la Piraeus Bank de către omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, operaţiune care a avut loc în primăvara acestui an.

Ziarul BURSA scria, în luna septembrie a anului trecut, că Marinel Burduja intenţiona să înfiinţeze o bancă cu capital majoritar autohton, domnia sa aflân­du-se în discuţii cu cele cinci SIF-uri şi având, la acea vreme, sprijinul Băncii Naţionale a Româ­niei (BNR) pentru iniţiativă. "Este vorba despre o bancă de investiţii, cu o selecţie foarte riguroasă a plasamentelor, care să finanţeze companiile cu capital autohton", ne-au declarat, atunci, sursele noastre.

În final, s-a optat pentru varianta cumpărării ATE Bank România de la Piraeus Bank, care preluase instituţia de credit la începutul acestui an. Preţul tranzacţiei a fost de 10,3 milioane euro.

Achiziţia unei bănci prezente pe piaţa locală a fost preferată înfiinţării uneia de la zero din motive de simplitate şi rapiditate, ne-a explicat Marinel Burduja.

Întregul portofoliu de credite ale ATE România urma să fie absorbit de Piraeus Bank România, în timp ce o parte a depozitelor vor rămâne la ATE, în funcţie de gradul în care acestea se vor regăsi în portofoliul agenţiilor care sunt parte a acordului, potrivit bancherului, care a precizat că investitorul şi-a asumat achiziţia unui număr limitat de agenţii.

În acţionariatul băncii urmează să intre şi alţi oameni de afaceri, alături de Dorinel Umbrărescu, potrivit lui Marinel Burduja. De altfel, Ioan Niculae, proprietarul "InterAgro", a declarat, în perioada respectivă, că intenţiona să subscrie acţiuni ale instituţiei de credit şi că ştia de existenţa altor persoane care doreau să facă acest lucru.

Proiectul bancar presupune participarea antreprenorilor din ţara noastră nu doar în calitate de clienţi, ci şi în cea de acţionari, preciza Marinel Burduja, care susţinea: "Activitatea băncii urmează să se axeze cu precădere pe deservirea clienţilor persoane juridice, precum şi a unui număr atent selecţionat de persoane fizice, în special cele care au legături cu companiile finanţate". Toate persoanele implicate în conducerea băncii vor fi şi acţionari ai acesteia, a adăugat fostul prim-vicepreşedinte al Raiffeisen Bank România.

Bancherul mai declara, în aprilie, că spera ca instituţia de credit, care urma să fie redenumită, să devină operaţională cel mai târziu pe data de 1 decembrie, pentru "a putea oferi un cadou României".

În condiţiile aprobării domniei sale la conducerea noii bănci, procesul pare să fi intrat în linie dreaptă.

Marinel Burduja a părăsit Raiffeisen Bank România la jumătatea anului trecut, după mai bine de zece ani petrecuţi în cadrul instituţiei de credit. În ultimii şapte dintre aceştia, a deţinut funcţia de prim-vicepreşedinte executiv al băncii, după ce, până atunci, a condus divizia de corporate banking, din poziţia de vicepreşedinte executiv. Printe băncile la care a lucrat anterior se numără Bancorex, Creditanstalt sau ABN Amro. În cazul în care va fi numit la conducerea noii instituţii de credit, aceasta ar fi prima dată când Marinel Burduja ar ocupa poziţia de preşedinte de bancă. Din luna aprilie, este membru al Consiliului de Administraţie al Bank Leumi România.

ATE Bank România a fost înfiinţată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie şi Libera Iniţiativă, fiind prima unitate bancară cu capital mixt (autohton şi străin) din ţara noastră. În iunie 2006, Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acţiuni al instituţiei de credit. În prezent, Piraeus Bank Grecia deţine 93,27% din acţiunile băncii, Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti - UCECOM are o participaţie de 3,83%, iar alţi acţionari au un aport la capitalul social de 2,9%.

La sfârşitul anului trecut, ATE Bank România avea un activ net de 1,29 miliarde lei, reprezentând 0,3% din totalul activelor din sistemul bancar autohton.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb