Există "semne uşoare" de supraevaluare a pieţelor financiare şi imobiliare din zona euro, ceea ce creează un risc pentru stabilitate într-un moment în care economia încetineşte, a declarat, vineri, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, citat de Reuters.
Domnia sa a adăugat: "Mediul de stabilitate financiară este provocator, întrucât perspectivele economice globale s-au deteriorat. Există semne uşoare de evaluări exagerate în zona euro, pe anumite segmente mai riscante ale pieţelor financiare, precum şi pe pieţele imobiliare, cu diferenţe marcante între regiuni".
La finele săptămânii trecute, Mario Draghi a declarat că guvernele din zona euro pot ajuta Banca Centrală Europeană să majoreze mai devreme ratele dobânzilor dacă dau drumul la cheltuieli, pentru a sprijini economia.
Draghi a făcut referire la ţările care au spaţiu fiscal pentru a investi mai mult - Germania şi Olanda - care de câţiva ani înregistrează excedente bugetare.
"O politică fiscală mai activă în zona euro ar putea face posibilă ajustarea mai rapidă a politicilor noastre, care, suntem toţi conştienţi, au efecte adverse în anumite sectoare ale societăţii", a afirmat şeful BCE.
Pe fondul încetinirii economiei zonei euro, BCE a redus dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, de la minus 0,40% la minus 0,50%.